Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 88

• 32 171
  • 746
  •   1
Отговори
# 495
  • София
...Кажете нещо конкретно за Адрес, те ли бяха един от копърките, или ги бъркам?
Разцъкай ги малко в регистъра, те са цяла банда свързани агенции. И въпросът е защо се разклоняват, вместо да правят добър имидж. Уж избягваш едни, а се натрисаш пак на същите, но под друго име  Blush

# 496
Адрес са една от най-големите фирми на пазара.
Тръгват от Бургас, там имаше друго име, ама не го помня вече. Нещо морско беше май. (гугъл мълчи)

Мисля, и че са пряко свързани (май едни собственици) със строителите BLD, които вече са много стабилна компания на пазара.

Подробности не знам, нямам опит с тях.

За "дупката" за всички е рискът. Обаче точно затова си има предимства. Цена и/или локация/изглед/етаж/разпределение.

Човек си преценява. Един залага на "евтиното" и иска "на зелено".
Друг си гледа спокойствието и обича да плаща едни 30% отгоре при акт 16. Ако някой му продаде.

Вариант и "докрая" и "душата в Рая" няма как, защото сме капитализъм и важи "търсене и предлагане", включително и за нефинансови предимства.

Винаги "се играе" с компромисите.
Въпросът е да си знаеш и да знаеш с кои компромиси "ще играеш".
Има хора, по 5 години обикалят и цъкат с език.
А от тогава цените са х3. И те все подбират и все не им уйдисва.

Един от прийомите на "про-тата", така "играем" с компромисите, че да сме конкуретни и да печелим от това.
Допълнително обстоятелство, че някои "компромиси" са суперфициални и с времето стават съвсем маловажни. Но позицията е спечелена, а кибиците въздишат отстрани.

За мен лично не съществува вариант без да е на зелено, освен ако не е някаква силно подценена оферта, сравнима с офертите на зелено.
Но рискувам и слагам главата в торбата. От 20та до 24та бях налял едни доста пари в една дупка, накрая ми ги върнаха, без компенсация и без строеж. А цените вече са х3.
Риск печели, риск губи.

# 497
Абсолютно пряко са свързани с BLD.

# 498
Конкретно сторителят се оказват някакви БИЛД БИ ПИ ГРУП ЕООД и сега като ги погледнах на papagal bg са регистрирани с капитал 50 лв с още 100 фирми на един и същи адрес. Не знам, това ментета на БЛД ли са, и какво ще те защити договор, ако те имат капитал 50 лв. Не са ми ясни нещата, но аз никога не съм се занимавал с НИ. Ако живееш в БГ май трябва да разбираш от всичко.
Дани1 така е за риска, аз много такъв поемам, макар и не в сферата на НИ.

# 499
Малко в кръга на шегата, "с риска е", "гледаш какво правят другите".

Това спокойно може да те закопае, но може и да помогне.

А сега сериозно, гледаш статистически строителят да си има завършени с акт 16 сгради, по възможност всичките. И разговаряш с хора, които живеят в негови сгради. Ставаш "агент", ходиш, търсиш, разследваш, разпитваш, стоиш пред сградите му и говориш с който мине. Говориш с работниците му по строежите.
Гледам и тук във форума хора питат за тоя и оня строител.
Всъщност, аз така се регистрирах и прописах. Защото имаше тема за един строител, където бях тръгнал да купувам.

# 500
Адрес - като агенция съм имала допир с тях, по-скоро позитивен. Голяма агенция са, няма лично отношение, има объркване между звената, но офертите са им реални. Работеха последно на 3.6%, но доста време мина. Не бих ги сравнявала с копърките.
Относно на зелено с агенция - брокерите почти нямат предлагане на вторичен пазар, затова са и налазили строежите. Голям е шансът да се вземе оферта директно от строителя.
Купуването на зелено - в момента поне в районите, които мен ме интересуват, цените на супер зелено са много близки до вече завършени, което обезмисля такава покупка (за мен). В същото време силно се подценява рискът за забава или изобщо успешно завършване. Да, при тези високи ценови нива би следвало на строителите да им излезе сметката, обаче практически нищо не го спира да си вдигне чукалата. Имаше доста забавени строежи - едни заради скарани партньори, други уж заради институциите, трети заради полит.обстановка, четвърти заради неспазени отстояния.

