Градинарство - моето хоби 36

• 37 238
  • 753
  •   1
Отговори
# 90
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Камелия - отблизо и "в цял ръст" Joy

# 91
Днес плевих. Около едната ми роза, не от новите парфюмни, имаше много трева и аз я оскубах. Обаче в корена има нещо с керемиден цвят. Та ще ходя във вторник до агроаптеката, да каже жената какво е според нея и спасяемо ли е или ще трябва да я вадя. Пускам и снимки.

# 92
Здравейте! Имам голямо желание да отглеждам хубави цветя, но нещо хич не ми се отдава Grinning всеки път като пресадя ново цвете в друга саксия, то залинява и спира да цъфти, та явно нещо някъде бъркам. Подариха ми преди седмица едно каланхое, още не съм го пресаждала нарочно, защото четох на едно място, че трябва да свикне първо с новата обстановка, на друго място четох, че трябва цветето първо да прецъфти, а на трето, че трябвало веднага да се пресади Rolling Eyes вие какво ще кажете? И трябва ли да сложа отдолу малки камъчета за дренаж или по-големи дупки на саксията са достатъчни?

# 93
Нищо не пресаждам. Чак когато много му омалее саксията, местя в по-голяма без да разбутвам пръстта, отстрани внимателно досипвам нова.

# 94
  • София
Здравейте!
Извинете, че нахлувам в темата, но съм напълно начинаещ градинар и имам въпроси. Нямам кого да попитам и се надявам форумът да ме спаси за пореден път.
1. Купих почва за саксиите днес, но тя мирише ужасно много на тор. Дали ще се измирише или да сложа някаква друга почва най-отгоре?
2. Купих и засадих пълзящи рози. Те са покрити с восък отгоре. Да изрежа ли восъкът?
3. Много ми хареса и купих рододендрон. Той може ли даоцелее в саксия? И на слънце или сянка да го сложа?

Пак извинявайте. Признавам, не съм чела назад. Направо пристигам с въпросите. И благодаря предварително!

# 95
Не знам какво означава "мирише на тор".
Восъка би трябвало сам да падне след като се стопли.Такива рози не купувам.
Рододендрона  най добре в градината,на сянка,кисела почва и много поливане.За моите събирах угнили иглички от борова горичка и слагах в дупките когато ги садях.Може да сложиш и перлит,задържа влагата.Утайка от кафе също вкиселява почвата.Може да мулчираш с борови кори.

Последна редакция: сб, 22 мар 2025, 19:06 от dt

# 96
И аз съм пълен пишман градинар.
Защо не купувате такива рози и какви да купуваме?

# 97
  • София
Благодаря!
Мирише на тор означава, че мирише като в краварник. Много силно. Имам чувството, че тази миризма се просмука в кожата ми.
Мога да засадя рододендрона на място на което няма никакво слънце. Ок ли ще е?
А розите вече ги засадих, надявам се да се тръгнат. Благодаря за отговора за восъка.

# 98
  • София
Купената почва ви мирише на амоняк, така ли да го разбирам?
Ако е така, най-вероятно процесите на компостиране не са завършили, компоста е пресен и аз не бих го използвала да садя в него в момента.
Ако имате свободно място в градината, го изсипете някъде встрани и го ползвайте наесен.

# 99
  • София
Sofyia, много благодаря. Не знам дали това е миризма на амоняк. За съжаление, аз вече засадих сакъзчета в това нещо, но сега ще отида да си изровя пръст от гората и да ги смеся. Надявам се това да помогне. Другото ще го изхвърля.

# 100
Защо не купувате такива рози и какви да купуваме?
Купувах вкоренени рози от лицензиран разсадник с обозначени имена.Така съм решила за себе си.Вие какво ще купувате ще решите сами.

# 101
Разбирам. Задавам този въпрос, за да науча повече от опитни хора.

# 102
Но им няма на розите. Ще се хванат, восъка ще се стопи като стане топло. Не го махайте

# 103
Рододендронът ще издържи ли в градината през зимата, мислех че е само за саксия?
Моят е такъв, не знам колко голям става

# 104
Рододендронът е градинско растение.У нас се намира в природата като Странджанска зеленика.

Общи условия

Активация на акаунт