Семеен бюджет в българската действителност?

• 9 551
  • 200
  •   1
Отговори
# 15

Ние сме с 1 дете, второкласник. Аз бих сложила сред перата - храна, учебни материали. След сметките на почит идва храната. Хората се храним различно. Едни не сядат на маса без месо, други искат БИО. Кутията за храна за училище си е на моменти като 1во,2ро и 3то в заведение. Отделно имаме и помагала/тетрадки за училище. Дрехите и обувките са ясни. Ние ходим на спорт и там освен такса, има и екип. Телефон още нямаме.

Ние сме с първокласник. Слагам сега че ми е на дневен ред, разни такси за участия в различни състезания от 10 до 40-50 лв. Следват за подаръци за учителките 8 март, за Коледа, за завършване на годината. Наближава ни рожден ден - и там отиват поне 1300-1500 лв. за партицентъра, облекло, всичко много окастрено. За реквизити и облекло за допълнителните занимания (танци). Рождени дни на приятелчета са ни поне всеки месец, подарък 40-50 лв.
Другите неща сте ги писали нагоре, но тези които аз изброих са си още 200-300 лв. средно на месец. А още не са тръгнали по екскурзии.

# 16
  • София
Ох, бях забравила излизанията на гимназистката! Свят ми се виеше, рождени дни, по повод и без повод. Поне 100-200 лева на месец и то това преди 2-3-4 години.

# 17
На мен рожден ден с 10 деца ми излиза около 300 до 400 лева ( с тортата и инфлацията) в детски център като беше малък или във клуб за видеоигри, на открито също. Всъщност първите РД (до третия) май даже струваха 100-150 лева.  Голямото дете е в края на юни, минаваше с по-малко гости, но даже 5-6 деца с родителите в заведение на открито с площадка или на басейна ми излизаше под 200 лева. Цените в София са космически.

# 18
  • Melmak
Аз мисля, че човек трябва да се простира според чергата си. За съжаление виждам много хора с ниска финансова култура, които просто харчат пари за вещи, които не могат да си позволят. Примерно разни скъпи марки дрехи, които им костват цялата заплата, но искат да се показват.

За това и не разбирам гимназистките с маникюри за 70 лв, а това за екстеншъните и последен модел айфон.. не знам какво да кажа! Сигурно пак ще ме зачоплят, че не съм майка, хубаво, не съм. Но съм човек на заплата, който сам си изкарва парите и не е взел 1 лв на готово. И като знам как ги изкарвам, не съм сигурна, че с лека ръка ще дам на тийнейджърка да си слага екстеншън, мигли и айфон последен модел.
За рождените дни ми се струва ужасно много 1500 лв.

# 19
Много неизвестни има в уравнението.
Две деца тийнейдъри също е доста относително - предстои ли НВО-то в 7 клас - там са нужни колосални суми за уроци. Предполагам, че родителите са амбициозни хора и не им е все едно къде ще учи детето.
А ако на едното предстои бал? Или кандидатсвтане в университет - това сериозно променя картинката.

Ако говорим за София 6-7 хил вероятно ще стигат. Без спестявания, излишества, луксове.
Справихме се миналата година с дадените две неизвестни 7 и 12 клас и майка студентка със около 4000 месечно.
Сега и студент има в картинката.

# 20
За рождените дни ми се струва ужасно много 1500 лв.

Ами и на мен ми се струва много. Мин година излезе 800 лв. най-много. Ама сега всичко са увеличили, но вдигнхме и бройката на децата. Самия партицентър с някаква почерпка за децата - 700 лв. Торта допълнително, аниматор, украса, за почерпка и на останалите родители. После се доплаща и всеки допълнителен час. Аз ги смятам и ми се иска да е не повече от 1200, но ще има и рокля, дрешки, обувки...

# 21
  • Melmak
Направо ще си отворя парти център и ще спра да ходя на друга работа. В днешно време виждам, че много върви това. Свекърва ми има поглед в тяхното градче, там са малка общност и една майка като направи нещо, другите да не останат по-назад. Да не се обиди някой тук, че го казвам за него, не е така! Но това са много пари, ние торта за 70 човека поръчахме за сватба и беше 400 лв… не знам какви са тия цени за деца.

