Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ, кето - Тема 88 (м. март)

• 22 244
  • 903
  •   1
Отговори
# 765
И какво трябва да се слага тази глупост на всеки  пост ли Joy
Какъв е смисъла от този линк?
Хаштаг било.😂 Това е единственото му използване от моя страна в настоящето предизвикателство, та реших да се "отчета".😅 А, ако някой се окаже с много точки, да знае откъде може да са му дошли.
Натка,
Скрит текст:
да, много безсмислено ми изглеждаше да се пляска след всяко мнение този хаштаг (че и без пояснение какво изобщо е това).😆 Но едно че всеки го разбра, както си иска, второ че не съм сигурна дали беше и обяснено така, че да се разбере от потребителите...Аз попълних анкетата и сложих един хаштаг от любопитство какво се случва след това, толкова от мен по настоящето предизвикателство. Другото ми е било обичайното поведение във форума.
Кarеn, така е. Много си ги разочаровала, че няма магично хапче.😃

# 766
Карен, ни мотивация, ни желание имат.
Волята няма общо.
И да, искат всичко да ядат и да са слаби. Като малки деца, това е доста инфантилно ми се струва.
Но това си е техен избор и никой не им е виновен.
Аз всъщност още от малка си исках да отслабна и търсех начини. Просто години много грешна литература е имало.
Ех, ако знаех тези неща преди 20 години....

И какво Долче, ако не сложиш хашчето, няма точки ли? Grinning

# 767
Точно незряло си е, но всеки си прави изборите. На много хора им звучи много страшно това да не ядеш нещата които за тях са ежедневие, то им се струва че не остава какво да ядат. Ето и Карен пише че от цялата маса е нямало нищо като за нея, значи автоматично няма какво да се яде на режим нали. Знаете и как е преди да се вземе в ръце човек - все е гладен, все няма енергия и все нещо подхапва че да вдигне батериите малко... и трудно вярват че това което им трябва е всъщност обратното поведение.
И повечето общи препоръки и те са едни, според тях ние тук трябва да сме се натръшкали групово, при това отдавна Grinning
Наистина не всеки успява лесно да се мотивира, но то дори не е важно накрая колко ти е било лесно или не в началото. Зорът е това начало да се сложи.
Но на човек можеш насила само да му вземеш нещо евентуално, да му дадеш насила не става. Да не прерифразирам това нещо в нашенския, северозападен вариант, че звучи нецензурно Grinning

Следващото не го разказвам за пръв път, така че го слагам в скрит текст за на който не му се чете. Гледна точка на човек, израснал в различна култура и със съвсем различен вид хранене и съответно впечатленията какви бяха.
Скрит текст:
Разказвала съм тук много пъти как изглеждаха нещата през погледа на бившия ми, с него се запознахме като нямах и година на режим, но вече бях се вкарала в ред, свалила няколко размера дрехи, супер комфортно си ми беше, вече си имах и навици и го нямаше и чуденето какво да сготвя и дали да сготвя нещо или не.
Реално с него по-продължителните ни приказки започнаха точно след случайно споменаване на някаква режимна храна - оказа се че баща му е с диабет тип 2 и то вече на инсулин чак минал, но не успява да спазва никакъв хранителен режим, единствено захарта е заменил със Спленда (голяма гадост е това, предимно сукралоза е всъщност). Пробвал бил уж няколко пъти, обаче то голям глад, голямо нещо, та лекарят му си му намила че трябва да свали кила и захар но това просто не се случва. Баща му е едно голямо разглезено дете, де, хич не се и опитва според мен нещо да прави ами само се тръшка че е болен човек, ама това е друга тема.
Синът му, съответно, е с впечатлението че това е някакъв огромен подвиг че съм на режим и се придържам към него. Че даже не се и оплаквам, ти да видиш! Grinning
И идва той тук и понеже не иска да ме затруднява, казва че не е против да пробва да яде каквото и аз докато е при мен, по няколко месеца наведнъж бяха това. Направо ми беше ясен как си представя че ще си поръчва пици да си дояжда, ама нейсе, нека пък да пробва. И установява че тая неговата луда приятелка не само че не страда от "диетата" си, ами даже и се храни много по-добре от неговите хора, че и яде вкусна храна, в доволни порции и с кеф Joy Ама с такъв кеф, че с години слушах как никога не бил виждал друг човек да яде с такова удоволствие Grinning
Всеки път тук му изчезваше коремът и спираше да му се яде по много пъти на ден, а си беше пълен с енергия и спираше да търси и закуска сутрин. И като се прибереше оттатък океана, си качваше 10тината свалени кила обратно (висок е и не са тооолкова драстични колкото звучат но са си разлика). То е цяло чудо че само толкова, като знам как ядат там. Към днешна дата може и повече да са, де, то мина бая време откакто се разделихме.
И хем видя че нито е страшно, нито е гладно, хем продължи да го смята за голям подвиг и че не всеки е способен на това. Нищо че и той самият е пробвал и е видял как е.
Тъй че, представям си хора дето не са пробвали с какво впечатление са и какви страшни мъки им звучи това нашето.

