Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 88

• 32 109
  • 746
  •   1
Отговори
# 555
За последната година ръстът е грубо 50%.

За бъдещето,
кажи ги консервативно по 15% на година минимум, умножено по 3 години прави 52% за следващите 3 години минимум.

Говоря само за София, нямам представа как ще е другаде.

Хахаха. 15% годишен ръст МИНИМУМ за 5 години подред (броя предните две и още три). От времето на Къци не бях чувал подобен виц. 52% за следващите три години... С кво бе хора, с каква покупателна способност? При средна заплата от по 1000евро, народа ще се набримчи на по ипотеки за 2500еврака месечно или ще продължи да вади по 200-300 хиляди еврака от дюшеците. Това всичкото при 30-40% свободни имоти.

Е вече наистина спирам да пиша, то няма смисъл. Смях. Финансовата култура на огромен процент хора е на ниво исторически парк и BETL.

# 556
  • Бургас
Нито има 30-40% свободни имоти, нито всичко "ще се набримчи" в ипотеки, нито покупателната способност е решаващ фактор.

Е средно за всички двустайни и тристайни апартаменти в София. С колко ще поскъпнат според Вас?

И това, отнесено към горното. "Всички двустайни и тристайни" са от Овча купел и Люлин нанайсе до Докторската, плюс съответните микролокации. Какво те топли средният процент, когато едно жилище ще поскъпне, но друго ще поевтинее? Когато решиш да купуваш - било за живеене, било за инвестиция, нали купуваш конкретен имот?

# 557
Какво те топли средният процент, когато едно жилище ще поскъпне, но друго ще поевтинее? Когато решиш да купуваш - било за живеене, било за инвестиция, нали купуваш конкретен имот?
Аз пък точно си мисля, че както сега всичко поскъпва, после (следващия век) всичко ще поевтинее. Което вероятно означава, че ти си права, защото аз нищо не разбирам от БГто и отчасти и за това сега се опитвам и да се изнеса от тук ..
Second - разбрах те Simple Smile
"финансовата култура" е станала любима фраза в БГто .. нали повечето от всичко разбират. Ако не си си купил няколко апартамента - нямаш финансова култура, защото инфлацията ти изяла парите, ако си си купил - пак нямаш, защото можело да не ги изплатиш. Въобще и изобщо, културна нация сме ний, втори по МЕНСА след евреите или там какво беше..

# 558
Акциите на епъл може да са паднали в краткосрочен план, но в последната година са с 29% ръст.
Аз сега не говоря за акциите, а за продажбите на айфони (акциите спаднаха защото броят продадени айфони вече не бележи ръст).
А защо? Ами защото хората вече си имат и не им трябват безкраен брой айфони. Общо взето, докато работи старият и новият не е нещо по-уау, не го купуваш. В джоба имаш място само за един, така както можеш и да живееш само в едно жилище.
За жилищата смятам главният фактор е първо дали хората имат нужда от нови жилища; второ, чак ако имат, дали могат да си ги позволят - тук играят роля наличието и достъпност на свободен кеш и на кредит.
В ЕС и в САЩ както можеш да провериш на всеки финансов сайт, населението има депозити в банките 10 трилиона евро, и 18 трилиона долара, съответно.
Въпреки това, никой там не прогнозира по 15% или 50% ръст на цените следващите години, просто защото масата хора вече имат жилища и на пазара няма толкова търсене, че жилищата да се вдигат толкова, само защото имало пари и банките давали кредити.

# 559
От тия 40% свободни продавате ли някакви ваши, или си лалате, а нямате ни 1 за продажба.

Всички май са финансово некултурни и си стискат апартаментите.

Марио, кой следващ век!? 22ри?
До тогава я камилата.

Тия с 1000Е заплата не купуват апартаменти.
Купуваме такива като нас, дето толкова взимаме от 1 наем, а събираме десетки.
Животът е несправедлиФ.
Комунизмът свърши. Преди 35 години.

Крис, бъркаш фундаментално (поне) на 1 място.
На хората не им трябват много айфони, а един.
Но им трябват неограничено количество апартаменти.
И преди 100 години българите са строили или са купували имоти. Колкото повече, толкова повече. Нищо ново под слънцето.

# 560

Марио, кой следващ век!? 22ри?
До тогава я камилата.

Тия с 1000Е заплата не купуват апартаменти.
Купуваме такива като нас, дето толкова взимаме от 1 наем, а събираме десетки.
Животът е несправедлиФ.
Комунизмът свърши. Преди 35 години.
Взехте ми вий, капиталистите, 21вия век на мен финансово некултурния и не ми остана нищо освен да последвам Bryan Johnson и да чакам 22рия. Ама то и за това се искат кинти, оня ако беше обърнал парите дето дава за добавки в апарти да е изкупил поне един микрорайон в люлин. Усети ли се, 50% ще е месечния ръст, ама то вие го преварихте, ще трябва да влага на зелено.
Рискували сте, спечелили сте. Сега е така, утре ще видим.
Майтапът на страна, ама тази тема е като тик-ток. Два часа утепах, явно, че не съм финансово грамотен. И аз като дончо ще тропна с краче и ще спра да пиша, току виж съм свършил нещо полезно Simple Smile Лека и успех на двата лагера - нека силата е с вас и по-културните победят!

