

Арабите твърдят, че супата, която сираците си хапват на софрата е бейран


Супата идва от района на Газиантеп. Бейранът е предпочитано ядене особено в студените зимни дни. С течение на времето са се появили различни версии, но автентичната се приготвя с агнешко месо и чесън.
Рецепта:
300-400 грама агнешко месо
1 чаша бульон
1 кафена чаша ориз
2-3 скилидки чесън (смачкан или ситно нарязан)
1 чаена лъжичка червен пипер (чили на прах или смлян пипер)
1 чаена лъжичка черен пипер
1 чаена лъжичка масло (по желание може да се добави и олио)
сол (според вкуса)
По избор: Лимонов сок
Приготвянето на супа Бейран е съвсем просто. Ето рецептата стъпка по стъпка:
- Сварете агнешкото месо в средно голяма тенджера с много вода. Извадете свареното месо от водата и го нарежете на ситно. Прецедете врящата вода и оставете настрана.
- Измийте и отцедете ориза. Ако искате, можете да премахнете нишестето, като го държите в топла вода за кратко.
- Сложете маслото в дълбок съд и го разтопете. След това добавете парчетата месо, ориза и пресования чесън и запържете за няколко минути.
- Добавете червения пипер, черния пипер и солта, според вашия вкус.
- В тенджерата се добавя заделеният бульон (ако не е достатъчно, може да се добави гореща вода). Гответе супата на умерен огън, докато оризът омекне, около 10-15 минути.
- След като го свалите от котлона, по желание може да подправите с лимонов сок. Сервирайте горещо, като всеки, който желае, може да добави още люта чушка.
А монтажистът на фраговете ни обещава следното за 4. епизод:



Толкова изпипана работа едва ли ще видим скоро... Човекът има с какво да се гордее 











