Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 88

• 32 114
  • 746
  •   1
Отговори
# 585
Строителството не е само зидария, има и изчисления. Според твоите думи  там да построиш 30 км мост или тунел под водата е нищо работа, бай мангал срещу 50 лв. на ден ще сметне всичко.

Нищо сложно няма в изчисленията. Срещу десетки лева на м2, всеки кадърен инженер ги прави. А кадърни инженери много.

Многото стъпки и организацията на строителния процес е по-сложна част, но както казах, там риска е прехвърлен изцяло на клиента, които се съгласява да дава пари напред срещу добра дума.

Затова и повечето нови обекти се влачат и се бавят, понякога с години, просто строителите нямат инициатива да са по-експедитивни.

Дори и организацията да не е перфектна, при себестойност 4-5 пъти под цената, инвеститорите имат мегдан за грешки.

Някакво сектантско - емоционално отношение имате към строителството, а не към продукт, като всеки друг. Странно е.

# 586
Искам да си купя жилище в на Донев блока построено за 1.5 г на цена 500-600 евро квадрата - все пак сме виртуални познати и няма да печели от мен я.

# 587
Не, бе, Гого, грешно ме разбра Simple Smile Аз нищо не искам.
На колегата Донев - какво да ти кажа, освен, че изкарването на документите - за мен - е най-лесната част. После почва ходенето по мъките. Ама, какво ли разбирам аз. Ти повече знаеш - строил си, компетентен си.

# 588
Аз съм строил, вярно преди 15 години, но помня добре: наистина си е занимавка и отнема време и пари, и трябва да следваш стъпките, всяка една от които зависи от предните и не може да се прескача. Архитект, конструктор, община, багер, бетонджии, арматуристи, после покривчии, дограмаджии, електричари, ВиК, мазачи, гипсаджии, фаянсаджии... и т.н. сигурно изпускам нещо.
Но това не значи, че е "сложно". Процес като процес. Нима да се направи и продаде шоколад от какаови зърна, растящи някъде в Брега на Слоновата Кост, е по-лесен процес, като го разбиеш на всичките му стъпки? Или кола от желязо, алуминий и пластмаса, или компютърен чип от силикон (пясък)? Даже последните две - коли и компютри - не са подходящ пример, защото такива в България не правим. Но със строителството все се справяме - оставаше и да не, като цял свят умее да строи. Лесно, трудно, има си цена, която отразява това. Факт е, както казва колегата Донев, че самото строителство не е по-скъпо от 600-800 евро/кв.м.
Защото в Бургас и Пловдив се продават нови жилища под 1000 е/кв.м. а все пак и в тях има включена земя и печалба на предприемача.
В София скъпото е земята. Самото строителство може да е малко по-скъпо заради труда, но желязото, бетона, тухлите не струва повече в София, отколкото в Бургас. И 1000 да е, разликата до 2500-3000 трябва да идва от земята, както и печалбата на предприемача, разбира се. Но аз такъв няма как да стана, нито съм го учил, нито искам да се конкурирам с Маджо и Черепа.

# 589
Реално луксозното и по-скъпо строителство излиза 600 евра на м2, масовото е дори надолу от тази цена. Приятел си строи къща, което винаги е по-скъпо заради мащабите, като и изолацията и покрива и дограмата му са доста висок клас. Малко над 650 евро на м2 му излезна всичко до ниво БДС.

Не включвам земята в сметката.

# 590
Искам да си купя жилище в на Донев блока построено за 1.5 г на цена 500-600 евро квадрата - все пак сме виртуални познати и няма да печели от мен я.
Отваряш imot.bg и задаваш филтър цена до 700 евра/кв.м. Ще ти излязат доста имоти, дори обзаведени. Ако не продават на загуба, може да си направиш извод за себестойност на самото строителство. На мен често ми излизат реклами  на обзаведени имоти в Пампорово в този диапазон,  не че ме интересуват.

