Войната за паркоместа

• 7 642
  • 248
  •   1
Отговори
# 240
Дефинирайте "домакинство".
Една кола на домакинство?
Две и повече - с по-висок данък на колата ли? Ако сме с различен постоянен/настоящ адрес от партньора?
Ако нямаме брак? Тогава какво? Как определяме в кое точно жилище колко коли трябва да има? Живота е динамичен, има семейства с различни режими, разведени, с нови половинки, доведени деца и т.н., нито на теория, нито на практика има справедлив начин да се отсъди правото на притежание на автомобил. Защото "домакинство" вече е много размит критерий. Единствено може да се счете за справедливо според мен един автомобил на лице. И тогава пък ще почнат да записват колите на името на половинките, на родителите и на децата си и пак ще имат по повече от една.

Хипотетично, ако живеем аз с мъжа ми и двамата имаме една обща кола, порастналото ни дете-студент, което след лято в чужбина си е купило собствена кола, но още живее с нас, и майка ми, която да кажем живее в чужбина, гостува ни от април до юни и идва с колата си? 4 човека в един апартамент, с 3 коли. Как ще го таксуваме това? Единственото ясно е, че съседите ще мърморят.

Последна редакция: вт, 11 мар 2025, 13:14 от HoneyBee33

# 241
  • София
Или сега някой пак неуместно ще ми иззлобее "дано ти вдигнат таксите за колата"... 🫠
Не, не искам да ми вдигат данъците, защото случайно имаме повече от две коли, които не заемат място пред блок, а си стоят в собствения ни двор. Нередно ми се струва някак си.
Демокрацията не е консенсус, а власт на мнозинството над малцинството.
Проблемът в София е най-вече за живеещите в блокове, независимо старо или ново строителство.

chris78, Волуяк и Панчарево са Столична община. Едва ли тя ще ги дели, ако реши да вдига данъците.
Но си прав, че вероятно селата и кварталите около София са малцинство на фона на дори само жителите на Люлин + Младост, да не говорим за другите райони. Пиша "вероятно", защото не съм пресмятала населението.

# 242
Две и повече - с по-висок данък на колата ли? Ако сме с различен постоянен/настоящ адрес от партньора?
Ако нямаме брак? Тогава какво? Как определяме в кое точно жилище колко коли трябва да има?
Имате, нямате брак - една кола на адрес по лична карта на собственика. Втора кола - с двоен стикер за зона. Трета - с троен.
Така е според мен справедливо, и така го правят по света.

Волуяк и Панчарево са Столична община. Едва ли тя ще ги дели, ако реши да вдига данъците.
Не е така - ето картата:

В общини 20, 21, 22, 23, 24 - ако решат, нека не правят в зона. В останалите, вкл. 17 и 18 Витоша и Овча Купел - има нужда, нищо че са крайни. Даже там май има по-голяма нужда. Вадиш си стикер, паркираш. Нямаш стикер - пускаш СМС-и.

# 243
Ако нямаме брак? Тогава какво? Как определяме в кое точно жилище колко коли трябва да има?
Имате, нямате брак - една кола на адрес по лична карта на собственика. Втора кола - с двоен стикер за зона. Трета - с троен.
Така е според мен справедливо, и така го правят по света.
Нямаме брак и по стечение на обстоятелствата сме с различни постоянни адреси и пак "безнаказано" заемаме две места на безплатния общински паркинг пред блока. И комшийката мърмори, че заради мойта кола няма място за нейната.
И сега какво?
И това не е частен случай. Много семейства живеят без брак и не им се занимава с бюрокращина да си сменят адреса и да "заживеят" на един адрес с партньора.
Пак не виждам решеншето на проблема.

# 244
Освен ако съседката не си плаща служебен абонамент, не виждам причина да мърмори, ако ще и някой през три блока да спира там.
На такива им отговарям, че, като им паркирам в хола, тогава може да ми каже нещо.

# 245
В закона за гражданската регистрация чл. 93 ал. 8 пише:
8. Постоянният адрес на гражданите служи за упражняване или ползване на права или услуги в случаите, определени в закон или друг нормативен акт.
Значи ако законът ти дава право да ползваш стикер за зона по адрес, за да ползваш това право трябва да си смениш адреса с този, където искаш да си упражниш правото. Пък брак си имайте или си нямайте по ваше усмотрение.
Има си и срок, в който трябва да заявиш смяна на настоящ или постоянен адрес.
Ако искаме общината да спазвала законите, нека и ние да ги спазваме.

Ако няма зона и е безплатен, всеки може да си спира. Ако го направят зона (както според мен трябва за цяла София) трябва да се регистрираш там, за да си ползваш правото да паркираш.

