Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 88

• 32 204
  • 746
  •   1
Отговори
# 420
За да приключа темата Нидерландия...
Ето актуален имот с актуална наемна цена към днешна дата....
П.С.
Близо 800000 души млади хора в Нидерландия са принудени да живеят с родителите си, защото нямат финансова възможност нито за наем, нито за ипотека... Въпреки че работят...
Който е запознат с Нидерландия знае за традицията " samenwonen"
или да живеем заедно ( без брак) с цел подялба на ипотека или наем плюс разходите....И това е традиция от много по-добри финансови времена....

# 421
Извади от 4700 данъка и ще останат 3000Е.
Имат си хората калкулатор - ето го: https://thetax.nl/
На 57к годишно бруто нетото е 3500 на месец.
Сега наема. Бай ви Ганьо също е изръшкал немалко свят, и в Холандия е бил много пъти. 1800 за студио може и да има - на някоя специална локация. Тъй като заплатите ги вадихме от Гугъл, нека извадим и наемите от Гугъл:

Едноспален (не гарсониера, а 2-стаен по нашенски) - 1000 извън центъра, 1300 в центъра. 1/3 ли е от средния доход? 1/3 е, даже по-малко.

В студентските градчета наемите са високи, да. Ама учиш без пари. Те затова и са високи - от цял ЕС пристигат студенти да учат без пари. Ако ти е висок наема - иди учи в друга държава и си плащай пък висока университетска такса.

И последно ще задам въпрос относно това - макар че много пъти съм питал форума, и никой не отговаря:
А доходите се вдигат. С много. Да, неравномерно е, ИТтата хич не им се вдига доходът. Но учители, лекари, полицаи растат с доста. Нали това искаха масата.
Когато доходът на полицаи, учители, прокурори, депутати и чиновници се вдига, твоят доход - сегашен и бъдещ - вдига ли се, или пада?
Нали знаеш, че техните заплати ти ги плащаш.

Представи си, че парите бяха злато - както са били до близкото минало, и както един ден трябва пак да станат (или друг твърд актив, а не хартишки).
Тогава държавата ако иска да вдигне дохода на полицаите, не може да "пусне" ново злато - трябва да дойде при теб и да каже "Тангра, от другия месец трябва да даваш по 100 жълтици на месец повече. Ако не даваш, имаме законно право да ти пратим същите тия ченгета с пистолети, да те арестуват и да вземем жълтиците от сейфа у вас".
Ще имаш ли нещо против? Защото това, което сега държавата прави е същото, но завоалирано през надуване на паричната маса. Губиш покупателна способност на дохода си, и отговаряш за новите държавни дългове, които вземат и ти ще връщаш. Или мислиш, че ченгетата ще ги връщат?
Обаче сега нямаш нищо против, дори се радваш, че наемателите ти щели да имат повече пари да ти плащат по-висок наем Simple Smile

Нормално е да се вземе от едни и да се даде на други, ако бюджетът не се е променил, а трябват регулации. Въпросът е да е по някакъв смислен механизъм. Ти върна хората във времената на инквизицията. През 2023 в една западна държава направиха нещо подобно. Изравниха трудовия с осигурителния стаж, т.е. ако си работиш 30  години на 4 часа, ще имаш 30 години трудов и осигурителен стаж и може да се пенсионираш по стандартната процедура (ще взимаш по-малко да, но не социална или пенсия за старост), но при покупка на имот, ако данъчната оценка е по-висока от продажната цена, купувачът плаща 10 % от по-високата цена, а често се случва данъчната да е по-висока, понеже се определя не само от пазарни принципи. Та ето ти същото, вземе се от едно нещо, даде се за друго, идеята е горе долу всички да са доволни.

# 422
@denissa_72 - ако ти можеш да кажеш "знам един апартамент в Хага, който се дава под наем за 4 бона", то и аз мога да кажа "знам един човек в Хага, който взема 15 бона заплата и може да си го позволи".
Коректно е да се вземат данни за средните числа, от един и същ източник, в случая търсачката на Гугъл, АИ бот ли е какво е, не знам, но не е резултат от търсенето, а директно дава отговора горе преди резултатите/линковете.

