Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 88

• 32 178
  • 746
  •   1
Отговори
# 480
Ако имаш имот старо строителство...Да речем 125 м2.  
В нотариалния акт пише с 4,67 процента общи части и мазе 7,78 м2 отделно.... Това пак ли е заблуда относно квадратурата.....
Все още в София не всичко е САМО ново строителство....

Последна редакция: сб, 22 мар 2025, 20:23 от Не се сърди, човече

# 481
Може ли някой от Бургас да даде инфо за новите квартали след Изгрев и Славейков? По-конкретно има ли сграда и строител, които бихте препоръчали? Струва ли си конкретно за инвестиция? Чуват се всякакви неща, подпочвени води, малки улици, ясно е, че инфраструктура няма в момента, има някакви планове...

# 482
  • Бургас
prolet, може и да си струва, но тази инвестиция няма да се избие много дълго време.
Ако целта е да заключиш и изпереш едни пари, ок. Ако е за отдаване под наем - в голямата си част тези нови квартали нямат инфраструктура и ГТ. Един наемател няма да гази кал, колкото и да му е красиво направен апартаментът отвътре.
Ако е за препродажба - ще минат едни 10-15 години, докато се населят и околната инфраструктура стане прилична. А там са стотици хиляди празни квадрати, конкуренцията за препродажба ще е сериозна.
Изгрев - масово са с гледка гробищата. Една брокерка се оплака, че сделка й пропаднала, щото на семейството от Сливен, което щяло да купува, бабата влязла, погледнала през един страничен прозорец, видяла гробищата и се отказали.
Този зад Плаза - Хоризонт, дето уж ще да е студентският кампус и ще отваря там филиал на Американския университет - я стане кампус, я не.
На Транспортна почна да строи Точев. От него съм купила три апартамента, но предпочетох сигурното - "Меден рудник", в облагороден район, с цел препродажба. Беше останал един от последните в сградата. Точно този строеж на Транспортна не ми е ок - от едната страна шумна улица, от другата - гробища.
Мадика - същите проблеми като с Изгрев. Смесена зона - промишлено и жилищно. Кой разреши тази гавра - не знам. Сервизите се жалват, че не могат да работят. Хората се жалват, че е прашно и шумно от сервизите.
В частта до Медицински факултет, към нивята, ме агитира също позната брокерка. Тя си купила там три. Ходих на среща, мислих, отказах се. Не ме устрои схемата на плащане - почти 90% до акт 14. След няколко дни близък сподели, че строителят търси вариант за прокарване на ВиК по някакъв европроект, защото му идва скъпо. А тръби в нивята няма. Тръбите стигат до Медицинския, оттам - нататък - трябва да се правят нови, не просто отклонения, а изцяло нов водопровод. Та подозирам, че и проблем с водата ще имат всички тези новодомци след време.
Не ми вдъхват доверие. Предпочитам София.

# 483
Ясно, благодаря за подробното инфо. Горе-долу сходни са ми впечатленията, не се знае кога ще има инфраструктура, няма условия за семейства, тоест лесен достъп до градини и училища, не е облагородено, даже не е и населено в частта с готовите сгради. Мен за новия квартал след  Славейков ми предлагаха конкретно и ме агитираха онзи ден. Викам си чакай пък може нещо да е станало, да има някакво развитие. Явно няма.

# 484
От любопитство погледнах Медика - наистина е много странно решение, насред и след промишлена зона. Автобусите съвсем не са наблизо, да не говорим за детски градини и училища. И въпреки това голяма част са вече изкупени. Или поне така пише в сайта им.
Тинтина, каква е цената на кв.м., ако не е тайна?

# 485
  • Бургас
"Мадика" е една голяма зона, която започва вляво и назад от бившия ВХТИ и стига до КАТ.
Сградите, които граничат с булевард "Яким Якимов", да кажем, имат някаква близост до инфраструктура и инвестицията в тях би била оправдана. Но за да отидат децата ти на градина, да играят в парк, да ходят на училище, трябва да пресекат този натоварен булевард през подлез. До "Сърце и мозък", от страната на Медицински факултет сградите също са завършени, но да живееш до болница, да ти пищят линейки и катафалки да минават всеки ден... Sad

Това е другият проблем на бургаските строители - цените им са тайна. Според кой кого познава, според какво в момента му трябва на строителя. Рядко ще видиш сайт с обявени цени.

Преди 5-6 години, когато започваше да се строи в района - тогава беше само една сграда, в която сега е магазин "Ралица", цените бяха 500-600 евро. М.г. ми предлагаха на 900 евро, в къра, зад комлекс "Азимут".
Въпросният "Азимут" се спряга за тайна инвестиция на кмета. Така говорят злите езици в Бургас. Както и че всички терени наоколо преди време са изкупени от него и бившия зам.-кмет по финанси и сега е дошло време за реализация на строежите. Бургас е малък град, всички се познаваме...
Общината сравнително бързо прави пътища дотам, но с другата инфраструктура се закъснява ужасно, както и с планирането на строителството....

Днес цените са между 1200 и 1700 евро на кв.м, а предлагането - огромно:
https://www.alo.bg/obiavi/imoti-prodajbi/apartamenti-stai/?locat … 2§ion_ids=952

Последна редакция: сб, 22 мар 2025, 13:25 от Tintina

# 486
# 487
За Гърция имаме познат строител, който се занимава. Строи къщи, но до колкото разбрах ще прави и апартаменти скоро. Фирмата е софийска. Предлага онзи ден на ММ, но нас не ни интересува за инвестиция и не запазих брошурата.