А който питаше каква е ползата от зоната - ами ето такава. Който не е адресно регистриран, няма да може да паркира там и ще има място за регистрираните (може би съседката). Ако се регистрира като втора кола, ще плаща двойно стикер. А трета май въобще не може, ако искаш и тройно да платиш.

# 246
Май за зелена зона може до два автомобила, за синя - до три, но не съм много сигурна. Хората, които живеят в зони, предполагам, са запознати.
При всички положения ще намалее броят на колите, ако стане зона цяла София.

# 247
  • SF
Есме,като си купиш жилище в друг квартал,ще си го купиш с гараж или паркомясто. Или не ти се дават 20-30 000евра? Ако не ти се дават,не мрънкаш,че пред блока няма място. Не е задължително да има,както не е задължително и на самата улица да спираш.
Крис,прав си,но няма да го разберат.
Крис е много прав,

Карина, това е така. Смяташ ли, че от този пост го разбрах? Ако смяташ така, мерси за житейската мъдрост, която ми даваш.
А па Крис не го разбирам, защото пише тъпотии.
Ако ви дразни, че съм казала, че искам да си паркирам пред блока и да не разнасям покупките на ръка от километри, мога да го преработя на по-приемливо за вас: Не искам да имам място за паркиране, искам да паркирам в съседния квартал и да си нося багажа в тъмното. Също, когато се прибирам късно, искам да ходя пеша в калните тъмни улички, да ми е студено. И да съм гладна искам. Нека така да остане.

А жилище не смятам да купувам. Не знам кой ми го натриса това желание и защо.  НЕ, не смятам да купувам. Други планове имам, не са свързани с имоти. Дават ми се-недават ми се, имам ги, нямам ги, не споделям такива неща в темата и спрете да ги разсъждавате. Твърде са лични и плачат за отделна тема, ако реша да има такава дискусия. Купете си вие жилища.

Това, което аз пиша, че не достигат местата за паркиране. Не, че искам да имам място за паркиране на колата - не искам! Но местата, дали аз искам или не искам, така или иначе не достигат.
Темата е обективна за недостатъчните паркоместата пред блоковете в кварталите на кой да е град, а вие сте втурнахте да разрешавате конкретно моя казус с паркоместата, защото пиша от първо лице и споделям своя опит. Някак частна правите темата, а тя не е. Даже не съм я пуснала аз. Мене и да ме оправите с 20-30 хиляди евро, пак остава проблемът с недостигът на паркоместа повсеместно в големите градове на страната и на континента даже, а пък даже и на други континенти. Иначе, мерси за съветите. И си промених желанията. Вече искам като се прибера довечера, да няма къде да паркирам.

И още нещо да добавя, Карина, но не се сещам къде да го купя това паркомясто. В нашия блок не се продават,  а през 9-10-20 блока не ме устройва. Не съм търсила, не съм питала. Ще го купя, примерно, но ще ми служи единствено за инвестиция. Така може и ти да купиш няколко, пък ако се окажеш наоколо, може аз да ти плащам наем, знаеш ли?? Ето, да ти върна жеста с непотърсените съвети, да видиш как звучи. Simple Smile

# 248
Аз когато си купувах жилище,си купих и паркомясто. Точно за да не мъкна торби и малко дете и защото ЗНАМ,че няма къде да паркирам на улицата,даже и през 3 улици да искам,няма къде. Паркинг и да искат,в моя квартал няма къде да направят. Такова е,градовете се променят,жителите се увеличават,по-добре няма да става.
Писах го и по-назад- не е адекватно всеки за бала си да получава книжка и кола,не е адекватно всеки да е на центъра с колата си и да има места за всички да паркират,не е адекватно и в едно жилище да има по 3-4 коли. Няма как да се построят за всички гаражи,паркинг,паркоместа точно пред блока и не е адекватно на всяка улица да се паркира. Ще ти дам пример с моята улицата,в която се влиза от булевард-правиш десен завой и в дясно на улицата има паркирали коли, ако идва някой срещу теб,трябва да дадеш назад, не можете да се разминете,нямаш видимост,бягат деца и тн и е ужасно. Добре,че съм в началото на улицата. На тази тясна улица за мен не трябва да могат да паркират,но паркират,защото нямат къде другаде. И ги разбирам,но като цяло градоустройството не е готово за толкова много коли. Нито могат да я разширят тази улица,нито има къде паркинг да направят. И в час пик сутрин и вечер е ужас да минеш по улицата,а какво остава да си намериш място да паркираш. Така,че пак ти го пиша,че по-добре няма да става с колите..

Общи условия

Активация на акаунт