Ти върна хората във времената на инквизицията.
Защо да е инквизиция - нима не събират данъците така? Ето сега Танграта дава под наем апартаменти, на дохода дължи 10% данък. Трябва да го декларира и да го плати. Ако не го направи доброволно, нима нямат право да му издадат съдебно решение за насилствено събиране на дължимите пари от всичките му активи, и ако не ги предаде доброволно да пратят ченгета, да го арестуват и да му ги вземат със сила?
На същите тези ченгета, съдии и т.н. ако държавата реши да вдига заплатите по "старомодния" начин, а именно като каже на Танграта "плащай вече 20% или 30%" той може и да възроптае - нали така? Обаче като пуснат нови левове, надуят паричната маса, предизвикат инфлация (от която и той страда) и вземат нови държавни дългове (които и той ще връща) - тогава той не роптае, а се радва, че хората щели да имат повече пари и значи могат да му плащат по-висок наем.
Така че, наистина, това е по-мек, съвременен и хуманен метод на държавата... резултатът за продуктивните хора обаче накрая е същия - в дългосрочен план.

# 423
  • Бургас
От девет кладенеца вода се вадят, само да не си го кажем директно - имотите ни стигнаха европейски цени, са с ужасно качество и са доста недостъпни за средния българин.

Може обаче патагонци да почнат да ги купуват и ръста да продължи...

Ти нали си продал "на пика"? На "европейските" цени? Би трябвало да се радваш.

# 424
От девет кладенеца вода се вадят, само да не си го кажем директно - имотите ни стигнаха европейски цени, са с ужасно качество и са доста недостъпни за средния българин.

Не знам защо стигате до заяждане? Написал съм какво мисля, описал съм аргументите си. Ако на Вас не ви харесва, дайте контра-аргументи или просто не се съгласявайте.

Свободни сте да вярвате, че имотите у нас са много достъпни и супер качествени. Или че най-точното сравнение на Кръстова Вада и МанЛи са Кенсингтън и Осмо авеню.

Последна редакция: чт, 20 мар 2025, 13:08 от Анонимен

# 425
@denissa_72 - ако ти можеш да кажеш "знам един апартамент в Хага, който се дава под наем за 4 бона", то и аз мога да кажа "знам един човек в Хага, който взема 15 бона заплата и може да си го позволи".
Коректно е да се вземат данни за средните числа, от един и същ източник, в случая търсачката на Гугъл, АИ бот ли е какво е, не знам, но не е резултат от търсенето, а директно дава отговора горе преди резултатите/линковете.

Ти върна хората във времената на инквизицията.
Защо да е инквизиция - нима не събират данъците така? Ето сега Танграта дава под наем апартаменти, на дохода дължи 10% данък. Трябва да го декларира и да го плати. Ако не го направи доброволно, нима нямат право да му издадат съдебно решение за насилствено събиране на дължимите пари от всичките му активи, и ако не ги предаде доброволно да пратят ченгета, да го арестуват и да му ги вземат със сила?
На същите тези ченгета, съдии и т.н. ако държавата реши да вдига заплатите по "старомодния" начин, а именно като каже на Танграта "плащай вече 20% или 30%" той може и да възроптае - нали така? Обаче като пуснат нови левове, надуят паричната маса, предизвикат инфлация (от която и той страда) и вземат нови държавни дългове (които и той ще връща) - тогава той не роптае, а се радва, че хората щели да имат повече пари и значи могат да му плащат по-висок наем.
Така че, наистина, това е по-мек, съвременен и хуманен метод на държавата... резултатът за продуктивните хора обаче накрая е същия - в дългосрочен план.
Аз лично, при все че съм живяла немалко в Нидерландия,не знам за случай сулю или пулю, да дойде от малко градче в Амстердам,да почне работа в Алберт Хайн и да си наеме с лекота двустаен в квартал на града...
Напротив,знам за момичета които не можаха да започнат работа в KLM защото нямаха възможност за жилище в районите на Скипхол....Та, който твърди,че в Нидерландия е по-достъпно от София просто казва неистина.....

# 426
Крис, основната разлика при двата вида "данък" е че в случая с инфлация, дани е по-близо до кранчето на парите и ще може да се облагодетелства. Именно заради това такива хора са с две ръце да има инфлация. Пък и той не контролира процеса, просто го наблюдава и се позиционира. Кредитен милионер му викат. Същото е и с всички други, които подкрепят тази теза. Не че има лошо този подход, но не се дава като аргумент, защото не се приема добре от по-левите съфорумци. Ако им вдигнат лихвите (вероятно няма да стане) друга песен ще запеят, тези с ненаправените сметки.

