Градинарство - моето хоби 36

• 37 786
  • 753
  •   1
Отговори
# 465
Голям сладур е в тази саксия! Аз успешно убих моето. Жената, която ми го даде каза, че при нея растяло като плевел и се разнесло из цялата градина, ама нА - много ме бива да убивам китки Grinning

# 466
Голям сладур е в тази саксия! Аз успешно убих моето. Жената, която ми го даде каза, че при нея растяло като плевел и се разнесло из цялата градина, ама нА - много ме бива да убивам китки Grinning
Вярно е описано като плевел. И го видях в пукнатините на един тротоар. Моята "благодетелка" каза, че се самозасяло из всичките й саксии и във всички краища на дворчето. Предстои да разбера при мен колко ще живее 🤣

# 467
Здравейте, момичета! За първи път ще садя рози и имам нужда от съвет. Почвата е глинеста, когато е мокра  и се чудя някакъв дренаж трябва ли да направя. Изкопах дупката и сега седя и се чудя.

# 468
  • София
Не ме бива с розите, но тук така пише
Ако вашата почва е тежка и глинеста и водата се задържа по продължително. Тогава вие също се нуждаете от подобрения на почвата за отглеждане на рози. Такива почви, трябва да се дренират. А също и да се олекотят с пясък, оборски тор, компост и торф.
https://zeleno.bg/rozite-obichat-pesachlivo-glinesti-pochvi/
Има отделна тема за рози, не знам вс момичета дали пишат и тук, може там да попиташ за съвет.

# 469
Не ме бива с розите, но тук така пише
Ако вашата почва е тежка и глинеста и водата се задържа по продължително. Тогава вие също се нуждаете от подобрения на почвата за отглеждане на рози. Такива почви, трябва да се дренират. А също и да се олекотят с пясък, оборски тор, компост и торф.
https://zeleno.bg/rozite-obichat-pesachlivo-glinesti-pochvi/
Има отделна тема за рози, не знам вс момичета дали пишат и тук, може там да попиташ за съвет.

Благодаря! Сега ще прочета и ще намеря и темата за розите.

# 470
Ейнджи, ти, като човек с проблемна почва, запозната ли си с продукта Тераует? Аз наскоро си купих, защото четейки в една тема за сухоустойчиви цветя, някой го похвали много като помощно средство при суха почва. Все още не мога да говоря за ползата от прилагането му, но се надявам до няколко месеца да имам собствени впечатления. Открих 2 вида на нашия пазар, Едното е въпросния Тераует, който си купих, второто е същия продукт, но с по-добра цена и се казва STOCKOSORB, като ми свърши първия, ще си купя втория, защото малко нещо не съм доволна от първата поръчка. Но се сетих за теб и твоите условия, може би би имало полза да слагаш по малко в корените на растенията там, защото работата му е да задържа водата след поливане и след това да я отдава бавно.  По характеристики 1 гр. от продукта абсорбира 180 мл. вода. Цената за 1 кг - на Тераует - 36 лв., на Стокосорб - 30.

# 471
  • София
Хъм... Не, не съм го чувала, ще проуча....Благодаря,че се сети да споделиш Не съм сигурна до колко почвята има проблем с водата, когато не са 40градусови жеги мисля си е ок(това като изключа самият скалист хълм) ... Сега, че е бедна и камениста - да... Имам чувството, че е и по-кисела от нужното, но не съм тествала. Но може и да помогне за лятото, ако не е някоя отрова...

# 472
Камениста почва по-скоро е варовита, киселинните почви са с повече органична материя в тях.
За розата, бих изкопала много голяма/дълбока дупка, и ще я напълня с малко пръст, смесена с много компост. Номера е да и помогнеш първите 1-2 години, после се справя и сама. На дъното на дупката може да сложиш и тор, но да не е директно в корените, за да не ги изгори.

# 473
    Плюс всичко това бих добавила перлит.Задържа влагата и държи почвата пропусклива.Издълбай дупка смеси на отделно място всичко това (без угнилата тор),сложи торта най отдолу,а после засади розата в сместта.Поливай обилно сега в жегите.

# 474
    Момичета, какво е това цвете? Една колежка го донесе от Гърция ? Било доста разпространено ..
    респ. Трудно ли ги отглежда и вероятно е топлолюбиво

# 475
    • Карлово
    Бугенвилия е цветето. Не се отглежда трудно. Поливаш обилно лятото. Зимува на закрито.

# 476
    # 477

Някой да отглежда тази кипърска лоза? Търсих разсад, но никъде не намерих, освен семена. Точно такова растение ми трябва, пълзящо е и ми се ще да го пусна по парапет на обща тераса. Има ли някой тази красота вкъщи и лесно ли се отглежда?

2 въпрос: В Лидл имаше растения на промоция, грабнах това растение Соланум - никога не съм го виждала, но видях, че е пълзящо, покрива места, беше коренче с 3 листенца, засях го в саксия голяма на слънце и почна да прави листенца.
    Някой отглежда ли го и трябва ли в някакъв момент да го прехвърля в земята?

# 478
    Кипърската лоза опитвах от семена, но неуспешно …

# 479
    Момичета, какво е това цвете? Една колежка го донесе от Гърция ? Било доста разпространено ..
    респ. Трудно ли ги отглежда и вероятно е топлолюбиво

Като изключим кактусите, единственото нещо, което не му дреме от пещта, в която се превръща терасата ми лятото.
    Цветовете стоят с месеци и имаше цвят целогодишно.
    Лично аз, докато клонките му са още млади, му махам бодилчетата с нокът, че е голяма драка после.

Общи условия

Активация на акаунт