# 501
И как може да разбереш един строител какво е построил, има ли сайт за това? Точно този строител е регистриран преди година и явно нищо. В София на всеки ъгъл нещо от някого се строи, не знам дали е по-изгодно да вземеш на риск от някое ЕООД или от явно неизгодни Артекс и подобни утвърдени фирми. Навремето и големи изгърмяха, имаше едни Ситиком например.
За последната година с колко горе долу поскъпнаха хубавите апартаменти в София? От тогава напълно спряхме да гледаме и ми е любопитно, те още тогава ми се виждаха безумно скъпи. Иначе аз не съм цъкал с език и изчаквал, не ми е трябвал по-рано и не съм търсил. А и в бъдеще не съм сигурен, че ще живея в БГ, така че по-скоро ми е любопитно хората до кога ще успяват да купуват на тези цени.

# 502
Точно с Адрес ходих през 2015 г. да гледам “тристаен” в един мол на Горнобански. Убеждаваха ме, че е в жилищна кооперация, въпреки че по адрес аз такава на мястото с гугъл мапс не намерих. Първи шок - сградата, втори - влизаме, то хале. Питам нали беше тристаен - можете да си го направите какъвто искате със стени. Припаднах. 😂 Споменът за тях ми е свързан само с изгубено време.

# 503
Ами нали си гледал в търг.регистър. Виждаш свързаните фирми - дъщерни, ала - бала; виждаш управителя и гледаш на още колко фирми е управител и проверяваш другите дали са строителни и имат ли “име” и обекти и така

# 504
Има много информация, например за упражнение пробвах с фирма БЛД, към тях изкачат много дъщерни фирми и какво ли не, само не е какви обекти имат започнати или завършени. Конкретно те си имат сайт и там може да ги видиш, но от търговския регистър не успях.

# 505
В сайта на НАГ има разрешения за строеж и за ползване. Трябва ти възложител или номер на парцел. Малко тегаво се търси. Ако  искаш пиши да ти помогна.

# 506
Тази сутрин по Нова имаше интервю с брокери за цените на имоти покрай морето ни, нямало вторичен пазар. Всичко се купувало за инвестиция и даване под наем, че докога така? Каква инвестиция е да стои на тапа и колко наематели ще има за 2 месеца сезон, при това строителство. Ако не се отоплява зимата празно жилище мухлясва и мирише на влага, край морето имам предвид.
от няколко години ходим на едно място на БГ море, затворен комплекс. За нашия апартамент годишната такса подръжка е колкото аз плащам наем за две седмици. Дори да ми го подарят ще съм на загуба, например ако протече покривът и трябва да го оправям с мои средства Simple Smile Мои колеги обаче си купиха точно там с цел лятото да работят от морето. Имат си пари и просто се глезят, ако щете. А намодателят ми каза, че щял да го продава на двойна цена, спрямо което е платил. Тоест има вторичен пазар на морето и хора купуват, и някои не ги интересува дали е изгодно, достатъчно е да им харесва. Не знам дали това е инвестиция или покупка от рода на скъпа чанта, ролекс или екзотична дестинация.

# 507
  • Бургас
Това е статията от днешното предаване.
https://dariknews.bg/regioni/varna/pazaryt-na-imoti-po-moreto-ce … kupuvachi-2413615

За "Адрес" поддържам мнението на second - голяма фирма, реални оферти, ама малко на конвейер. Имам и негативен, и позитивен опит с тях. Бях писала преди години на няколко агенции с конкретни параметри на имот, който търся - номера на блокове, етажи и т.н. Всички се изредиха да ме предлагат каквото имат, без да се съобразят с това, което съм написала. И ме забравиха на третия ден.
След два месеца звънна една дама от "Адрес" и ми предложи точно това, което исках. Купих го.

