Забелязах в трейлърите на сериала "Eșref Rüya" (особено в първите два) доста честото присъствие на часовник. Джобен часовник, който изглежда е от ретро епоха, вероятно наследство от някой от тази епоха. Освен това в кратките видеоклипове, които предшестваха тези трейлъри и ги обявяваха или бяха преди публикуването на нова информация, този часовник присъстваше. Чудех се каква е ролята му в този сериал, защото той ми изглеждаше третиран като "главен герой" или поне като важен "второстепенен герой", присъстващ навсякъде. Най-често го забелязвах в ръката на Фарук, който е счетоводител, отговарящ за финансите на организацията.
В търсенията си попаднах на интересни неща. Първо открих, че през 2007-2008 г. сериал, наречен „Eșref Saati“, се е излъчил по Show TV с графика и лого, подобни на нашия сериал. Темата е съвсем друга, няма нищо общо със сериала "Eșref Rüya", но пак се натъкнах на този часовник. Последната снимка, публикувана по-долу, е от надписите на този сериал и ви оставям връзката към първия епизод, за да можете да видите. Накрая си помислих, че този часовник ни казва нещо и като продължих да ровя, открих следното:
Изразът „Eșref Saat“ се използва често на турски в ежедневния език и има значението „час на слава“ или „почетен час“. Това е метафоричен израз, означаващ "най-подходящият момент за някой да направи определено нещо". Това е моментът, когато някой, който има нещо важно да свърши, има най-доброто "настроение", най-доброто и най-подходящото състояние да направи това нещо. Използва се също така, за да изрази, че човек ще преживее повратна точка в живота си.
Изразът е стар, още от Османската империя, когато, ако трябва да се изпълни важна задача или да се съобщи радостна вест, се е избирал благоприятен период за това. Тези благоприятни времена били наречени "Eșref Saat" - "Правилният момент".
Оттогава дворцовите астролози, след като изучават движението на звездите и наблюдават различни знаци на небето, решават кое време е благоприятно, най-подходящо за султана и дворцовите сановници. Така те четат и подписват документи само в тези часове, определени от астролозите. Смятало се, че само през тези часове нещата ще вървят добре. Най-важните задължения на главния астролог включват фиксиране на важни моменти като: възкачването на султана на престола, раждането на принц, датата на обрязването, обявяването на война, заминаването на експедиция, пускането на кораби на вода, часа на сватбата на султана и др. Обявеният час се е спазвал стриктно, а планираните работи започвали точно навреме, дори до минута.
В днешно време, дори ако вече не се консултират с астролози, турците вярват във важността на този час, защото се смята, че това е часът, когато работата им върви най-добре, решенията са най-добри и най-точни, избягвайки грешки във взетите решения. Турците например избягват да правят много неща сутрин и избягват тежката работа, докато тялото им се събуди.(и аз имам подобни наблюдения)
Турците казват още, че този час е непознат, но идва без да знае дали си добър, търпелив, толерантен, внимателен да не нараниш околните. Този час може да дойде така много пъти...
Ако не съм ви отегчила досега, се връщам на въпроса, който ме мъчи:
Този часовник, който се появява доста често в снимките и трейлърите на сериала, символ ли е, който означава нещо, или просто е сувенир, наследен от някого?
Дали това е алюзия към израза „Eșref Saat“, за който ви казах по-горе? Означава ли това и тук - подходящото време за определени неща? Може ли това да означава повратна точка в живота на някой? Разбира се, ще разберем след началото на сериала.
Оставям ви връзката към първия епизод от сериала "Eșref Saati" от 2008 г., за да можете да видите надписите, където часовникът се появява в края. В допълнение, някои снимки от нашата серия, където се появява този часовник.