Градинарство - моето хоби 36

• 36 731
  • 753
  •   1
Отговори
# 735
  • Варна
Мулча от черница е много добър.
Ако нямате как да си правите такъв от клоните, може да ползвате само листата. Изсушени и понатрошени са супер за мулчиране на всякакви растения.
Ние пък нямаме наблизо черници и ще издирваам някоя бездомна, точно за тази цел.
Около мен само иглолистни, орехи... неизползваеми за мулч.

# 736
Някой ползвал ли е такива оградки, добри ли са?

Също да попитам за отзиви ако някой има опит с бели декоративни мраморни камъчета.
Казаха ми че били се цапали и не били удачни.

Точно тази ограда ползвах за ограничаване на едната ми цветна леха и към доволна, засега е стабилна . Само я боядисах.  На снимката по-долу се вижда.

Относно камъчетата , наистина много бързо потъмняват и не са добър вариант.. По -добри дебел пласт мулч ..

# 737
=֍₰꙳꙳ Alisa ꙳꙳₰֍ , благодаря! Смятам да  ги направя такива, във вид на бордюр.

# 738
А защо е добра черницата за мулч, а другите споменати - не?
Нашето тъпо уж луксозно село няма площадка за градински отпадък и забраниха събиране на такъв. Е какво да правим? На което кметът ми отговори: Аз си купих машина за шредиране…. Пълен И…т

# 739
  • На морето!
Мисля, че в повечето села е така, за съжаление, като резултат хората изхвърлят в реки и дерета. Sad
Занеси на кмета клоните, явно това е искал да ти каже 😃

# 740
  • Варна
Егати кмета!!!
При нас всяка седмица си има ден в който се знае, че минава камион да събира градински отпадък, хората си знаят и го изнасят пред дворовете в тези дни.
Не знам от къде знам за черницата. От гледане на разни градинари в ютуб, чела съм някъде. Знам, че черничевия мулч е богат на азот, разлага се бързо, червеите и другите гадинки го харесват и  подхранват почвата. Същото важи и за липата.
Иглолистния мулч е добър за подкиселяване на почвата, т. е. за боровинки, рододендрони, азалии и други киселолюбиви растения. Но той е много беден на полезни вещества и се разлага много бавно заради смолите и разни органични киселини.
Ореха се избягва заради юглона който съдържа, чела съм, че подтиска растежа на други растения и е рисков за зеленчуците например...  Само на еднаа градинарка съм попадала, която ползва мулч от листа на орех, но трябва да са добре изсушени и т.н...
Като цяло за зеленчуци поне, препоръчват черничев мулч, липа, и слама, такава която не става за животни, почерняла, стара и непръскана с гадости.
Говорим за мулч който не е само за декоративна цел и с който освен да се подтискат плевелите, задържа водата, охлажда почвата и подхранва и подобрява почвата.
За декорация - камъчета Simple Smile

# 741
  • София
Аз тук не знам да събират градински отпадъци... Но и ние като купихме мястото имахме мн да разчистване и си купихме дробилка, та тя поема основно, като времето позволява и има мн лияни и брашлян - палим и огън... От дробилката обикновенно разсипвам да се разлага или тази година пробвах нещио като компост... И така..

# 742
А защо е добра черницата за мулч, а другите споменати - не?
Нашето тъпо уж луксозно село няма площадка за градински отпадък и забраниха събиране на такъв. Е какво да правим? На което кметът ми отговори: Аз си купих машина за шредиране…. Пълен И…т
Навсякъде е така. Сега заради риска от пожари направиха временни площадки във всички села. В съобщението от кмета на общината се посочваше къде са. От кмета на селото никаква информация къде е това място и след като не разполагам с какво да пренеса всичко платих на един от земеделците в село да ги пренесе. Обмисляме покупка на фуражомелка за да намалим отпадъка.

# 743
Момичета,
Някоя от вас има ли такава фреза? При твърда почва като бетон върши ли работа?

# 744
  • София
Директно отговарям - не, не върши работа при твърда почва. Това е фреза, т.е разбива буците пръст след прекопаване/оране. Не може да прекопае почвата, особено, ако е твърда. При рохка почва няма проблем и няма нужда от предварително прекопаване.

# 745
Всъщност зависи от мощността.
Имаме моторна, голяма, мога да работя с нея но ми е много тежка. Купих си тази от Практикер:
https://praktiker.bg/bg/Elektricheski-frezi/ELEKTRIChESKA-FREZA- … K-2115-E/p/131286
и много съм доволна. И тук си трябват здрави ръце, мощна е, но е по-лесна за работа от голямата моторна на ММ. Прави дори и твърда почва на сол. Но много ѝ пречат плевелите, навиват се около ножовете и трябва да се чисти.
Тази червената по-горе, Райдър е 40 см а моята зелената е 45 см. И двете са по 1500 вата.

# 746
Ние сме с твърда почва и първо прекопаваме. Земята става на едри буци и после минаваме с такава фреза няколко пъти, за да разрохка хубаво буците.

# 747
Ние сме със 1500w и съм пробвала на много твърда почва, справи се на малък участък, но я пусках възможно най-бавно.
Почвата при нас е смолници, може и да има значение.

# 748
За малка площ е много удобна такъв вид машинка, защото е лека за пренасяне. Дори в оранжериите я ползвам. С голямата е трудно да влезе, да се завърти, и е много тежка.
Неудобно е, че е електрическа и виси кабел, който трябва да се пази, но няма пълно щастие, поне не на тази цена. Ако има бензинова с подобни размери и такава мощност то сигурно ще е много по-скъпа.

# 749
Момичета, как мислите, какво става с плачещата върба?

Общи условия

Активация на акаунт