П.П. да, бърка Крис. Защото апартите не са айфони, а акции на епъл. Всеки иска повече и колкото повече се покачават, толкова повече иска. Това е етапът на алчността.

Последна редакция: пн, 24 мар 2025, 18:06 от MarioSuper

# 561
Крис, бъркаш фундаментално (поне) на 1 място.
На хората не им трябват много айфони, а един.
Но им трябват неограничено количество апартаменти.
В София на 600 хиляди домакинства трябват ли 800 хил. жилища? Това са данните от НСИ. Ще кажеш, че не са верни - имаш ли по-верни и какви са?
Не разбирам как може човек да живее в повече от един - независимо притежава ли го или до наема?
Ако някой дойде под наем в твой апартамент, освобождава този, в който е живял преди.
Броят нужни жилища е равен на броя домакинства, плюс няколко % толеранс за свободни покрай премествания, разводи, раздели, сватби, погребения и т.н.
Ако всяко семейство има по едно жилище за живеене, и купи още по едно за даване под наем, на кого ще го дават?
Това е възможно само населението постоянно расте и образува нови домакинства, които имат нужда от жилища. Или идват много имигранти. А при нас не е така.

# 562
Някой като си е набухал цялото състояние в имоти заедно с голяма ипотека няма психологически капацитет да чуе аргументи против инвестицията в имоти. Всеки може да си пише каквото си иска обаче имотите в дългосрочен план се движат с темпа на инфлация. Тоест ако нормалната инфлация е 2% и имотите скочат една година с 15%, логично е да има доста години с нулев ръст или спад. И моля спестете коментарите как доматите били скочили с 70% процента 2021 защото инфлацията се измерва годишно и Бг за да приеме мечтаното от всеки имотовладелец евро трябва да отговаря на определени критерии за инфлация. Също така преди сме писали тук че Бг няма реално производство и всичко се внася и заплатите е трудно да скачат когато препродаваш. Очаквам някой да пише как заплатите на милиционерите скочили, ама те са скочили с ваши пари защото държавата ги плаща тези заплати с пари от данъци (или още по- зле със заем) а не с реално повишение на производството.

# 563
  • София
Имам чувството, че латерната се завъртя за 88 път.
За бармана и голата жена беше по-интересно Blush

# 564
Доматите са поскъпнали 700 процента за десет години...
По данни на статистиката....
Ликопенът е полезна съставка...
Какви са очакванията за в бъдеще?

Бих анализирал пазара на доматите. За последните 15г производството на домати е паднало значително, а пазара е локален. За сравнение производството на имоти се е увеличили значително за същия период от време. Извода си го направи сама. Има ли пазарна икономика в държавата?

Екстер, миналата седмица четох статистика - всеки 4ти с ипотека, всеки 7ми с бърз кредит. Не знам дали визират хората в работна възраст или цялото население. По-скоро първото. Но това ще рече, че 25% от работещите са с ипотека или грубо 50% от семействата. Да кажем, че 20-30% от работещите семейства над 45 вече не се блазнят с ипотека. То остана ли на кой да дават?

Последна редакция: пн, 24 мар 2025, 20:31 от Gogo1979

# 565
Като си говорим за хранителни аналогии, Пазарът на имоти в момента доста напомня този на олиото преди няколко години. Което беше тръгнало да става по-скъпо от италиански сингъл ориджин зехтин, ама ето го днес... 2.40лв в магазина.

Спекула, истерия, много емоции и малко логика.

# 566
  • София
...Екстер, миналата седмица четох статистика - всеки 4ти с ипотека, всеки 7ми с бърз кредит...
Твърде вероятно, но както лесно се отпускат, така лесно се и връщат

И ако при бързите кредити има завишение на процента необслужвани, то при ипотечните е рекордно ниско нивото им.

Като си говорим за хранителни аналогии, Пазарът на имоти в момента доста напомня този на олиото преди няколко години...
На мен повече ми прилича на пазара на тоалетна хартия по време на пандемията... Confused

# 567
Като си говорим за хранителни аналогии, Пазарът на имоти в момента доста напомня този на олиото преди няколко години. Което беше тръгнало да става по-скъпо от италиански сингъл ориджин зехтин, ама ето го днес... 2.40лв в магазина.

Спекула, истерия, много емоции и малко логика.
Мисля,че два двустайни във Варна ще стигнат за сериозно количество олио от 2,40 или греша?😉

# 568
Вземете си жена и няма да ви остават пари за имоти.

# 569
имотите в дългосрочен план се движат с темпа на инфлация. Тоест ако нормалната инфлация е 2% и имотите скочат една година с 15%, логично е да има доста години с нулев ръст или спад.
Да, ама ако инфлацията е дългосрочно 15% пък ти вземеш кредит на 2% и лихвата остане такава също дългосрочно, печелиш още първата година 13% нетно. Спечеленото влагаш пак в същата схема и я разрастваш, докато станеш милионер. Ако всеки направи така, всички ще станем милионери. Така поне смятат някои хора тук. Остава само въпросът кой ще ни дава дългосрочно кредит на лихва, по-ниска от инфлацията.

Общи условия

Активация на акаунт