Семеен бюджет в българската действителност?

• 9 531
  • 200
  •   1
Отговори
# 30
Като гледам темата, въпрос на приоритети. За мен примерно не е чак крещяща ненормалност тийнка в гимназия да е с маникюр, но е абсурдно да разполага с 50 лв за излизане. Без извинение, ама *** тая разкладка - ние сме двама дърти дебелаци и оставяме по толкова на човек в Хепи за една торба манджа. Ще рече човек, че тия тийнове стартират от Уника и Лавеле (суфлират ми, не знам кои са богаташките заведения в София), а не от Мак и другите бързи закуски. Без такива изгъзици 1000-1200/човек е достатъчно. Ако има ипотека, може би малко повече.

# 31
Изгубих тезата - четиричленно семейство тъне в разкош с 4000-4500 на фона на вашия доход от 7000, на някой детето с отличия от олимпиади влезнало без уроци в МГ, защо другите харчат за уроци...Логиката ми убягва генерално.

Логиката, милинка е такава, че масово в темата се дават примери за сериозни разходи, а от там и за нуждата от семеен бюджет със споменатите по-горе суми.

Ще се повторя отново - кое по-точно налага да се харчат четирицифрени суми за детски рожден ден, последен модел телефон и други подобни разходи, особено за тийнейджър?

# 32
Какво означава българска действителност?

Понякога харченето на много пари има пряка връзка със социалните мрежи, доказването и нуждата да бъдеш харесван.

Зависи от стандарта на живот, който семейството желае да има. Съшо така зависи и от това до колко желае да се впише в тази действителност. Има хора, за които най-големите ценности са скъпата кола, айфонът, марковите дрехи и обувки. Нищо, че живеят в панелка.  

Ако едно дете държи много на маникюра и марковите дрехи, пък родителите трябва да работят на две места, за да ги осигурят, да го пратят да учи и получава стипендия или учи и работи, за да постигне само стандарта, който иска за себе си.  Маникюрът не е задължителен, може да си го прави и сама, айфона пък съвсем.  

За детските клубове съм съгласна, че е много скъпо и са много пари, хвърлени на вятъра. Едно не разбирам, защо трябва да се канят и родителите? Има аниматори, които се грижат за децата. Каненето на родители оскъпява ужасно празника. На всичкото отгоре, всички се мъчат да поддържат някакви лишени от смисъл, повърхностни разговори.

За уроците, понякога са наистина нужни. Ако едно дете обаче няма наклоности за мат, не разбирам защо трябва да се бута да влиза в мат гимназия. Наистина не разбирам. Такова дете и всеки ден да ходи на уроци, ще се измъчи, след като го приемат. Имам такъв пример от близо, детето е в депресия, с излишни килограми и мрази мат, но майка му го натиска. Болни амбиции на родители, грешно похарчени много пари. После ще трябват и за психолог.

За базови разходи има статистика на НСИ.

Последна редакция: чт, 27 фев 2025, 03:37 от Tina*

# 33
  • Швейцария
Ехе, като гледам какви цифри се размятат, се питам аз на друга планета ли живея...Нито Айфон имам, нито давам пари за маникюр, за детски рожден ден пък направо акълът не ми го побира как може да се дадат 1500 лв. То излиза, че българите са много богати хора. Наистина ме интересува колко хора действително взимат по 5000 лв. заплата, че да могат да си позволят разходи от 7 000 - 10 000 лв. на месец.

Последна редакция: чт, 27 фев 2025, 04:34 от JennyBG

# 34
  • София
Аз не визирам изобщо маникюри и партита, но съм наясно как се издържат едновременно студенти в чужбина, гимназист и малки деца, осигурявайки им основното - здрави дрехи, добра храна, пълноценна почивка, удобно придвижване и надграждащо образование. Просто ми е трудно да сметна на база 2 деца, защото опитът ми е с доста повече.
Затова е важно какви приоритети има семейството. Ето, едни искат айфон и партита, други качествен спорт. Едни предпочитат най-евтината кола, други вярват, че само новата е сигурна. Едни искат да се показват в социалните мрежи от хубавото и лукса, други искат да си "платят" спокойствието. И т.н.
Честно казано, много повече ме плаши, че семейства с по двама работещи родители имат общ доход под 5000 лв. и това на фона на средните заплати в ЕС, към който уж принадлежим. И то образовани хора с добри професии и стаж поне 10 години.

# 35
Значи доста окастрихме с жена ми парите за това детско парти. Аз изобщо не исках да го правим, но всички канят детето, няма как и то да не покани. Децата ще са 10, то и преди бяха, но като се зачетох тук, наистина ми се видяха много. С 25, колкото е класа става над 1500-1700 лв. без другите неща.
Родителите няма как да не седят, не всички остават, но остават някои с децата си. Не че се поръчват някакви питиета, ястия. Но сокчета, води, хапки, кафета.
Сега мисля, че пак ще се впишем в около 700-800 лв. Няма да има украси (имало някаква стандартна от партицентъра), тортата ще е по - обикновена, има си и сега дрешки, аниматора ще е за 1 час, а не плътно от начало до край.
Ще гледаме да няма продължение, колкото е стандартното и да няма доплащане и така.
Ако става въпрос и 500 лв. ми се виждат много.