За строителя в София действах като dany - тук от форума научих за фирмата, ходих на място, оглеждах, питах хората, които живеят.
Обикновено регистрират за всеки строеж нова фирма заради врътки с ДДС, но се знае фирмата-майка коя е.

# 508
Аз затова и си купувам само в 1 квартал.
Свикваш, научаваш и строителите, поне основните.
Строителите също масово си строят в едни и същи квартали.

Един от вариантите е да се обадиш на строителя и да ги питаш тях кои са им сградите. А после да ги посетиш. И вече като имаш адреса им, малко по малко се разплита.

Сега, може да видиш 1-2 сгради, не е казано, че трябва да провериш всяка тухла 20 години назад.

Според мен за места (на зелено), където миналата година се искаха 1300Еквм, сега са над 2000Еквм.
Затова, консервативно да го кажем 30% ръст, ама колко е, никой не знае.

По същата логика, ти с годишната такса си покриваш 2те седмици отпуска, но жилището може да скочи 2-3 пъти (на морето).
Иначе, не съм фен на високите годишни такси, изобщо.

Аз също съм имал колеги, дето цялото лято се хващат да работят дистанционно от морето. И се плащат луди пари за къщи под наем. Над 10к (за сезон) бяха преди 5г. Сега чувам цени и по 30к, ама това е от собственика, и той може и да преувеличава.

На мен лично ми е мечта, да вдигна 2-3 блокчета по морето или редови къщи и да ги давам за сезон. Но докато имам финансите, може да не ми се занимава със строежи.
Но мисля да затворя цикъла и аз да съм си и строител и домоуправител и всичко. Може и един ресторант да направя, но ще го давам под наем, няма да го движа сам.

# 509
Тази сутрин по Нова имаше интервю с брокери за цените на имоти покрай морето ни, нямало вторичен пазар. Всичко се купувало за инвестиция и даване под наем, че докога така? Каква инвестиция е да стои на тапа и колко наематели ще има за 2 месеца сезон, при това строителство. Ако не се отоплява зимата празно жилище мухлясва и мирише на влага, край морето имам предвид.
от няколко години ходим на едно място на БГ море, затворен комплекс. За нашия апартамент годишната такса подръжка е колкото аз плащам наем за две седмици. Дори да ми го подарят ще съм на загуба, например ако протече покривът и трябва да го оправям с мои средства Simple Smile Мои колеги обаче си купиха точно там с цел лятото да работят от морето. Имат си пари и просто се глезят, ако щете. А намодателят ми каза, че щял да го продава на двойна цена, спрямо което е платил. Тоест има вторичен пазар на морето и хора купуват, и някои не ги интересува дали е изгодно, достатъчно е да им харесва. Не знам дали това е инвестиция или покупка от рода на скъпа чанта, ролекс или екзотична дестинация.

Той добре ще продава на двойна цена ама има или кой да му ги даде? По морето е пълно с хора дето продават на висока цена и си стоят обявите с години. В Свети Константин в момента има 432 обяви за 2 стайни и 3 стайни. Ваканционните имоти нямат кой знае каква стойност и са точно като пирамидите - при спекулативен пазар всеки купувач разчита че ще се намери по- голям балък да му даде по- висока цена. На Златни Пясъци имаше едни доста хубави сгради на първа и втора линия в самия комплекс, като ги строяха около 2009 година доста чужденци ги изкупиха, после нон стоп спад, даже си спомням 2017 година ходих там и ги раздаваха без пари апартаментите, сигурно на половин цена от каквото се продаваха в строеж.

Общи условия

Активация на акаунт