Вярвате ли в късмета

• 1 890
  • 39
  •   1
Отговори
Въпросът ми е породен от спорове с близки и познати. Едни вярват че много неща в живота са до късмет, други казват че такова нещо като късмет изобщо не съществува и всичко в живота си го правиш сам. Говорим за късмет като цяло - добър, лош, без значение. Моето мнение е по средата, много неща си зависят от нас, но има и такива, които са до късмет. Не напразно се казва "Каквото ни е писано", и да не си правим големи планове... Интересно ми е какво мислите по въпроса!?

Последна редакция: ср, 26 фев 2025, 12:45 от Borqna Sto 771419

# 1
Вярвам в късмета и в накъсметването на късмета.
(Неслучайно във всички езици има поговорки от рода "разчитай на късмета\бог\аллах, но си вържи магарето\камилата\сади зеле и т.н.)

# 2
  • София
Вярвам, че за късмета се работи. Чакам редица хубави обстоятелства да се скупчат и аз да им се случа Laughing

Онова, чисто алтруистичното вярване за шестица от тотото - 50/50.

# 3
На едни им е даден много късмет, от други е отнет. Затова е казано "Всеки с късмета си".
На някои хора нещата им се получават без никакви усилия, както още се казва "като на магия". Други пък, въпреки многото и упорито (коректно и правилно) положени усилия нямат късмета да достигнат целта си.
Прави впечатление обаче, че точно тези с късмета, които лесно и без да се напъват получават това, което желаят, упорито отричат ролята и съществуването на късмета.

# 4
Късмет със сигурност има, но аз го тълкувам в по-различен смисъл. А именно, че всичко е до подсъзнателни убеждения. Затова при едни нещата се случват бързо и лесно, а при други с хиляди усилия -- пак не се получават. Късметът в случая е това, което вътрешно имаш като заложени убеждения, манталитет, начин на мислене и т.н.

# 5
Вярвам в късмета. На всеки от нас все някога нещо му се е случило „на късмет“. Само за един човек се знае, че никога не е имал късмет (по неговите думи) – Марко Тотев. Simple Smile
Има хора, на които късметът по-често се усмихва, на други – по-рядко. Но често е въпрос на личен избор, съобразителност, бърза реакция и дори възможност дали ще се възползваш от шанса, или ще го пропилееш.

# 6
  • София
Миналата година ми беше много късметлийска. Тази нищо не върви. Аз бутам, ходя, звъня - нъцки. Кога ще се отпуши и ще тръгне, не знам!

# 7
Всичко в тоя живот е плод на случайност. Всичко.

# 8
Собствената ми майка, обича да казва:
" Е, ти си родена с късмет, всичко ти се получава, всичко ти се дава, а горкия ти брат, той все сам се бъхти, и все му е по- трудно "

Може и късмет да е, но определено вярвам, че трябва и да се потрудим за него. Аз съм човек, който, когато нещо иска, докато не го постигне, не мирясва, но... с труд, усилия и вложение, докато той ще поседне и ще каже: Е, и утре е ден, може пък утре да се получи. Зор няма. ( Давам просто пример )
Та, вярвам в късмета и щастливата случайност, но и в умението и шанса да я хванеш.

Последна редакция: ср, 26 фев 2025, 12:43 от happy doc

# 9
Миналата година ми беше много късметлийска. Тази нищо не върви. Аз бутам, ходя, звъня - нъцки. Кога ще се отпуши и ще тръгне, не знам!
Е, тя годината едва сега започна. Тепърва идва пролет, а с пролетта понякога потръгва всичко. Въпреки че това винаги ми е звучало като клише. Но наистина, сякаш зимата всичко е в застой, поне при мен е така.

# 10
Може и късмет да е, но определено вярвам, че трябва и да се потрудим за него. Аз съм човек, който, когато нещо иска, докато не го постигне, не мирясва, но... с труд, усилия и вложение...

Е, аз това не го наричам късмет. За мен късмет е да ти се случи нещо, което не зависи от теб и това колко усилия си вложил.
Например като да спечелиш от тотото – много хора упорито попълват числа или търкат талончета, но единици печелят.
Или да кандидатстваш някъде, но в деня на изпита да обявят, че тази година кандидатите са малко и всеки, който е подал документи, влиза без изпит.
Да си вървиш по улицата и на метър зад теб да падне тежка саксия.
И т.н. в този дух.

# 11
Късметът е, както си го накъсметиш Wink Съществува и една малка доза шанс да попаднеш на правилното място в правилния момент, но този шанс е пренебрежително малък.

# 12
"Роди ме, мамо, с късмет, па ме хвърли на смет".
Да, такива са ми наблюденията - много неща се постигат с труд, но има неща, на които не можеш да повлияеш и зависят от сляпата случайност, наречи ги късмет, съдба, орисия. Няма значение името, но ето факт - аз съм жива благодарение на късмет, чист късмет и случайност, а други вече не са с нас. А бяхме в еднакво положение. Не е справедливо, изобщо.

Така че правя, каквото зависи от мен, а какво ще стане, никой не знае и няма какво да го мисля.

# 13
Вярвам, че някои хора имат повече късмет от други. За щастие съм от тези с повече късмет, вероятно защото умея да виждам положителните страни повече, а не да се фокусирам върху недобрите. Естествено не седя и чакам нещата да се случват или да падне нещо отгоре, както вече някои писаха - накъсметвам си го. А и аз съм най-упоритият човек, който познавам. Ако нещо не се получи от първия път, ще стане от стотния...

# 14
много неща, които съм смятала за пречка или проклятие в живота ми, са се оказвали чист късмет
по-скоро вярвам, че гледната точка може да промени късмета
иначе правя най-доброто, което мога в конкретната ситуация, надявам се на отлично стечение на обстоятелствата и се готвя за най-лошото

Общи условия

Активация на акаунт