Отговори
# 15
Благодаря за новата тема!

# 16
Ами.,.. надписът е точно рубин, ама на турски - yakut
Ами ... надписът не е рубин, а и не ми прилича на рубин. Hushed

# 17
Добро утро.
Благодаря за новата тема.
Ще бъдем оптимисти относно финала.Nature Sun With Face

# 18
ОК, Бел. Съгласявам се. Hands Plus1

# 19
Нова тема, нов късмет
Хайде, хвана ни съклет
Искаме си пак халвет,
ама не балдъза с зет

# 20

Yakut -рубин Hands Metal

# 21
Добро утро!
Благодаря за новата тема и преводът на фрага! 💐

Каква ли е причината Абидин да къса броеницата?

# 22
Добро утро!☕️
Еве, благодаря за новата тема и за превода на фрага 🌸🌸🌸
А Мистери къде остана?
Прочетох ви, имате лайк, но бързо свършиха.
За фрага, смятам, че имението, ялъто е крепостта от приказката, и някой вероятно Сейран ще жертва безценното, за да върне смисъла на семейството  техния дом и крепост.
Не знаех, че Якут е рубин, познавам човек с това име. Прекрасен символ е рубина - страст, сила, любов.

# 23
Сташе, сигурно символизира късането на връзките с майка си, макар хич да не ме интересува. Просто ми е гнусно да гледам двете двойки, щастливо засмени, под един покрив.

Малко факти:

Истинското име на крепостта Газиантеп, Kala-i Füsus (крепостта Пръстен), се основава на легенда. Според тази легенда, крепостта е построена от момиче, което е било собственик на района. Тя продава пръстена си, на който имало много скъпоценен камък, за да покрие разходите по построяването на крепостта. Поради тази причина крепостта е наречена Kala-i Füsus, което означава пръстеновидна крепост.

# 24
Значи нашето момиче Сейран,  ще продаде този пръстен с рубина, който е създала, за да върне имението на семейството. Но ще си върне ли Ферит така?

# 25
Сташе, сигурно символизира късането на връзките с майка си, макар хич да не ме интересува. Просто ми е гнусно да гледам двете двойки, щастливо засмени, под един покрив.

Малко факти:

Истинското име на крепостта Газиантеп, Kala-i Füsus (крепостта Пръстен), се основава на легенда. Според тази легенда, крепостта е построена от момиче, което е било собственик на района. Тя продава пръстена си, на който имало много скъпоценен камък, за да покрие разходите по построяването на крепостта. Поради тази причина крепостта е наречена Kala-i Füsus, което означава пръстеновидна крепост.
Е, Еве, остават още 5 серии до финала. Вероятността Суна и Аби да си тръгнат от конака е реална. Да видим защо и как...
За крепостта в Газиантеп ме подведе възрастта й - в легендата се говори за 6 000 години, а самата крепост е строена някъде 3-ти век от н.е. Но вероятно нея имат предвид и като жест, защото при голямото земетресение тя много пострада.

# 26
Кате, на мен също ми стана интересно и ходих да чета за крепостта

Основана е върху могила, която датира отпреди 6000 години от халколита.