# 768
Нямам представа, Елора.😂
Натка, точно така си е. За човек, който даже не е и пробвал режима, може да му звучи точно като "Няма какво да се яде!".🙂

# 769
Е то пък не е задължително всички да са здрави.

# 770
Не е ами, ето хората са си казали че предпочитат болни и с тумбаците, но да не се лишават от тия неща. Нали "все от нещо ще се мре, ами да не умра аз гладен и жаден" - ей това ако ми даваха 5лв всеки път като го чуя... Grinning

# 771
И аз от няколко месеца ям НВХ, ама чак с кеф да е-не е. Просто вече нямам такъв апетит, свикнах , и ми е все тая какво ям.
За човек , който не обича месо, а любимите храни са му били картофи и тестени , хич не е лесно, пък да не говорим вкусно.

# 772
Честно да ви кажа и аз първия път като ендокринолога ми каза „трябва да забравиш вкуса на сладкото“ бях потресена. И не, не ми е липсвала мотивация, понеже тъкмо си бях видяла резултатите от натоварването и нещата не бяха розови. Просто е втрещяващо да ти кажат, че трябва да се откажеш от любимите си неща за ядене завинаги и то особено когато нямаш опит колко добре би се чувствал без тях. Та дори и сега преди да започна режима ми беше ужасно трудно да спра да се тъпча с глупости, дето вече съм го играла веднъж и знам колко добре се чувстваш след като изкараш някоя и друга седмица на режим. Бях влязла в омагьосания кръг на това да се чувстваш зле от килограмите си и външния си вид и това да те стресира толкова, че да те кара пак да се връщаш към вредностите (т.нар. емоционално хранене). Така че аз тези хора не ги съдя крайно много, просто идеята трябва да узрее в главите им.

И аз се сдобих с воден кефир и стандартния млечен кефир. Откакто си правя домашен кефир почти не купувам/ квася кисело мляко, освен когато няма овче (то нали е сезонно), което за мен си е страшна вкусотия и не го пропускам. Водния кефир още не съм го заобичала съвсем, малко ми е особен на вкус, но мисля, че за лятото ще е прекрасен заместител на бирата. Ще пробвам да го овкуся с джинджифил и други билки/ плодове. Иначе за съхранение, когато не се ползва - с повечко захар и вода и в хладилника, издържа си седмици.
Комбуча имах, но беше в тежък период на неспане и други ангажименти покрай малката и я затрих. Иначе като вкус тя доста ми допада и възнамерявам пак да взема от една приятелка. Комбучата се залива със зелен чай със захар и ферментира доста по-бавно от водния кефир. Ако някой е затърсил мога да питам дали има за раздаване, тя се множи бързичко.

# 773
И аз от няколко месеца ям НВХ, ама чак с кеф да е-не е. Просто вече нямам такъв апетит, свикнах , и ми е все тая какво ям.
За човек , който не обича месо, а любимите храни са му били картофи и тестени , хич не е лесно, пък да не говорим вкусно.

