В момента чета... 94

• 46 040
  • 736
  •   1
Отговори
# 390
Току що довърших "Притча за сеяча" - Октавия Бътлър, изд. Ориндж.
Тръгнах без никакви очаквания към книгата, но ми допадна. Книгата е писана отдавна и се разглежда един свят разрушен от войни, от бедност. Поне аз не разбрах как се е стигнало до това, но беше интересно да се чете за оцеляването, за бягането, за опита да се изгради нормално общество.
Ще прочета скоро и втората част за да видя как се развива историята. От мен получава 3.5*. Важното е, че ми задържа интереса.
Болничен съм и ще видя с какво ще продължа. Подготвила съм "Железен пламък", но ще видим.

# 391
"Маниак" от Бенхамин Лабатут - до средата съм, но нямам търпение да споделя, че е истински шедьовър, направо неоставяема! Откритията в математиката и физиката от ХХ век и парадоксите от все по-сложния математически апарат, водещ до противоречия в науката, се случват синхронично с всеобщата лудост, довела до възхода на нацистите в Европа, ирационалното сякаш владее всяка сфера от човешката дейност и съзнание.
Знаем до какво водят откритията в квантовата механика - до задействането на верижна ядрена реакция, която нанася опустошителни разрушения на целия свят.
"Не си отговорен за света, в който живеем" - така казва Янош фон Нойман, централен образ в книгата, на Ричард Файнман, именит физик, с когото работят заедно в лабораторията под ръководството на Опенхаймър, миг преди да доведат изпитанията на проекта "Манхатън" до успех.
Невероятно добре написана книга, която бих препоръчала на всеки да се опита да прочете. Не е нужно да си наясно с подробностите от теория на множествата и групите, булевите функции, принципа на безкрайността и статистическата интерпретация на втория принцип на термодинамиката, за да разбираш съдържанието - тексът се чете с лекота и смятам, че е подходящ за всеки.
Със сигурност "Маниак" ще бъде номинация за книга на годината и веднага, след като я дочета, ще изтичам да си взема и първата книга на Лабатут, която, кой знае защо, съм пропуснала да прочета.
Преди това прочетох двете книги от поредицата "Недра" на Радослав Гизгинджиев и макар идеята да беше любопитна и ясна - за травмите от детството и незапомнените травматични преживявания, които властват над съзнанието и определят настоящите ни избори, съвсем не ми бяха интересни като "Рай". Очевидно ще има и трета книга, защото историята на един от героите остава незавършена.

# 392
  • Mediterraneo
И аз редувам, ама се приспивам с книга Kissing Face

И аз така. Не прочета ли десетина страници, не мога да заспя. Преди време излизах, прибрах се в 4, не съвсем трезвена, и четох до 5. ММ не случайно ме е обявил за чисто луда по всички параграфи.

# 393
  • София
Райна, само заради възторга ти бих пробвала "Маниак".
По-скоро художествена или документална е?
"Лабиринт" имат доста добър усет по отношение на книгите, които издават. И друг път съм казвала, че с техните книги съм или тотално уау, или тотално "не". Не съм имала случай с нещо по средата.

# 394
Нещо средно между биографична, документална и философска, но написана така, че се чете с лекотата на роман. Кратки глави, които в началото може да изглеждат несвързани, но скоро ясно си проличава нишката, която ги обединява. Надявам се тази книга да има много читатели, защото е истинска находка!

# 395
  • София
Сложих си я във файла със заглавия за Панаира Simple Smile

# 396
  • София
Прочетох "Нощни приказки" на Джон Конъли. Хареса ми сборникът. Разказите са хубави, четат се бързо. Не са прекалено страшни.
Започнах "Романът на Лизи" на Стивън Кинг. Даже я преполових. Честно казано не ми е особено интересна. Добри отзиви бях чела за книгата, но някак очаквах друго...