https://www.gaziantep.bel.tr/tr/tarihi-ve-kulturel-eserler/gaziantep-kalesi

Скрит текст:
Замъкът Газиантеп
Замъкът Газиантеп е един от най-красивите примери за замъци, оцелели в Турция. Той се намира в центъра на града, на южния бряг на потока Алебен, на хълм с височина около 25 м, който привлича вниманието на почти всички със своето великолепие и история. Няма окончателна информация кога и от кого е построен замъкът Газиантеп. Основан е върху могила, която датира отпреди 6000 години от халколита, A.D. Известно е, че през 2-3 век в замъка и околностите му е имало малък град, наречен "Тиван". от н.е. Археологическите разкопки показват, че замъкът е построен за първи път като наблюдателна кула през римския период през 2-4 век и е разширен с времето. Сегашната му форма е взета през 1000 г. сл. Хр. по време на управлението на византийския император Юстиниан, известен като Архитектът на замъците. Взел го през 6 век. Отново през този период замъкът претърпява значителни ремонти, като за да се осигури изравняване по време на ремонта, южната част е оборудвана със субструктурни (основни) конструкции, състоящи се от сводести и сводести галерии, построени са кули, свързани помежду си с тези галерии, и стените са разширени на запад, юг и изток, до границата на хълма. Замъкът има неправилна кръгла форма. Върху тялото на замъка има 12 кули. Евлия Челеби споменава 36 бастиона на замъка в своя пътепис. Днес можем да видим само 12 от тях. Смята се, че останалите 24 бастиона са били разположени по външните стени на замъка и не са оцелели до наши дни. Около замъка има ров, а достъпът до замъка е осигурен по мост. След като преминете моста на замъка и преди да стигнете до главната порта на замъка, от лявата страна има кула, известна от местните като светилището на Имам-и Газали.
В годините след византийския период, особено мамелюците, Дулкадироглу и османците ремонтират замъка от време на време, ако е необходимо, и поставят надписи за ремонт във връзка с това. Замъкът е възстановен за втори път през 1481 г. от египетския султан Кайтбай. От надписа на главната порта се разбира, че главната порта и кулите от двете страни на моста на замъка са били преустроени от Сюлейман Великолепни през 1557 г. по време на Османската империя. След като влезете през главната порта на замъка, има две пътеки, водещи до вътрешните части на замъка и до върха. До горната част на замъка може да се стигне от отвора на пътя вляво. От шосето се продължава към вътрешните части; достигат се галерия, коридор и стаи на замъка. Под основната маса на замъка има водоизточник.
В резултат на археологически разкопки, извършени от Археологическия музей в Газиантеп, по време на разкопките, извършени през 2000 г., бяха открити баня от османския период и джамия. Разкрити са банята, парната баня и комините на банята. Известно е, че когато парата се увеличи вътре, тя се освобождава навън през канали, разположени в ъгъла на парната баня. Баня; Въпреки че не е много впечатляващ като архитектура, той има превъзходни технически характеристики. Джамията е в османски архитектурен стил и има правоъгълен план. На южната фасада на джамията са открити полукръгъл михраб, две лавици отдясно и отляво на михраба и врата, отваряща се навън от юг от лявата страна на михраба. Освен това от дясната страна на михраба е открит амвон с шейна.
Освен това по време на разкопките, продължили от 2002 г. до днес, са извършени разкопки в ровове 5х5 метра на север от банята Кале и на изток и юг от Кале джамия. По време на тези разкопки бяха открити различни архитектурни останки от ранния ислямски, византийски и османски периоди, керамични/метални парчета, сърцевини от куршуми, парчета от гривни от византийския период, теракотени лампи, монети от византийския и османски периоди, голям брой железни гюлета, части от кремъчни пушки, някои запечатани парчета от тръби и някои животински кости. Около замъка е открит ров и част от него е разкопан. С всички тези извършени и предстоящи работи, замъкът Газиантеп, който беше пренесен в туризма на Газиантеп, очаква посетителите със своето великолепие и се превърна в един от важните атракционни центрове с историческата си структура в центъра на града.

# 27
Значи нашето момиче Сейран,  ще продаде този пръстен с рубина, който е създала, за да върне имението на семейството. Но ще си върне ли Ферит така?
Нинка, крайно време е Ферит да започне да си я връща, защото от 9 серии гледам как я приема за даденост и се държи с нея според настроението си, а тя гък не казва. Всъщност най- добре ще бъде Сейран да потърси себе си и да си се върне, възможно по- далеч от това прокълнато имение.

Последна редакция: ср, 26 фев 2025, 11:08 от Fi79

# 28
Здравейте, момичета! Благодаря за новата тема! Дано да я напълним само с хубави неща.
Аз може и да погледна епизода в петък,но още не съм сигурна искам ли да си го причиня. Скептично настроена съм към писането на 5-та мозъци. Но дано вече да предстоят хубави неща и да има Сейфер.

# 29
Еве, понеже и аз от снощи се чудя по въпроса за късането на броеницата, който Сташето повдигна, ще си позволя да се намеся. Още нищо не съм измислила, но не вярвам по този начин да ни показват късането на връзките с майка му.
 Първо, той няма изградени връзки с майка си, които да бъдат скъсани с такъв драматичен жест. Тя му остана чужд човек, дори и когато живееха заедно. Абидин нито е привързан към Чичек, нито изпитва обич към нея.
Скрит текст:
Според Исляма майката е свята, която трябва да бъде издигната на пиедестал, но това важи за децата и от двата пола, а в турските сериали гледам само нездрави връзки майки - синове. Не че имам много турски сериали зад гърба си, но бях изкушена да погледна "Пазар" и там го има също, а майката е психолог, ако не греша. От анотацията на "Ако кралят загуби" разбирам същото. Нашият Синан с майка му, Дивака с Чичек, та даже и Ферит с Гюлгют са в някаква много силна зависимост по моите разбирания. Абидин обаче не показва такава, за да ни дадат това с броеницата.

Второ, Суна не е щастлива, гледайки Абидин, докато къса въпросната броеница, а тя има доста причини да мрази Чичек и да я иска извън живота си. Би трябвало да ликува от факта, че Абидин я изхвърля и от сърцето си, макар че според мен не е била там.
Ани и Дичето споменаха за някакъв паралел с Кая и подобен жест от негова страна, но аз тази сцена въобще не си я спомням, а не искам да си причинявам повторно гледане. Защо Кая къса броеница?

Последна редакция: ср, 26 фев 2025, 11:58 от Fi79

Общи условия

Активация на акаунт