Градинарство - моето хоби 36

• 37 777
  • 753
  •   1
Отговори
# 525
Пробвала съм с канела и с куркума, но нямаше ефект.
Розите ги пръскам с веро и нямат въшки, лавандулата гони мравки и комари, но за въшки по зеленчуците още не съм открила ефикасно средство.

# 526
  • София
Ами и аз я пръсках розата с олио и веро, след 2дни пак имаше... Пръсках я и с нещо купено с коприва... Носех й и калинки... 🙄 В момента не виждам да има, но вчера я пръскх пак със скор... То така смърди, пе и мен почти не уби... Общо взето съм я отписала... Дес наръсих около нея утайка от кафе и канела, но ако още има проблеми ще пробвам и с това да я напръскам😝 тя горката ми е опитно зайче, с вс я пръскам и поливам.

# 527
Касия, каква е рецептата с веро против въшки? И тази за дафинов лист, ако може да кажеш.

# 528
  • Варна
Благодаря ви за мненията дами!
Вода има, водопровод/ и канализация/, нямаме кладенец или сонда...през пътя тече малка река, ръкав на Искър. Водата е чиста, съсед по надолу я е завирил и отглежда пъстърви и шарани. Simple Smile То и голям рибарник има наблизо,  конна база, еко пътеки, манастира ни е чудесен ... ох, искам там да си стоя, а не в апартамента във Варна.

Малко веро с вода при нас върши работа срещу въшките по розите.

Касия, Люляци и лешници има много, ще ги разсадя и надолу. Орех, мушмула, ябълка, круша и череша има в 'старата част ини стигат, макар, че след снега април, плод има само ореха и мушмулата Simple Smile)

# 529
Ами, нямам точна рецепта, пръскалото ми е 2.5L  и сипвам два пръста веро на дъното 😃 На розите нищо им няма, а зокумите направо с гъбичка мажа пяна по листата. Засега нищо не ми е загинало от веро.
С дафинов лист още не съм пробвала. Като си правя гаргара на гърлото , слагам на 200 мл вода 5-6 листа, много помага 😃 Ще пръскам краставиците и ще пиша по нататък дали е имало ефект.

# 530
Благодаря, Касия. Ще ги пробвам и аз тези отвари. Grinning

# 531
Всъщност разредено веро май съм слагала два пръста, иначе голяма пяна ще бъде 😃

# 532
Оня ден брах смрадлика (тетра). Оставих я да я изсуша, а после? Какво мога да правя с нея?

# 533
  • Пловдив
Оня ден брах смрадлика (тетра). Оставих я да я изсуша, а после? Какво мога да правя с нея?
Тетра приложение

# 534
Здравейте, миналата събота пръсках доматите с моспилан, тъй като имат черни мушици. Другата събота ще ги наръся отново, но се чудя дали да е пак със същото или има друг препарат,който да ми препоръчате?
Също така забаелязах че част от листата на два от корените са се накъдрили, каква може да е причината и трябва ли да се третира някак?
Скрит текст:
Като цяло обаче изглежда много добре, има доста доматчета, дано да успеят да узреят.
Скрит текст:

Последна редакция: чт, 19 юни 2025, 09:11 от Poli__D

# 535
Здравейте, миналата събота пръсках доматите с моспилан, тъй като имат черни мушици. Другата събота ще ги наръся отново, но се чудя дали да е пак със същото или има друг препарат,който да ми препоръчате?
Също така забаелязах че част от листата на два от корените са се накъдрили, каква може да е причината и трябва ли да се третира някак?
Скрит текст:
Като цяло обаче изглежда много добре, има доста доматчета, дали да успеят да узреят.
Скрит текст:

Ако са розови при тях това е нормално .

# 536
  • София
Може и от черните мушици да е.

# 537
Благодаря ви! Възможно е да е розов, част от расада ми беше биволско сърце, но имаше и поне 10 подарени корена, на които не съм сигурна за сорта и накрая при саденето малко се омешаха. Ще наръся в събота отново и ще следя, надявам се да не е нещо сериозно.

# 538
  • София
Моите обичат да ги пръскам с чесън и люта чушка, хем мушичките се поразкарват, хем листата се поооравят. Иначе, да подгъват ми се така чат-пат, а и ние все с розови гиганти се мъчехме две години... Сега уж розово ръгби.

# 539

Това, ако е на върха на доматчето, прилича на вирус. Листата, освен че са къдрави, са и прошарени. Това ми прилича на моя "приятел" CMV. В общи линии като видя такъв, го наблюдавам известно време и решавам дали да го премахна. Ако тръгне добре го оставям, ако се задържи в това състояние го изрязвам до здравите листа по-надолу и гледам какъв колтук ще пусне, ако е пак така накъдрен, го режа до корена (не го изкоренявам, защото моите са по двойки и ще засегна съседния, а обикновено това се появява на единия от двата).

Общи условия

Активация на акаунт