Градинарство - моето хоби 36

• 37 822
  • 753
  •   1
Отговори
# 390
За доматчето бих препоръчала Радомил . Ефективен е при мен . Миналата година направих три  пръскания и нямах проблем целия сезон с мана.

# 391
Точно това ми препоръчаха мои братовчеди от България,  вещи в отглеждането на зеленчуци. Няма как да се снабдя с него сега, пък и ние гледаме 2 стръка домати, за "гъзария", да си начешем крастата един вид. За сега отстраних петносаните листа и напръсках със сапунен разтвор. Обаче, въпреки тая гадост, имат вече доматчета.

# 392
С домашни средства срещу гъбични болести може да се пръска със сода, йод и прясно мляко (разредени, има рецепти, могат да се използват поотделно или да се комбинират). Продават се и био-препарати с Триходерма, които успешно борят маните. Иначе бордолезовият разтвор си е класика - много добър помощник според мен за хоби-градинари, защото е, така да се каже, широкоспектърен - ефективен е срещу повечето гъбични и бактериални болести. Старая се да имам под ръка винаги, независимо че не се налага често да го използвам, а когато не успея с някой от другите изброени. Използвам "Бордо-микс"-а, защото е предварително смесен и лесен за употреба.

# 393

Отдавна се каня да се похваля с чесъна, който отгледах. Флокс ще потвърди, по тукашните земи хич го няма, затова боднах няколко скилидки.

# 394
Здравейте! Нямам претенции за голяма цветарка, даже изобщо. Тази година взех за терасата тагетрс еректа. Избрах тях, защото прочетох, че не ги нападат толкова често въшки, а всяка година ми се налага да изхвърлям цветята именно заради тях, нищо не помагаше до сега.
На едно от растенията забелязах, че листенцата са станали на петна. Бих искала да ме насочите какво може да е, според мен не са въшки, но за всеки случай го пръскам със сапунена вода. Оставям снимка и предварително благодаря!

# 395
Пипи, хубав чесън си отгледала. Аз пробвах със скилидки, излизат едни хилави стръкчета, дето ме е яд да ги гледам. От семена пък едно не покара. Не знам дали е заради климата, аз съм доста на север. Друго обяснение нямам.

# 396
... Избрах тях, защото прочетох, че не ги нападат толкова често въшки, а всяка година ми се налага да изхвърлям цветята именно заради тях, нищо не помагаше до сега.
...
Ползвах снайпер инсектицид и ги изтребва от първо напръскване. Пръска се и под листата и в основата на растението.
Ако са бели като паяжини топчета, това са акари. Същото ги мори. Играта със сапун, накиснати цигари и т.н. не е ефективна.

# 397
  • In transit
Пипи, майстор си на чесъна. Всяка година, по това време слагам по няколко скилидки в саксия на балкона, от тези, които са тръгнали да покълват (домашен ми е чесъна) и все стават едни хилави, нещо се разболяват и им лепнат листата. Точно днес ги махнах от саксията, да не ми заемат място само. Иначе, лукът става чуден.

# 398
Чесън гледам за втора година. Миналата година стана супер як. Тая година също се развива добре. Бодвам скилидки от магазински чесън, не съм търсила нещо специално.
Флокс, сигурно защото си на студено не става при теб.

# 399
Чесънът не е топлолюбив, расте добре при 15° . Вероятно почвата не е подходяща или са били дребни скилидките. За сеене вземам от периферията на главата едрите.

# 400
  • In transit
Касия, явно от топлото не се развива добре при мен. То с тези температурни амплитуди....

# 401
  • Deutschland/HE
Ние доста чесън успяхме да отгледаме и тази година, вече 6та или 7ма. Първия път на шега от един френски чесън, а последните години  в колета от България си слагам 1кг сух чесън и в края на ноември го садим, след НГ го покривам с клонки от елхата, че тогава при нас падат доста температурите. Нямаме място и го вадим, за да посадим доматите, желанието ни е да опитаме за глави Simple Smile

# 402
За глави не съм успяла. Зелен си го ядем. Но ще пробвам догодина, живот и здраве.

# 403
  • Карлово
Пипи, хубав чесън си отгледала. Аз пробвах със скилидки, излизат едни хилави стръкчета, дето ме е яд да ги гледам. От семена пък едно не покара. Не знам дали е заради климата, аз съм доста на север. Друго обяснение нямам.
Не вярвам да е заради климата. В къщи като съм засаждала някоя скилидка също хилави излизаха стръкчетатата. ММ е градинарят в нашето семейство. На една вила наблизо, си сади и носи голями глави като на пазара.

Явно на Пипи и се отдава градинарството.

# 404
Момичета, някоя ползва ли пръскачка под високо налягане? С такава ще успея ли да напръскам 3 метра дърво, без да се налага да се катеря по стълбата, обикаляйки го от всички страни? 3 бара дали са достатъчни? Какво друго да гледам при избора?

Общи условия

Активация на акаунт