И аз не обичах месо много. Това са фалшиви насадени разбирания. И обичах тестени неща и картофи. И ориз също. Леща, боб, сладки неща също.
Сега си го обичам месото.
Не е само да минеш на режим. Да оправиш отношението към храната си също трябва.

# 774
И аз има неща дето не обичам, ама тях просто не ги ям. Няма кой и как да ме накара да изям риба например, както и определени зеленчуци.
Но като си готвя все от нещата които са ми вкусни и то точно както аз ги обичам  - много ясно че ям с кеф. И че особено в началото буквално сама се потупвах по рамото за избора. Защото аз също си имам въглехидратни храни които много обичам. Кой няма? Картофи, ориз, тесто... вкусни са ми, мога много да изям и съм го правила.
Но избирам друго и се радвам че ям храна която работи за мен, не против мен.

За това кое ти е вкусно - стига нещо да не ти е откровено гадно както съм аз с рибите, си струва да се даде шанс, казвам го за тези които са в началото. С промяната не само на навиците, но и на микробиома се променят и вкусовете. А това че намалява апетитът си е така, но ако просто е намалял в сравнение с преди не е страшно, стига да не си недохранена. Аз и сега си имам приличен апетит но нищо общо с преди, аз все не се бях наяла... Но то и как да се заситиш за дълго ако ядеш много въглехидрат и слушаш тия дето казват да се яде нискомаслено? Че аз ядях и след малко пак се озъртах за нещо, ако бях вкъщи че на работа нямаше как и си стоях гладна там.

# 775

И аз не обичах месо много. Това са фалшиви насадени разбирания. И обичах тестени неща и картофи. И ориз също. Леща, боб, сладки неща също.
Сега си го обичам месото.
Не е само да минеш на режим. Да оправиш отношението към храната си също трябва.
въпрос на нагласа, свикнах, но не мога да кажа , че ми е много вкусно, може и аз да не мога да готвя
аз леща и боб и сега си ям, но рядко, още по-рядко, бира , картофи, но гледам да не прекалявам.  не искам и да се вманиачавам, защото вероятността да издържа на режима по-кратко време е по-голяма
мерила съм КЗ след тези вредни храни и не е много висока, но наистина гледам да е рядко

# 776
Изпробвай различни начини на приготвяне или просто различни подправки даже, ако преди не си яла много-много месо щом казваш че не те радва, предполагам че и не си го готвила с особен ентусиазъм. Има шанс хем да ти стане интересно, хем и да намериш варианти които ти харесват повече.
Действително има хора които изобщо не харесват месо, познавам такъв, в крайна сметка е станал веган (според мен хич не му се отразява добре но не мога да му се меся). Но такива хора по мои наблюдения са малко, за сметка на това има повечко които са пробвали нещо приготвено по начин дето на тях не им е допаднал просто. Една позната така се смееше как си мислела че не харесва агнешко, докато веднъж на гости хапнала да не обиди домакините и си облизала пръстите. И вече друго разправя Grinning
Но и тя правеше накакви потресаващи работи - печеше дебели свински котлети във фурната на 180 градуса без вентилатор, като кекс. И се чудеше защо нейните не стават много вкусни, а те почти като сварени, ама и поизсъхнали че я е страх да не останат сурови... После се чудиш в чинията с какво по-напред да го поръсиш че да има вкус.
Не се знае дали и при теб би станало така с някои меса, разбира се. Но си струва да дадеш шанс и да видиш какво ще стане.

# 777
ще пробвам
взех да ползвам повече подправки, но понеже готвя отделно за мен, отделно за семейството,  ми дотяга
наблягам на салати, супи и  разядки

# 778
  • Dublin
наваксвам с четенето че бях в движение последните няколко дни. Видях, че се е коментирала разликата между diet и zero кола. Според тукашните схващания е прост маркетинг трик - жените пият diet, а мъжете си поръчват zero. Колко е вярно, не знам Simple Smile

# 779
Все е боклук за мен.
Всеки си решава какво да пие.
Аз съм си на водица.

Общи условия

Активация на акаунт