# 397
  • София
@Миж, а аз в момента съм точно на обратно: и продължава периодът вече бая време. Изтеглил съм си почти всичко, което следя като сериали от 2024-а (обичам да гледам щом вс. е излязло вече), плюс още 5-6 филма, за които уж имах желание.
И... съм изгледал само 2-3 цели филма (с жена ми заедно), тронове, дракони, силози, изоставени - си седят в харда, а аз чета по 2-3 книги едновременно. Задължително 1 на хартия.
Но като се познавам - ще опукам поне 3 сериала за седмица. Само да им дойде времето.

В момента - от това, което си струва да се отбележи - продължавам с Де ла Моте - 2-а книга от трилогията. Според мен е още по-добра. А (заради сравнението, за което споменах по-рано) колкото харесвах Мике и бях почти влюбен в Лисбет (особено, като я изгледах в тялото на Нуми Рапас), толкова сега нашите двама герои - Бека и Хо-Пе(то) ми идва час през час да им се явя в книжния живот и да им бия чембери с мантрата: поумнейте, бе! По моя си начин на възприятия, казвам, че ми въздействат и чета доволен.
Оставил съм си за празниците "100-годишният, дето скочи през прозореца", 2-та част, но междувременно в читалището имаха на хартия "Сладко отмъщение" на Юнасон и вече съм 20 стр. преди края. Ситуационният хумор е още по-разтрисащ (от смях), понеже сред персонажите в "няма такъв свят, няма такива идиоти" е прибавен и масайски лечител, който говори малко английски и отива в Швеция да търси падналия от небето младеж, когото той иска за син. В тази книга може да се научи нещо и за импресионизма (в смисъл: наистина).

# 398
Взех си от библиотеката, по препоръка от библиотекарките, "Момчето с раираната пижама" на Джон Бойн.
Почнах я снощи, но успях да прочета съвсем малко и все още не мога да дам мнение Simple Smile

# 399
  • Бургас
Започнах "Нефертити" на Мишел Моран.
Засега ми харесва.

# 400
Сподели, моля те и още нещо по-натам, че и аз съм я загледала.

Започнах "Нефертити" на Мишел Моран.
Засега ми харесва.

# 401
  • Бургас
Разбира се.

# 402
  • Пловдив

Прочетох изнасилено "Кралицата на пустинята" - Гертруд Бел. Очаквах нещо вълнуващо, оказа се едно безкрайно описание на пустинята - скали, път, поточе,камъни...през всичките страници. В първата половина няма пряка реч, само описание и разказ къде са разпънали шатрите, от къде са минали. Във втората част описанието на същите неща продължава, като има пряка реч, колкото да се каже, че има такава. След прочита отегчението ми беше в горна граница, от толкова подробности и еднообразие дори не можех да си представя в главата, това, което прочетох. Абсолютна малинка за мен и абсолютно на никой не бих препоръчала тази книга за четене.

# 403
Райна, благодаря за прекрасния отзив! Ще си я потърся и аз книгата, грабна ми интереса!
Деси, благодаря и на теб за отзива - със сигурност ще я пропусна тази книга! И без това имам проблем с много описателните книги без никакво действие.
Довършвам "Очи от рая" - първата 1/3 не ми харесваше особено и даже се  чудех как книгата има толкова висока оценка и хубави ревюта. След тази първоначална спънка нещата си потръгнаха и ми е много интересно. Героите са хубаво изградени и положителните и отрицателните. Да проследи живота на хората след такава тежка загуба е интересно. Върви към висока оценка. Ще потърся и филма да гледам.

# 404
  • София
Писали сте за Клеър Макинтош. Тя е излючително тежък автор. Личната й история е дълбоко трагична, тъй като губи детето си. И в нейните книги това е основна тема. Дълбоко потънала е в мъката. За по-силно емпатичните хора, досегът до нейния свят е изключително тежко преживяване. Имайте го предвид, ако не сте я чели досега...

Общи условия

Активация на акаунт