Последна редакция: чт, 27 фев 2025, 09:44 от Seiko7075

# 36
  • Melmak
Аз изобщо не исках да го правим, но всички канят детето, няма как и то да не покани.

С това мислене, като се зажени не знам каква сватба ще вдигате.

Не съм против рождените дни на децата, в никакъв случай, но съм “за” разумните разходи.
Скрит текст:
Понеже се женихме скоро, организацията си я правих сама и виждах кое колко струва само, защото е булчинско, сватбено и тн. Направихме сватба с доста скромен бюджет на фона на гостите и всичко. Нищо не липсваше. После ме питат, ама как с толкова малко пари, сватба с толкова гости е двойно.. двойно е ако искаш да харчиш. Пари насила никъде не ми взеха. Доброволно ги харчих. Но с екселската таблица постоянно се следеше.
Гледаме да пътуваме повечко, намираме изгодни оферти. Отстрани човек ще каже, че даваме милиони. Аз съм намирала билети и по 15€, нощувка по 50€, просто не и в силен сезон. Много зависи как живее семейството и какви сметки прави. Има хора, които харчат емоционално или не им се занимава да ровят за оферти, да търсят и да сравняват. С учениците разбирам, че пътуването е по-сложно заради ваканциите. Но все пак човек трябва да планира добре.

# 37
Честно казано, много повече ме плаши, че семейства с по двама работещи родители имат общ доход под 5000 лв. и това на фона на средните заплати в ЕС, към който уж принадлежим. И то образовани хора с добри професии и стаж поне 10 години.
Ами аз в момента търся нова работа.
Владея английски с2; немски да кажем в1, но се нуждае от опресняване. Хоноруван преподавател съм. Работя в туризма над 10 години. Имам квалификация и за преводач, и магистър УЧР.
Е... Над 1 500 лв никъде не предлагат. Даже и това е към високите.
Уж областен град, но западащ.

Та, в този ред на мисли, до 3 000 общо е таванът. Тук.

# 38
Е... Над 1 500 лв никъде не предлагат. Даже и това е към високите.
Уж областен град, но западащ.

То кой град извън великолепната 4-5 рка, било то и областен, не е западащ?

# 39
  • София
За съжаление е факт, но хората протестират срещу високите цени, а не срещу ниските заплати, което е още по-тъжно (понеже днес е четвъртък и е обявен пореден ден на бойкот срещу магазините).

# 40
В София средната е 2400 чисто и пак не всеки я взима. Така че двама души с общ доход под 5к даже е нещо обичайно.
По данни от преди две години близо 90% от хората работят за до 2 хиляди чисто.

Така че и аз се чудя на тези детски рожденни дни за 1500-2000. В такъв случай, колко трябва да е подаръкът за детето?

Последна редакция: чт, 27 фев 2025, 12:07 от Solaris

# 41
# 42
Толкова е индивидуално всичко, че подобни теми са обречени да се превърнат на говорилни без всякаква практическа полза.

Познавам две приятелски семейства с абсолютно идентични изходни условия (мъжете работят на две съседни бюра, жените са със сходни професии; всичко им е сходно - приходи, жилище, брой деца, възраст на децата, допълнителните занимания на децата, дори живеят в съседни входове), които обаче живеят по коренно различен начин. Едните са винаги на ръба, живеят от заплата до заплата, ако изникне нещо непредвидено взимат назаем от другите. Вторите спестяват, инвестират, и управляват парите си разумно. Лека полека с годините разликите стават осезаеми, и подозирам че приятелството им скоро ще се разпадне, но това е друга тема.

Хора с по-ниски приходи, които имат финансова култура и финансова дисциплина могат да живеят много по-добре от хора със значително по-високи приходи, които обаче харчат разпиляно. Ако няма система, колкото и пари да получава човек, все няма да му стигат и да е доволен.

# 43
  • София
Рошличка, и аз съм в същото положение! Английски, испански, оптика, имам опит с администрация, фактури, отчети.
Търся работа усилено. Заплатите, които се предлагат, са на ниво 2022 година!! Ужас!

# 44
  • Банско
Ако повечето хора имаха земя и си я обработват, няма да е нужен голям бюджет на семейството. Действителността е, че всеки бяга в града и търси по-добро а там само прах, бетон, лоша храна и яко бачкане ама за без пари.

Последна редакция: чт, 27 фев 2025, 18:22 от Nia Mi

Общи условия

Активация на акаунт