# 591
И в момента в крайните ниви край Владиславово има ново строителство за по 1000-1000 евра на м2.

Това е с парцела, комисионните, печалбата и тн. Себестойността им е под 500. На разни напудрени кооперации в центъра е 100-150 евра нагоре. Разликата е предимно във фасадата и дограмата. Това, че общите части са с по-скъпи плочки и по-пипнати не е чак толкова значимо, като се сметне спрямо 100ци м2.

Последна редакция: вт, 25 мар 2025, 13:10 от Анонимен

# 592
Един парцел от сорта на 6,5 млн евро например.. да ще вдигне има-няма със 100 евро/кв. Да! И мармота копае основите да търси шоколада

# 593
  • Бургас
Архитект, конструктор, община, багер, бетонджии, арматуристи, после покривчии, дограмаджии, електричари, ВиК, мазачи, гипсаджии, фаянсаджии... и т.н. сигурно изпускам нещо.

Изпускаш. Отговорникът по ЗБУТ го извикат на друг обект да подпише проверка, Асан не турил каската, пие една бира, падне от скелето, натроши се целият, дойде полиция, пожарна, Инспекция по труда, БТВ, Нова нюз, запечатат обекта... Отиде себестойността.

"Приятел строи къща... Себестойността е толкоз, значи на всички останали строежи пак е толкоз". Сто кучета, двеста м*де. Ама половината се оказали женски. Да ви имам сметките...

# 594

Нищо сложно няма в изчисленията. Срещу десетки лева на м2, всеки кадърен инженер ги прави. А кадърни инженери много.

?? Rolling Eyes  Млади ли сте, стари ли сте не знам, обаче не знам защо навсякъде битува мнението, че ще направя две врътки с биткойн, имот, нещо далаверка с грантове от Европа, някое комисионче, парата в джоба и всичко е мое. Да, ама напоследък всеки мисли така, и лошото е , че колкото и пари да имаш, не можеш да купиш вече качествена кадърност, майсторство, та ако щеш и сирене. Балъците свършиха. Всеки иска да прави пачка с врътки, да "вади" пари, и да ходи по "почивки", на които да ги обслужва някой, който още не се е сетил как да вади много пари ....  и трябва да работи.

# 595
Архитект, конструктор, община, багер, бетонджии, арматуристи, после покривчии, дограмаджии, електричари, ВиК, мазачи, гипсаджии, фаянсаджии... и т.н. сигурно изпускам нещо.

Изпускаш. Отговорникът по ЗБУТ го извикат на друг обект да подпише проверка, Асан не турил каската, пие една бира, падне от скелето, натроши се целият, дойде полиция, пожарна, Инспекция по труда, БТВ, Нова нюз, запечатат обекта... Отиде себестойността.

"Приятел строи къща... Себестойността е толкоз, значи на всички останали строежи пак е толкоз". Сто кучета, двеста м*де. Ама половината се оказали женски. Да ви имам сметките...

Отново празни приказки и никакви аргументи. Интересувал съм се, гледал съм строителни оферти, знам и от подизпълнители как стоят нещата.... Но не... Тома Неверни скача на всеки, който твърди нещо, което не се връзва с аджентата, че имотите ще растат вечно с по 58% годишно минимум...!

Дайте вие примери, за строителство на голяма кооперация, на цени много над тези, които твърдя...!

Здраво ad hominem, 0 конкретика и аргумент насреща.

Последна редакция: вт, 25 мар 2025, 14:08 от Анонимен

# 596

Аргумент за 630 кв.м

# 597
Писал съм, че цената за която говоря НЕ включва парцела, а само проектиране и строителство.

Вие ми вадите цена на парцел в едно от най-скъпите места в България.

Сори, ама не.

# 598
Евтиното строителство във въздуха ли стои?

# 599
Себестойността ВКЛЮЧВА и парцела

Общи условия

Активация на акаунт