# 22
Направо ще си отворя парти център и ще спра да ходя на друга работа. В днешно време виждам, че много върви това. Свекърва ми има поглед в тяхното градче, там са малка общност и една майка като направи нещо, другите да не останат по-назад. Да не се обиди някой тук, че го казвам за него, не е така! Но това са много пари, ние торта за 70 човека поръчахме за сватба и беше 400 лв… не знам какви са тия цени за деца.

Еми и нашия град областен не е голям но има 12 партицентри. А в този, в който ще го правим, закъсняхме със запазването на датата два месеца преди събитието се оказа, че всичко е изчерпано и сега ще го правим една седмица след истинския рожден ден, но каквото такова. Гледат децата, аз мислех изобщо да не го правим, но ще го правим с една трета от класа. А преди 2 седмици правиха два рождени дни с целия клас. Ако беше целия клас щяхме да минем 2000 лв. Това е положението.

Последна редакция: ср, 26 фев 2025, 19:01 от Seiko7075

# 23
Семейният бюджет в българската действителност е „Дупе знае 2 и 200“.
С 200 е ясно, макар че и те реват. Зорът е с 2. Те и да реват, няма кой да ги чуе.

# 24
  • Melmak
12 парти центрове си е цифра.

Децата гледат едно от друго, това е ясно. Въпросът е родителите какво възпитават, какво позволяват и т.н. Но всеки може да си харчи парите за каквото желае, негови са. Единствено евала на съдържателите на подобни бизнеси!

# 25
  • София
В момента разходът за детето (6 клас) е по 900 лв./месец, като сумата покрива единствено частните уроци (подготовка за НВО-то) и джобните за училище (по 30 лв./седмица). Действието се развива в София, детето е едно. Ясно е, че тази и следващата година ще е завишен разходът, посочвам го като пример за изкривяванията в сметките между отделните класове. Да не говорим, че от началото на учебната година размерите му се смениха вече два пъти, да е жив и здрав, та да расте. В началото на учебната година беше размер 140 за дрехи и 36 за обувки, вече е 152 и 38, като мина и през междинния размер. Според мен за София с два тийна трябват 4000-4500 лв., ако се кара икономично, не се плаща ипотека, хората се движат предимно с ГТ и се хранят основно вкъщи.

# 26
Дааа, определено живеем в страната на големите контрасти. Ако се слушат по-голямата част от пишещите в темата, направи да се чудиш как 98% от семействата в страната оцеляват и отглеждат деца.

То не бяха парти центрове и рождени дни за по 1500-2000 лева, частни уроци за близо 1000 лева на дете в 6-ти клас. Като капак на всичко е и твърдението, че четиричленно семейство с двама юноши едва ще оцелее с 4000-4500 лева на месец. И това с уговорката, че не изплащат ипотека и се ограничават доста.

Хайде посмалете и се върнете поне за малко в действителността, моля!

Ние също живеем в София и много добре знаем какви са разходите на едно домакинство Simple Smile

# 27
Те казаха според тях, което е  целта на темата.
Ако искаш и ти Тутанкамон, може да споделиш според теб...

# 28
От всичко написано в темата до момента направо се изумявам, как ние вкъщи едвам оцеляваме със 7000 лева на месец.

Не се ограничаваме в абсолютно нищо, успяваме да спестяваме добре и най-важното може би, ценим парите и начина, който ги изкарваме и харчим съответно.

Никога не бихме поканили всички деца от класа на рожден ден, купили екстеншъни или последен модел телефон.

Относно уроците - имаме добрия пример на много близко семейство, чието дете печели медали от национални олимпиади по математика и астрономия. И всичко това, без да се дават пари за частни уроци. И същото това дете успя са влезе в елитна математическа гимназия, без помощта на частните уроци  Simple Smile

# 29
  • София
Изгубих тезата - четиричленно семейство тъне в разкош с 4000-4500 на фона на вашия доход от 7000, на някой детето с отличия от олимпиади влезнало без уроци в МГ, защо другите харчат за уроци...Логиката ми убягва генерално.

Общи условия

Активация на акаунт