Съвети за изучаване на английски език

• 591
  • 8
  •   1
Отговори
Здравейте на всички! 
Имам нужда от малко насоки в изучаването на английски език. От началното училище до гимназията така и не попаднах на добър учител по английски език, който поне да положи основата. Сега изключително много се срамувам от това, че не разбирам почти нищо. Студентка съм и нямам много време за уроци, понеже ми е много натоварено, но съм готова да отделям около 20 минути на ден, докато приключим семестъра и евентуално се насоча към някой курс.

Ще съм благодарна, ако можете да споделите:
- ефективни ресурси (сайтове, приложения, книги) 
- съвети за самостоятелно учене 
- упражнения или техники, които са ви помогнали 
- групи или общности, в които мога да практикувам

Много държа да напредна и всяка препоръка би ми била ценна. 
Благодаря предварително за отделеното време и помощта!

# 1
За по 20 мин на ден най-полезното е може би четене на адаптирана книжка на английски. В по-големите библиотеки, в отдела за англоезична литература би трябвало да има такива. Подчертавам изрично - търсите адаптирана книга за нивото, на което евентуално сте (А1, А2 и т.н, не по-трудна, за да не се откажете). По 1-2 страници ненатоварващо четене с разбиране на ден и записване на непознатите думи помага страшно много.

# 2
Изказвам мнение, без да твърдя, че е правилно. Четенето, дори и без вадене на непознати думи, е много полезно, защото дава възможност учащият да се ориентира в цялостния контекст, какъвто би имало в един разговор например (в разговор няма как да знаем всички думи, но въпреки това има как да схванем смисъла и това също се учи). Разбира се, богатият речников запас е много важен за всеки език, но моето впечатление е, че специално в английския език воденето но нормален ежедневен или бизнес разговор е сравнително лексикално ограничено.  По-удачно за такава цел би било да се обогатява речника с идиоматични изрази. Иначе поздравления за осъзнаването, че езикът е важен. Аз не знам сфера, в която английски да не трябва. То най-малко със SAP за да работи човек му трябва малко английски.

# 3
  • До хладилника, който обичам
Като студентка учих английски, който ми е четвърти език. Научих го в крайна сметка чудесно, сега работя всеки ден на английски.
Как го учих аз - четях книга. Не разбирах повечето, но схващах основния сюжет. После продължих нататък с други книги. Така натрупах речников запас с времето. След това започнах да си пиша в чат с англоговорящи - тогава беше icq на мода; изцяло приятелски естествено, аз си казвах в началото, че още уча езика и правя грешки. Най-много ми помагаше един холандец, който много търпеливо ми поправяше грешките и имаше отлично чувство за хумор. После - гледане на филми и четене на субтитри, за да може човек да добави произношение, след като вече има набор лексика в главата, и да ги свърже. Малко трудно се престраших да говоря на английски накрая, но и тая сценична треска мина. Общо взето първия си чужд език, който ми беше най-силен навремето, го позабравих доста, защото не го ползвам; втория основно го ползвам да чета, но взех да го говоря с много ръждясала граматика и рядко; третия, английски, който учих сама, без учители и методика, ми стана най-силен и освен, че имам акцент, който никой не може да каже откъде е, към граматика и лексика няма забележки.
Сега уча норвежки с дуолинго, разбира се, за три минути на ден научавам миниатюрни количества, но ми е много интересно да виждам думите от старогермански, преминали в английския и останали в норвежки също.

# 4
Аз след гимназията бях на ниво между а2 и в1 но по скоро а2. Получих една работа в която малко послъгах че знам добре английски и трябваше бързо да го понауча та започнах първо с Duolingo, после открих и Airlearn(което доста добро има и граматимески обяснения) и най накрая открих и Duocards. И сега година по късно съм на нива в2-с1. Разбира се и от стари учебници които съм използвала в 10, 11, 12 клъс съм попрочитала нещо най вече за граматиката. Гледай и видеа на английски също помага. Надявам се да съм била полезна😘🙃🫠

Последна редакция: нд, 11 яну 2026, 14:30 от Stfjjsjsj

# 5
Аз мога да Ви посъветвам къде може да го практикувате - приложението се казва Tandem и няма значение какво е нивото на английския Ви. Може да си пишете с хора, а може и да си говорите с тях в групови срещи. Когато го ползвах до преди 2г имаше 1-2ма учителя по английски, които правеха онлайн уроци там и обясняваха разни неща. Разбира се има и странни птици, но ако не им обръщате внимание ще намерите своите хора за практикуване Relaxed

# 6
Аз започнах да уча английски, когато бях в майчинство. Купих си учебник за начинаещи и мъжът ми ми преподаваше. Учех по детските площадки. После вече се записах за курс, когато можех да ходя по курсове. Та, това също е един начин: ако имаш някой близък, който да ти преподава по произволно избран учебник.

Като дете са ме учили да уча наизуст текстове на чуждия език - стихотворения и песнички. Много добър метод, защото запомняш цели, правилно конструирани изречения. Например, взимаш някоя песен, която ти харесва, вадиш си думите и я научаваш наизуст. После, когато се наложи да ползваш думата или ако я срещнеш в друг текст или в разговор, ти изплува директно в контекста на песента или стихотворението, което си научила.

За четене на книги на чужд език ползвам един такъв начин: хващам и си изваждам всички непознати думи от първите 20 страници. Ще отнеме доста време, докато ги извадиш и научиш. После вече можеш спокойно да четеш книгата и почти няма да срещнеш непознати думи. Доста тегав е този метод, прилагам го само, когато съм начинаеща в дадения език, после вече няма голям смисъл, защото започваш да схващаш основното, без да знаеш на 100% думите.

Помага, ако гледаш филми със субтитри. Така често откриваш грешки на преводача, повишава самочувствието, отделно, че се упражняваш да разпознаваш думите при бързо говорене.

# 7
Много четене плюс много слушане-подкасти, новини, интервюта със субтитри от долу
Правилата за четене на буквите в английския на нас не си преподават и ние зубрим думите как се произнасят,  но докато не ги чуем често не го правим правилно

# 8
Има игри, например търсиш предмет, пише например clock, търсейки и намирайки се изучава много лесно с изображения. Искрено препоръчвам и игрите.

Общи условия

Активация на акаунт