Семеен бюджет в българската действителност?

• 9 574
  • 200
  •   1
Отговори
# 120
В България има МРЗ, средна работна залата доста надута заради държавните служители, топ компании, който не са масово и какво остава. Колко семейства с 2 деца са с доход 8000 лв. на месец?

# 121
  • Melmak
Много хора са и в сивия сектор. От там пък съвсем не можеш да хванеш никаква статистика.

# 122
Много хора са и в сивия сектор. От там пък съвсем не можеш да хванеш никаква статистика.

Така е, то кокошкарски работодател, който осигурява на МРЗ надали служителя достига, заплата 4 000 лв.

# 123
  • Melmak
О, Сефора, всички козметички, фризьорки, маникюристки? Водят ги на мрз, другото под масата. Сервитьорките са на ниски заплати, не плащат данък на бакшиши.

В ресторантите като цяло никой почти не осигурява на реални пари. Майстори всякакъв вид - абсолютно под масата.

# 124
О, Сефора, всички козметички, фризьорки, маникюристки? Водят ги на мрз, другото под масата. Сервитьорките са на ниски заплати, не плащат данък на бакшиши.

В ресторантите като цяло никой почти не осигурява на реални пари. Майстори всякакъв вид - абсолютно под масата.

Фризьор, козметика ако работи за себе си ясно, за майсторите също но назначен, като служител някъде, много ме съмнява да достига 4000 лв. доход.

# 125
  • Melmak
В София изкарват много, тук един балеаж отива на 600 лв.

# 126
Мисля, че доста ги надценявате въпросните козметички, фризьорки и маникюристки. Първо, минава доста време преди да се докажат и да започнат да взимат по-високи суми, второ, ако човек погледне един сайт като студио24, където се правят резервации за салони, ще види, че много от тях имат немалко свободни часове през делничните дни.
600 лева за балеаж дори не е средна цена за бранша, а просто някакво изхвърляне.

# 127
Колко семейства с 2 деца са с доход 8000 лв. на месец?
Като гледам покупателната способност, тези семейства са основно в топ кварталите в София. За Бг като цяло едва ли е тази сумата. Но там повечето хора имат наследствена къща с двор с насаждения, което спестява разходи за жилище и храна.
Аз имах предвид също така, че тази сума е за комфортен живот в столицата, а не за оцеляване като цяло в Бг.

# 128
  • Melmak
Мисля, че доста ги надценявате въпросните козметички, фризьорки и маникюристки. Първо, минава доста време преди да се докажат и да започнат да взимат по-високи суми, второ, ако човек погледне един сайт като студио24, където се правят резервации за салони, ще види, че много от тях имат немалко свободни часове през делничните дни.
600 лева за балеаж дори не е средна цена за бранша, а просто някакво изхвърляне.

Разбира се, че не може от ден 1 да изкарваш много пари. Просто това важи за всички професии.

Не мисля, че студио 24 е представителна извадка. В салон с доказани професионалисти цените са високи. Кварталната фризьорка, която не може да докара нищо, различно от рижава лисица, и 50 лв може да вземе, но после как ще е косата… друг въпрос.

# 129
Колко семейства с 2 деца са с доход 8000 лв. на месец?
Като гледам покупателната способност, тези семейства са основно в топ кварталите в София. За Бг като цяло едва ли е тази сумата. Но там повечето хора имат наследствена къща с двор с насаждения, което спестява разходи за жилище и храна.
Аз имах предвид също така, че тази сума е за комфортен живот в столицата, а не за оцеляване като цяло в Бг.

В днешно време двора с насажденията не спестява разходи за храна, а точно обратното. Да, зеленчуците може да са много по-вкусни, но не и евтини. Допълнително това е и ангажимент, който не търпи дълги отсъствия от дома, поради една или друга причина.

# 130
Странно, аз пък съм останала с впечатление, че хората масово живеят в панелки. Laughing
А сега излиза, че или живееш в топ квартал в София, или на село в къща с двор и рогът на изобилието, сипещ се отгоре. Средно положение няма.

# 131
Странно, аз пък съм останала с впечатление, че хората масово живеят в панелки. Laughing
А сега излиза, че или живееш в топ квартал в София, или на село в къща с двор и рогът на изобилието, сипещ се отгоре. Средно положение няма.
В София в много от топ кварталите има и панелки ...

# 132
Грубо казано - по една минимална заплата, т.е 1000 лева чисто на член от семейството, но все пак зависи и от населеното място, транспортните разходи, вредни навици (алкохол и цигари).
За моето семейство (деца 8 и 4 клас), трима души съм сметнала 400-500 / седмица минимум, 450-500 режийни зимния период + дрехи, обувки, лекарства, някоя екскурзийка или храна навън, РД на приятелче, непредвидени домашни разходи - 2500-3000 чисто на месец за трима ни.
И ние се вмъкваме в толкова.Ресторантите са един път на около4-5  месеца, колата по-рядко се ползва за сметка на градския транспорт.Готвене всеки ден ,от там мисля ,че спестяваме доста.Пазаруване само по промоции , всеки понеделник разгледам брошурата на веригите и преценям какво трябва да купя.Имаме.момче на 13 и бебе,аз съм в майчинство. А бе свих крилата , поне докато се върна на работа.

# 133
На база мои непреки впечатления - 10000 лева, без ипотека, София.

# 134
Ако махнем жилището от уравнението и да кажем 500 лв. разходи за транспорт за София, значи 9500 за всяко населено място в страната според горния коментар.
Ако е вярно, значи никой, който познавам не живее нормално.

Общи условия

Активация на акаунт