Градинарство - моето хоби 36

• 37 851
  • 753
  •   1
Отговори
# 255
  • На морето!
И нашият компостер е от Лидл, общо взето спазвам тази схема и нямам проблем с миризми и гризачи. На 2г отварям вратичката долу и вадя готов компост, пълен е с ларви, червеи и всякакви прилежни работници, филтрирам и разсипвам в лехите. Знам, че ако мирише или събира мухи, значи нещо в процеса не работи и "работниците" не оцеляват.

# 256
Angel_Dust, моят компостер е на слънце, и не мирише изобщо. Не съм забелязала да дига температура или нещо подобно.  Следи в ЛИДЛ, те са на брошура само. Аз си го бях купила за около 50 лв. Мисля, че там и в Кауфланд са най-изгодни като цена.
Моят или е същият или нещо подобно:
https://praktiker.bg/bg/Komposteri/KOMPOSTER-300L-GARDEN-STAR-HD-10158/p/229840

# 257
  • София
Според мен твоите гости не са се вкоренили добре,при условие,че ги взе на гол корен.
Възможно е, има ли надежда по-натам ако оцелеят да се вкоренят по-хубаво и след година-две да станат нормално изглеждащи растения😅
Благодарности за писалите за компостера... 2години ми се виждат много, в смисъл не си струва занимавката... Но ще го помисля още... Иначе този клип ме беше вдъхновил
https://youtu.be/nxTzuasQLFo?si=VsLEpSXJkpGiKJPM и се надявах, че нещо такова ще е и с компостера, даже по-лесно и чисто😅  ще го помисля още малко., ще се оглеждам в лидл. А защо без цитруси, лук и чесън? Заради миризмите ли?

# 258
Да,възможно е.
Аз също имам компостер,но съм го взела,за да не изхвърлям поне тези отпадъци в контейнера( метал също не изхвърлам там).Спешна нужда от тор нямам и ако някой ден се получи ще е бонус.За цитрусите и лука и аз съм чувала това,заради забавянето на преработката.

# 259
Според мен твоите гости не са се вкоренили добре,при условие,че ги взе на гол корен.
Възможно е, има ли надежда по-натам ако оцелеят да се вкоренят по-хубаво и след година-две да станат нормално изглеждащи растения😅
Благодарности за писалите за компостера... 2години ми се виждат много, в смисъл не си струва занимавката... Но ще го помисля още... Иначе този клип ме беше вдъхновил
https://youtu.be/nxTzuasQLFo?si=VsLEpSXJkpGiKJPM и се надявах, че нещо такова ще е и с компостера, даже по-лесно и чисто😅  ще го помисля още малко., ще се оглеждам в лидл. А защо без цитруси, лук и чесън? Заради миризмите ли?

Ние хвърляме обелки от лук и чесън, но бяхме чели да не се хвърлят цитруси и обелки от картофи и не хвърляме. Компостера го имаме от 2-3 години, но засега само хвърляме, не сме вадили нищо. Около него не мирише, няма мишки или други гризачи.

# 260
  • На морето!
Е, тя идеята на компостера е да се оползотвори бокука и да се намали битовия отпадък. Откакто имаме компостер боклукът ни намаля наполовина.

# 261
  • София
Лук, чесън и цитруси, защото съм чела, че червеите не ги харесват за ядене и съотв. преработка.

# 262
Аз хвърлям обелки от цитруси, лук и картофи. Знаех само за цитрусите, че не е ок, но аз също не съм взела компостера за да торя. Ако излезе тор - добре дошла ще я метна някъде по двора.

Angel_Dust,
и аз си мислих, че две години е много време, но се оказа, че времето много бързо мина Simple Smile

# 263
Лук, чесън и цитруси, защото съм чела, че червеите не ги харесват за ядене и съотв. преработка.

Възможно е за лука и чесъна да е така, ще се поинтересувам, но за обелките от картофи четохме, че не трябва да се изхвърлят заради някакво вещество в тях, ако материала от компостера ще се използва за наторяване, иначе ако ще е само за оползотворяване на такъв тип отпадъци, може и да не е проблем за картофите.
Не знам, дали така ми се струва, но сякаш охлювите не доближават здравеца. Миналата година опасаха всички други цветя в сандъчетата, сега смятам да сложа само здравец.

# 264
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
И аз съм чела, че не се слагат обелки от картофи, лук и цитруси.
Специално за картофите имаше нещо, че се капсулират, не участват в процеса, а само привличат гризачи и попови прасета.
Преди много време в темата писа жена, със самоделен компостер на балкона. Даже ми изпрати калифорнийски червеи и инструкция как да си направя. Нямаше никаква миризма, но помня, че се слагаха хартии, освен другите обелки.
Имаше и друга - подробно обясни за анаеробния компостер. Беше интересно, но не запомних всичко. Основното беше - черни чували;
Пълнят се само с трева и растителни отпадъци, без клонки, на слоеве се слага и малко пръст;
Завързват се здраво, да не влиза въздух и се оставят на слънчево място.
Компостът вътре ставал за един сезон.
Не съм пробвала, но ще опитам, когато се върнем.

# 265
Хостите ако оцелеят тази година, ще стане голяма туфичка и с листата си пазят сянка и задържат влагата. И като са повече, охлювите не успяват да ги изядат напълно. Зорът е първата година.
Показвам как е цъфнала рошавата ми поляна

# 266
Дами, според вас тези листа от какво са наядени?

Утре трябва да напръскам розите, че са много въшлясали. На места не се вижда растението от колониите. Само на някои намирам от гадинките. Други ми се струват негасенати. Аз ще наспръскам всички, за всеки случай.

# 267
  • София
Ех, че хубави маргаритки, догодина ще гледам да се сдобия с малко разсади и ще се надявам после да се саморазмножават. 💕

# 268
Нашият боклук намаля даже повече от половина. Оказва се, че по-голямата част е можела да се използва за обогатяване на земята. Ние си правим разсадите с компост.
Е, тя идеята на компостера е да се оползотвори бокука и да се намали битовия отпадък. Откакто имаме компостер боклукът ни намаля наполовина.

# 269

А добавяте ли в него хартиените опаковки, примерно кашони?

Общи условия

Активация на акаунт