Градинарство - моето хоби 36

• 37 866
  • 753
  •   1
Отговори
# 210
Дали е подходящо според вас да засадя лавандула около мястото ни на вън на което се храним и почиваме? Притеснявам се при цъфтежа на лавандулата да не ни безпокоят пчели и други подобни Simple Smile

# 211
  • София
Ейнджъл, много симпатично кътче! Така ако успееш лека полека с времето да терасираш склона, ще стане голяма красота!
Хостите се развиват добре на сянка, имай го предвид.

Последна редакция: чт, 17 апр 2025, 16:04 от sofyia

# 212
  • София
🤗 На сянка са, сега като се пораззеленят и останалите дървета съвсем сенчесто ще стане там... Само дето е сухо, но ще поливам колкото мога. Аз пък четох, че по тъмните синкави кости били ок на пълна сянка, но на по-шарените им трябвало и малко слънце.. ще видим.

# 213
  • София
Дали е подходящо според вас да засадя лавандула около мястото ни на вън на което се храним и почиваме? Притеснявам се при цъфтежа на лавандулата да не ни безпокоят пчели и други подобни Simple Smile

Лавандулата събира много пчели и пеперуди. Не знам дали ще Ви безпокоят, но имайте предвид. Поне на моята по цял ден има.

# 214
  • София
Но пък трябва да гони комари и мравки😁

# 215
Моите лавандули ни мравки, ни комари гонят. 😁 До пътеката ми до верандата са. Има пчелички там, но не ни се е случвало да идват на верандата да ни притесняват.

# 216
  • София
Така де, защо да ви притесняват след като си имат лавадула... Вие с какво да сте им по-интересни😁 и моята миналата година ми стоя до стола на терасата, но пчелите не се занимаваха с мен.

Последна редакция: чт, 17 апр 2025, 15:42 от Angel_Dust

# 217
Аз току-що си насадих хостите в една саксиия и в едно сандъче, и ще ръся против охлюви. Иначе нямат шанс в моята градина. Само не съм измислила самите саксии къде да ги сложа.

# 218
  • София
Аз и едната хортензия имам, която я мисля да я сложа вн и си седи в саксия вътре...
Имам едно прилично място, но под акации... А според един познат разлистят ли се нищо не растяло отдолу... Вярно, че тревата лятото там не върви...
Другото ми е по-шарена сянка под една черницаа, която плодове не дава.

# 219
  • София
Здравейте, дали някой може да обясни как да отглеждам канна, къщата ни е на Витоша. Две години опитвам, но порастват много малко и не цъфтят, а трябва да станат доста високи. Благодаря! И как да съхранявам луковиците през зимата?

Последна редакция: сб, 19 апр 2025, 22:14 от Contest

# 220
Имам проблем с котки и охлюви,ако някой се е сблъсквал ще се радвам да помогне.
Една част от дворът ми е превърната в котешка тоалетна от улични котки и се чудя как да ги откажа .
Да сложа мулч, декоративни камъни или да намажа с неприятна за тях миризма?
И вторият проблем с охлювите,не ми се иска да слагам отрова, дали  утайката от кафе ще ги прогони или нещо друго?

# 221
За охлювите ако са от големите, помага редовно да ги събираш и унищожаваш. Аз имам много, всякакви видове. Няма начин напълно да ги премахнеш. Помага да ръсиш с пепел ако имаш, но след първия дъжд тя е отмита. Около ценните ми растения ръся сините гранули, но пак е до първия дъжд.

# 222
Здравейте!
През моята градина минава пътят на уличните котки. Имат си някакъв определен маршрут там. Случвало се е да не мога да си вляза или изляза от огромни ръмжащи разгонени котараци, които преследват женската, която храним. Пръсках с някакъв препарат ппед входната врата - за ден действаше... Сега съм сложила над марулите  мрежа за краставици опъната на пръчки, поне тях да прескачат. Четох че решение е и да не се хранят котките там където не искаш да са... Много ефикасно е лавандуловото масло или вода. Но пак ефекта беше докато изветрее - може би ден-два, а и скъпичко ми се стори..

# 223
  • София
А и е токсично за котките, може и да ги убиете...

# 224
"Моите" някой друг сигурно ги храни, при мен идват само по нужда.
Закрила съм новозасадените подправки с мрежа, но това е временно решение. Освен да  сложа бели камъни, нали обичат да ровят в почвата, та дано се откажат.

Общи условия

Активация на акаунт