В момента чета... 94

• 45 970
  • 736
  •   1
Отговори
# 480
EmBrother, след този призив ще се търси де ла Моте. Доскоро не бях му чувала името дори. Ще си попълня пропуска. За мен голямата скандинавска тройка след Ларшон са: Несбьо, Юрт и Русенфелд и Адлер Улсен.

Последна редакция: ср, 30 апр 2025, 19:29 от W

# 481
  • София
@W - обичам ги и споменатите от теб. Просто тук жанрът е някак не като за Хулета и Бергмани, Човеци от пясък и кестени и т.н.
Ларшон (с продължението на Лагеркранс) и Де ла Мота правят друга фабула по друг начин и са мо-меки на хорър, но не по-малко цинични към престъпленията и средата герои.

# 482
  • "Аз съм пътешественик и мореплавател - всеки ден откривам нови земи в душата си" Х. Джубран
"Игрите на глада: Изгревът в деня на жътвата", огромен фен съм на поредицата
и с нетърпение очаквам всяка една книга, вълнувах се за тази, но определено не оправда
надеждите ми. Историята е за Хеймич и си е чист фен сървиз от страна на авторката към
феновете.
Скрит текст:
Прекалено еднаква и съвпадаща е с тази на Катнис, да разбрахме как се казват
родителите и, но някакси изобщо не ми се връзват нещата с историята на Хеймич и оригиналната трилогия.
Четвъртата книга от поредицата за президента Сноу беше и все още е много по-интересна и като фабула,
и чисто като история за раждането на един злодей отколкото тази. Все пак защото е част от Игрите на глада
си има своите плюсове, бих я препоръчала, но едва след като са прочетени и предишните четири книги, като самостоятелна история не.

# 483
Коя е книгата за президента Сноу? Признавам си, имам и трите книги +Балада за пойни птици и змии и само нея още не съм чела.

# 484
Баладата е за Сноу.

# 485
Затова и не съм разбрала, само нея още не съм чела 😁, ще си наваксам пропуска.

# 486

Все още съм в началото, засега ми допада.

# 487
В момента съм на вълна Аушвиц, след Татуировчикът на Аушвиц на Хедър Морис, започвам да чета Менгеле - Ангелът на смъртта на Дейвид Маруел.
Има ли и други на моята вълна, да препоръчат книги?

# 488
Не точно за Аушвиц, а за Холокоста въобще, е "Доброжелателните"на Джонатан Лител. За нея му е присъдена награда "Гонкур". Потресаваща книга, майсторски написана и с чудесен превод на Георги Ангелов. Авторът много съвестно е проучил историята и твърди, че всеки описан герой е реално съществувал. Малко е обемиста.
Сравнение с нея, "Татуировчикът на Аушвиц" е като ученическо съчинение.

# 489
За Аушвиц и за Равенсбрюк се разказва в "Не се казвам Мириам" на Майгул Акселсон. Основната тема на книгата е по-различна - за преследването на циганите, вкл. избиването им в нацистките концлагери, но лагерите са само част от историята. Мен лично много ме впечатли тази книга.

Също продължавам с "Потъналите и спасените" на Примо Леви - авторът е италиански евреин, който е прекарал около година в Аушвиц. Книгата е по-скоро документална, не художествена. Преводът на Нева Мичева е страхотен, а още по-ценни са бележките под линия.

# 490
Аз мога да препоръчвам “Изборът” на Едит Егер и “Нощта” на Ели Визел
Едит Егер е унгарска еврейка, а Ели Визел е румънец и е носител на Нобелова награда за мир. И двете книги са за оцеляването на авторите им в лагерите на смъртта. Не са художествена литература, но ако Ви интересува темата за Холокоста, книгите си заслужават прочита според мен.

# 491
След Татуировчика има още две книги - Пътят на Силка и не се сещам името на третата в момента.
"Шарлот" четох тази година - не беше лоша и е кратка.
"Човекът в търсене на смисъл" също може да видиш, въпреки че аз не я харесах особено.
"Червената панделка", "Жълтата птичка пее" - по-стари са като издания, но пак са на същата тема. "Приспивна песен в Аушвиц" също.
За тези се сещам сега.
Довърших "Жена на удоволствието " - 4* й давам на книгата. Бързо се чете, историята е интересна. Бях много ядосана на родителите на тези момичета - непонятно ми е как ще обричаш дъщерите си на това нещо, само за да ти изплащат дълговете.... 🤦
Започнах" Момичето, което пропадна в морето "- Акси О, изд. Колибри - в началото съм, за момента е като приказка и ми допада.

# 492
В регионалната ни библиотека се оказа, че нямат нищо от де ла Моте. Имат само "Смъртта отива на оглед" /първа книга от поредица/ в съавторство с Монс Нилсон. Та нея взех. Започва интересно.

# 493
Тук в темата видях името де ла Моте за пръв път (не е ли ла Мот?). Видях, че имам от него само "Кралят на планината", но не съм я чела още. Някой чел ли е тази поредица за Аскер? Аз не си падам по шпионски елементи, така че се надявам да ги няма в нея.

# 494
Anders de la Motte

Общи условия

Активация на акаунт