# 488
- Изкривява твърденията за средните цени. Тук били 2000 евро, а в Германия 4000... Да, ама не... Тук са 2800 евро, а в Германия 4000. Като добавим и това, че тук се продават строителни площадки, а там готови жилища, нещата отиват към 3200евро срещу 4000...

И чистата и безпристрастна математика какво казва - 20-30% разлика в цените при 250% разлика в заплатите... OUCH.
Понеже в момента търся апартамент в Германия, там ситуацията е доста различна за отделните провинции. В Баденвюртемберг може и 5К да искат за лукс ново строителство, а на север наполовина. Но и в двата случая качеството е по-добро от тукашните. Тук странното е, че май няма такава двойна разликa в цените софия-пловдив-варна. То дори да има до централна гара и гробищата или на сточна гара кръстовъщето по 2000 хил евро, реално това е друг продукт. Не знам дали 2800 евро за София хубавите квартали е вярно? В Германия търся хубави квартали. Може ли да споделите в момента за София ново строителство хубавите квартали хладилника, южни квартали, лозенец по колко върви за построени, и евентуално за зелено?

# 489
В Лозенец абсурд 2800 евро на квадрат. Трябва да е някое мазе. За 350 000 евро се продава на Кръста в сграда на 35 години в един огромен блок 120 кв.м.
До Парадайс (непосредствено) около 100 кв.м. в строеж от добър строител пак толкова. Говоря за най-изгодните оферти на жилища за живеене. Но дори и недоразумения трудно под това.
С уговорката, че СС и особено ЕПК не гледам.
Но предлагането точно Лозенец и Хладилника е толкова слабо, че и неограничен бюджет да имаш, пак трудно се намира нещо нормално, за претенции изобщо не говорим.

# 490
Имам и конкретен въпрос относно закупуване на зелено (етап дупка) за София, на оградата пишело, че се предлага от агенция Адрес.
1) Ако искаш да им разгледаш скиците и се обадиш на агенцията, има ли практика да искат да им подписваш ексклузивен договор с тях, след като и без това не може да си го купиш по друг начин, освен през тях? И от кога агенции се занимават с продажби на зелено?
2) Защо му е на строителя да ползва агенция, вместо сам да предлага продажби? Отелно има и техен телефон на инфо табелата. Дали е сигнал за някаква опасност, например неопитна фирма, която може и да не го завърши?
3) И конкретно за Адрес - какво ви е мнението за тях? Това не беше ли една агенция, която навремето предлагаше много изгодни оферти за зарибявка, но като се обадиш просто ти се закачаха и се почваха едни непоискани оферти? И в този смисъл, ако човек звънне на такива агенция от истинския си тел номер, ще бъде ли подложен на нон-стоп спам в бъдеще?

# 491
Вместо да питаш нас, да се беше обадил на строителя и да питаш тях.

Няма такова правило, че щом строителят е несигурен, то ще ползва Адрес. Дори би трябвало да е обратното. Адрес да не се хващат с кой да е.
Има 2 варианта.
1. Строителят е ексклузивен с даден брокер и продава само чрез тях.
2. Строителят не е ексклузивен и може да ти продаде директно.
Вариант 1 е по-рядко срещан. Защо го има, не знам. Предполагам брокерите са дали на строителя много изгодни условия, за да им предостави цялата сграда. Например, да не плаща никаква комисионна. Пести от работници, печели от реклама, но пък малко му се оскъпява продукцията. Тия пари сигурно така или иначе би дал за свои служители продажби.

Според мен винаги е по-добре директно.
Но адвокат си трябва винаги. Най-малкото ще ти огледа клаузите и ще те предпази от прекалено ранно даване на пари, повече отколкото е разумно.

# 492
Тази сутрин по Нова имаше интервю с брокери за цените на имоти покрай морето ни, нямало вторичен пазар. Всичко се купувало за инвестиция и даване под наем, че докога така? Каква инвестиция е да стои на тапа и колко наематели ще има за 2 месеца сезон, при това строителство. Ако не се отоплява зимата празно жилище мухлясва и мирише на влага, край морето имам предвид.

# 493
Нито едното е вярно, нито другото.

Вторичен пазар си има бол, навсякъде се продава.

И ако е лош строежа, може да мухляса както във варна, така и в софия. Ако е добър- няма такова нещо с мухлясването зимата.

# 494
Говорихме с приятели относно един ров, който ще се застроява. Ако мина от там може да звънна на строителя. Аз нямам вяра нито на строители, още повече на брокери. Дори с адвокат, то като имаш ров насреща за каква сигурност може да се говори. Но иначе си прав, че ако реша да купувам, адвокатът вероятно би ме предпазил от по-голямо вътрене или някакви проблеми с договора. Аз и на адвокати по принцип не вярвам, ама такъв поне мога да намеря с препоръка Simple Smile Конкретно за мен е мн хипотетична ситуация, но кой знае, след време ако решим да останем в БГ .. Иначе питам във форума от време на време за да се ориентирам какви са обичайните практики и горе долу да се информирам за цените на НИ.
Кажете нещо конкретно за Адрес, те ли бяха един от копърките, или ги бъркам?

Общи условия

Активация на акаунт