Вярвате ли в късмета

• 1 891
  • 39
  •   1
Отговори
# 15
Избягвам да давам оценка дали на другите хора нещата им се получават с лекота и "късмет". Убедила съм се, че обстоятелствата отвътре никога не са такива, каквито изглеждат, и всеки привиден "късмет" има някаква цена, която страничният наблюдател не вижда. Дали ще е труд и усилие, дали ще е някаква жертва, някакъв компромис - нищо не се случва "просто така".

Дори когато изглежда, че нещо се е случило съвсем случайно и "от нищото", зад него стоят множество причинно-следствени връзки, които не сме в състояние да видим, а още по-малко - да предвидим. Тото, лотария и хазарт не играя - шансовете и вероятностите са лесно изчислими, и съм преценила, че са твърде малки, и не си заслужава да влагам време, средства и емоции.

А и както някой спомена, "късметът" е въпрос на гледна точка. Например човек попада спонтанно на място, където не е трябвало да бъде, и там се запознава с някого и прехвръкват искри. Ако връзката се развие добре и хората са щастливи, отиването се отчита като добър късмет, ако обаче връзката е токсична, изгуби няколко години от живота на човека и му се отрази неблагоприятно - тогава е лош късмет.

# 16
Сетих се за една поговорка: "Никога не знаеш от колко по-лош късмет те е спасил лошия ти късмет".

# 17
Нелепо е да отричаш случайността. Късметът е това, което не зависи от нас. Само ако погледнем времето, природата, дори хората - всичко това са фактори, върху които нямаме истинско влияние. Гледната точка вече е по отношение на това как определяме случайността - като късмет или лоша орисия.
Положителната нагласа към случайностите помага да преминем през тях по най-добрия начин. Разбира се не става за всичко - за живота и за здравето е трудно да си само положителен.

# 18
Вярвам в късмета и в това, че понякога просто уцелваш момента или човека. Но не чакам на него, нито пък ползвам липсата на късмет като оправдание.

Скрит текст:
Интересно ми е дали хората, които вярват, че всичко е предначертано се оглеждат като пресичат улицата.

# 19
Да те блъсне кола не е късмет, а обратното на късмета. Късмет е да мине на косъм от теб, без да те засегне. Simple Smile

# 20
Интересно ми е дали хората, които вярват, че всичко е предначертано се оглеждат като пресичат улицата.

предначертано е да се огледат
или пък да не

# 21
  • София /Абсурдистан
Вярвам в късмета и съм убедена и от личен опит.

# 22
  • някъде в орбита...
Вярвам, че някои от нас забелязват когато им се появят шансове или се отворят възможности, а други ги пропускат, или усърдно ги търсят където ги няма.
Аз поне, съм от тези дето за всичко съм работила здраво, много бутане е било цял живот. Но го намирам за нормално, защото не знаех как да гледам за "точно време, точно място". На стари години се научих що е то премерен риск и подобни, ама вече пък не съм на 20г Grin

Последна редакция: пт, 28 фев 2025, 10:11 от InaV

# 23
  • София
Аз работя по усет. Знам, че има някои дни, в които просто не върви и други, в които върви. Ама какъв ще се падне утре - не знам.
Аз през това време си действам или просто чакам. То и дали ще има работа, пак е на късмет.

# 24
Цялата работа с връзки и сватби е базирана на късмет. Всеки човек е дълбоко в себе си егоист. И веднага ще те изостави ако това е по-добре за него. Така че тези връзки които траят десетилетия? Чист късмет, просто ситуацията не е стигнала до момента в който раздялата е неизбежна.

# 25
При нас работеше жена, чиято предишна работа е била в развлекателния (личен) бизнес, но на най-ниско ниво. В един момент, в компанията в която работи един от клиентите й се открива позиция с доста добри условия и заплащане. Дали от състрадание или искрена симпатия към нея, въпреки липсата на подходящо образование, опит, умения и качества, мъжът й помага да получи позицията - длъжност, за която не е имала смелостта даже и да мечтае - абсолютен пример за невероятния късмет - познанство с подходящ човек, в подходящия момент.

п.п. За жалост жената се провали и въпросното познанство не успя да я спаси от уволнение. Затова човек не трябва да се подпира само на късмета си, но е необходимо и да докаже, че го е заслужил.

# 26
Цялата работа с връзки и сватби е базирана на късмет. Всеки човек е дълбоко в себе си егоист. И веднага ще те изостави ако това е по-добре за него. Така че тези връзки които траят десетилетия? Чист късмет, просто ситуацията не е стигнала до момента в който раздялата е неизбежна.

Не съм съгласна. За да работи една връзка, трябва двама души всеки ден да се грижат за нея, да я подхранват, да правят компромиси със себе си и това да им е приоритет пред други неща. Това е много труд, който трябва да бъде положен продължително време - няма нищо общо с късмета. Късмет е само да се срещнат, оттам нататък от тях зависи.

# 27
След като извървях дълъг път с много грешки, разбрах и осъзнах, че за да е успешна една връзка, е необходимо тя да бъде приета преди всичко като партньорство между двама души, за които любовта е важен и съществен фактор, но не е на първо място. Съпоставяне на цели, амбиции, възгледи, и темперамент - това всъщност е най-важно.
Компромисите със себе си водят до обезличаване и в крайна сметка до усещане, че пълзиш в краката на човека до себе си, а не вървиш наравно с него. Освен любов, трябва да има и реална преценка на характера и личностните особености на партньора. Приемане на качествата му като плюс за партньорството, но не като минус особеностите му. Любовта обаче не задължава да направиш избор за някого като партньор, ако трезвата преценка е че синхрон между двата характера няма да се получи. Късмет е да срещнеш подходящия човек навреме, късмет е и да не го подминеш, но за останалото си е нужно работа. Осъзната и с помощта на мъдрост, търпение и толерантност.

# 28
  • София
Дайте да не говорим за връзки и в тази тема. Късмет си трябва ежедневно!
Примерно, имам 5 задачи за деня. Колкото и да се трудя, ако каръка дойде, може да успея с 4, ама петата да отпадне. Може и нито една. Може и 6, и 7.

# 29
Понякога има и доза късмет в обстоятелствата, разбира се. Например, ако стане самолетна катастрофа и двама, трима или петима пасажери оцелеят, а останалите загинат - това си е късмет.

И други подобни ситуации.

Общи условия

Активация на акаунт