🧿ЧААТАЙ УЛУСОЙ🧿"EŞREF RÜYA"/"СЪНЯТ НА ЕШРЕФ"🧿Проекти, партньори и приятели🧿Тема-25

• 23 097
  • 735
  •   1
Отговори
# 240
Тези дни правих едно проучване, за което си мисля, че вече съм готова да ви разкажа.
Забелязах в трейлърите на сериала "Eșref Rüya" (особено в първите два) доста честото присъствие на часовник.  Джобен часовник, който изглежда е от ретро епоха, вероятно наследство от някой от тази епоха. Освен това в кратките видеоклипове, които предшестваха тези трейлъри и ги обявяваха или бяха преди публикуването на нова информация, този часовник присъстваше.  Чудех се каква е ролята му в този сериал, защото той ми изглеждаше третиран като "главен герой" или поне като важен "второстепенен герой", присъстващ навсякъде. Най-често го забелязвах в ръката на Фарук, който е счетоводител, отговарящ за финансите на организацията.
В търсенията си попаднах на интересни неща.  Първо открих, че през 2007-2008 г. сериал, наречен „Eșref Saati“, се е  излъчил по Show TV с графика и лого, подобни на нашия сериал. Темата е съвсем друга, няма нищо общо със сериала "Eșref Rüya", но пак се натъкнах на този часовник.  Последната снимка, публикувана по-долу, е от надписите на този сериал и ви оставям връзката към първия епизод, за да можете да видите.  Накрая си помислих, че този часовник ни казва нещо и като продължих да ровя, открих следното:
Изразът „Eșref Saat“ се използва често на турски в ежедневния език и има значението „час на слава“ или „почетен час“. Това е метафоричен израз, означаващ "най-подходящият момент за някой да направи определено нещо". Това е моментът, когато някой, който има нещо важно да свърши, има най-доброто "настроение", най-доброто и най-подходящото състояние да направи това нещо. Използва се също така, за да изрази, че човек ще преживее повратна точка в живота си.
Изразът е стар, още от Османската империя, когато, ако трябва да се изпълни важна задача или да се съобщи радостна вест, се е избирал благоприятен период за това. Тези благоприятни времена били наречени "Eșref Saat" - "Правилният момент". 
Оттогава дворцовите астролози, след като изучават движението на звездите и наблюдават различни знаци на небето, решават кое време е благоприятно, най-подходящо за султана и дворцовите сановници.  Така те четат и подписват документи само в тези часове, определени от астролозите. Смятало се, че само през тези часове нещата ще вървят добре. Най-важните задължения на главния астролог включват фиксиране на важни моменти като: възкачването на султана на престола, раждането на принц, датата на обрязването, обявяването на война, заминаването на експедиция, пускането на кораби на вода, часа на сватбата на султана и др.  Обявеният час се е спазвал стриктно, а планираните работи започвали точно навреме, дори до минута.
В днешно време, дори ако вече не се консултират с астролози, турците вярват във важността на този час, защото се смята, че това е часът, когато работата им върви най-добре, решенията са най-добри и най-точни, избягвайки грешки във взетите решения.  Турците например избягват да правят много неща сутрин и избягват тежката работа, докато тялото им се събуди.(и аз имам подобни наблюдения)
Турците казват още, че този час е непознат, но идва без да знае дали си добър, търпелив, толерантен, внимателен да не нараниш околните. Този час може да дойде така много пъти...
Ако не съм ви отегчила досега, се връщам на въпроса, който ме мъчи:
Този ​​часовник, който се появява доста често в снимките и трейлърите на сериала, символ ли е, който означава нещо, или просто е сувенир, наследен от някого?
Дали това е алюзия към израза „Eșref Saat“, за който ви казах по-горе?  Означава ли това и тук - подходящото време за определени неща?  Може ли това да означава повратна точка в живота на някой?  Разбира се, ще разберем след началото на сериала.
Оставям ви връзката към първия епизод от сериала "Eșref Saati" от 2008 г., за да можете да видите надписите, където часовникът се появява в края.  В допълнение, някои снимки от нашата серия, където се появява този часовник.

# 241
Нези, много хубаво проучване си направила!
С голям интерес го прочетох.

Сюмейето, рекламно лице на Пума

# 242
Любимите химикалки на нашия сценарист

И халатчето на Демет

Сигурно и Чачо има такова, но не вярвам да го видим. Wink

# 243
# 244
Добро утро!

Жаки, точно тук Дуйгу не  я намирам разхубавена, но изглежда щастлива!
Вчера попаднах на това запитване

И резултата беше този

Пожелавам на двойката Ешреф-Нисан също толкова голяма и неподвластна на времето, фенска любов!
Желая ви прекрасен ден!
Позитивно утвърждение за деня

# 245
Добро утро!
Дуйгу пътуваше тия дни, мисля, че е в Англия.
Колко щастлива тя си знае, но е повече бъбрива от преди.
Черпя ви по едно кафе тая сутрин.

Имайте един чудесен ден с усмивка и хубава мисъл!

# 246
Добро утро!

Ели, това кафе ми е жал да го пия.
Дуйгу и след раздялата изглеждаше щастлива. То минаха две години вече. Дори и да има някакви чувства или горчивина, вече се е научила да живее с това. Нека са щастливи с професора. Странна комбинация от физик и актриса, сещам се за Теория за големия взрив, но може противоположностите да се привличат.

Нези, чертичките много са намалели. Една седмица ще мине бързо и ще разберем дали сега само се опитват да ни заблудят с тези фрагове или напротив. Аз си имам едно наум да не се доверявам на видяното.
В едно нямам съмнение обаче, Чаатай играе пак много добре. Това не е Гадар. Тази двойка има повече шансове да стане любима на зрителите. И понеже сърцето обича само веднъж, да не вкарват заместители и допълнителни персонажи.

Тази ми е много смешна. Прилича ми на коли малко.

# 247
Бил ли е някога с такава коса?
Ако е бил, дано никога повече да не бъде! Grinning
В Дуйгу съвсем в началото имаше някаква тъга и разочарование. Няма да забравя онова интервю с нея, личеше си,че страда.
Но сега не изглежда така.
Снощи май пак снимките са били около кулата Галата.

# 248
Здравейте!
Едно късно кафенце от мен

Нищо ново няма, но има стари незабравими моменти

# 249
Жаки, веднага получаваш нещо ново- нови снимки

# 250
Иии, браво....поддържат огъня!
Остана една седмица, очакваме и резюмето за първи епизод, но предполагам че ще е към края на седмицата.
Дано ни пуснат и някое интервю с Чачо. Много често преди започване на сериал, ходят на снимачната площадка да правят интервю с главният персонаж. Да се надяваме и сега да има. Ааа и единичните плакати на героите не са излезнали. А бе има какво още да чакаме до началото.

# 251
Здравейте!

Нося ви една нежност и красота в лицето на Бюшра

# 252
У Бюшра наистина има една особена елегантност! Много я харесвам!
Още нещо от "Eşref Rüya"

Побеждава единството, а не силата!

Последна редакция: ср, 12 мар 2025, 13:01 от NeZ_9

# 253
От Eşref Rüya

Ешреф мислеше само за нея с всяка своя стъпка и всеки дъх, който пое.

Може би са минали 20 години,
 може би малко повече
 Той никога не я забрави.
 Не забрави дори ден.

# 254
В сериала "Eşref Rüya", който предизвика вълнение
с пуснатите си трейлъри, неочакваната
среща между Нисан и Ешреф привлича
вниманието.

Вече се усеща силната връзка, която
ще се създаде между двамата, които
се пазят на разстояние един от друг