# 427
[Аз лично, при все че съм живяла немалко в Нидерландия,не знам за случай сулю или пулю, да дойде от малко градче в Амстердам,да почне работа в Алберт Хайн и да си наеме с лекота двустаен в квартал на града...
Нали се бяхме разбрали да сравняваме средно със средно? Нов служител в супермаркета средно заплащане ли изкарва, или минимално?
Това е все едно да кажеш: идва някой от Ямбол в София, хваща се в Кауфланд на 2100 бруто (1630 нето) и си наема двустаен в София, дето викате че били по 1200 лева вече средно. Е, може ли? Може, колкото може и в Холандия.

# 428
Леко с манипулациите....Има двустаен и за 800 лв....

# 429
Има, но все по-трудно се намира свободен и в добро (прилично, не луксозно) състояние.

# 430
  • Бургас
Скрит текст:

Не знам защо стигате до заяждане? Написал съм какво мисля, описал съм аргументите си. Ако на Вас не ви харесва, дайте контра-аргументи или просто не се съгласявайте.

Свободни сте да вярвате, че имотите у нас са много достъпни и супер качествени. Или че най-точното сравнение на Кръстова Вада и МанЛи са Кенсингтън и Осмо авеню.

Не се заяждам, стана ми странно как хем жилищата стигнали европейски цени с ужасното си качество, хем вие сте продали скъпо. Значи Вашето жилище също е било некачествено по тази логика, пък сте му взели европейска цена. Значи от една страна, като продаваме, сме доволни, ама от друга жалим "средните българи", за които имотите уж били недостъпни. Ако беше толкоз зле положението, Вашият имот също нямаше да се продаде, защото пазарът не се движи от една шепа хора, нали така? Съжалявам, но аргументи не видях Simple Smile

# 431
Заяждате се, но не това е важното, не съм дошъл тук да се сърдя Simple Smile

Продадох скъпо двустайни малки апартаменти, но завършени добре и с хубави локации. На мен не ми вършат работа и прецених, че по-добре да ги продам, отколкото да продължа да се занимавам с наеми.

В момента, поради спекула, почти няма вторичен пазар, затова и успях да продам на цени, на които не бих се надявал преди година-две.

Колкото за качеството, коментирам това на новото строителство, чиято цена се вдигна близо три път, а качеството продължава да е потресаващо : гадни разпределения, кофти инфраструктура, имоти издадени на фаза строителна площадка. Мисъл основно за РЗП, а не за комфорт. Повярвайте ми, цената на строителството не се е вдигнала тройно, а качеството остава като за 800 евро на м2. Прегледал съм над 20-на нови сгради последния месец... Нещата са между кофти до изобщо не става. Да не говорим, че строителите ми искат по 30% от цената на имот срещу хвърчащ договор с НУЛЕВА гаранция.

Кое не се връзва? Според вас добро, удобно и евтино ли е новото строителство?

# 432
  • Бургас
Не може да се отговори еднозначно. От ново строителство до ново строителство има огромна разлика. От локация до локация също. Две жилища на един и същи етаж на един и същ строител могат да бъдат с различна цена, а уж да изглеждат еднакви.
Затова не обичам обобщенията като "имотите ще поскъпват", "имотите са недостъпни" и т.н. Има имоти, които са на двойно по-ниски цени от пазарните, защото са над четвърти етаж и нямат асансьор. Някога това не е било необходимост и хората са ги купували и живеели в тях поколения. Днес не е така.
Има имоти за всеки вкус и джоб на пазара, зависи с кое ще направиш компромис. За един е удобно едно, за друг - друго. На Вас може да ви трябва тристаен, друг да съобрази, че може да живее комфортно и в двустаен.

# 433
Не сте от Варна, но бих ви дал обичайната комисионна от 3%, ако ми покажете ново строителство, което е с просторни стаи, с пешеходна инфраструктура, не е в краен квартал и е на цена под 2500 евро на чист м2 за завършено състояние. Не говоря за луксове, просто базово удобно строителство като 2025-та година. Може би моите критерии са твърде големи, но и средната заплата в града е 1772 лв. Срещу едни доста сериозни пари очаквам малко повече като продукт.

Последна редакция: чт, 20 мар 2025, 15:13 от Анонимен

# 434
Преди 3-стайни апартаменти са били хол, кухня и 3 стаи. Сега наричат 3-стайни миниатюрни апартаментчета, съответно новото строителство отразява това. Достатъчно е да се види височината на етажите. Оптимизация за строителя - от пиле мляко. Въпреки новите стандарти, най-вероятно материалите не са добри. Строителите пък в повечето случаи са от държави, известни с лошото си строителство.

Общи условия

Активация на акаунт