С какво ви дразнят свекървите? – 162

• 35 096
  • 751
  •   1
Отговори
# 225
Да, всяка сутрин си пишем. Почти всяка вечер също, ако не сме се чули след работа.  Обаче, ако се скарам с майка ми, тя не обвинява зет си.  Не съм следила мъжът ми кога е звънял на майка си. Колкото искат, толкова говорят.
Не виждам разлика,  освен в това,  че мъжете не изпитват такава нужда от говорене.

# 226
Е, аз четенето с разбиране си го мога, защото това ми е работата.  Никой не умира, ако не вижда някой.
Някого
Да, някого , но може и някой друг, някой от семейството, някой от обкръжението и т.н.

На мен ми стана смешно, че  каза на  тази възраст работи със съвременни  технологии, Бо-ряна работи с компютър повече от 10, а може и от 15 години.

Последна редакция: пн, 17 мар 2025, 23:10 от К.А.Г.

# 227
Обаче, ако се скарам с майка ми, тя не обвинява зет си. 

Доста съществена разлика във взаимоотношенията, бих казала.

# 228
  • София

Е, реално в темата аз не помня да съм прочела за случай синът да се скара с майка си за нещо тяхно и снахата да е обвинена. Проблем основен, за мен, е че при много конфликтни ситуации свекърва-снаха, втората вместо да изясни нещата директно с причинителя, се обръща към мъжа си. И от там следват 200 + излишни развалени телефони и съответно син се скарва с майка си.
Преди да ме нападнете - снаха съм - много далеч от това да съм свекърва или тъща - не винаги съм на едно мнение с майка му. Дразнила съм се на нейни постъпки/думи спрямо мен, ама имам глас, тя също. Говоря директно с нея. Сега за детето ни, за момента само едно, също - каквото имам да кажа - казвам директно. Тя също де. И се разбираме, приятелки не сме, но цивилизовани отношения имаме.
За ММ и майка ми се отнася същото - когато имат неразбирателство някакво - коментират си и изясняват един с друг. Както и с баща ми.

Ясно, че има такива свекърви, които са по-крайни и със снахата не коментират, но такива хора (за съжаление познавах) и със собственото си дете няма да са склонни на разговор и някакво разбиране - такива - вън изцяло от живота на семейството. Ако, детето им държи да си се чува с тях. Без да въвлича половинката и децата им в това общуване.

# 229
Само свекърви имат право да са тънкообидни. Снахите нямаме тази чест,ние си търпим.

А всяка свекърва е била снаха.
И половината сегашни снахи са бъдещи свекърви също.
Ама те като станат такива ще са различни. Stuck Out Tongue Winking Eye

# 230
Дано да са различни.  Да се сетят, кога на тях не им е било хубаво и да не повтарят. Ама надали.

# 231
  • София
Имам съседка, почти 90-годишна е. Преди време се отнесе отвратително със сина си, той прекрати изцяло отношения с нея. И досега са така. Само че съседката вече е напълно сама. И обвинява снахата.

# 232
  • София
Само да кажа, че интернет в България има от 40 години, компютри от повече. В моето училище в Надежда имахме компютърна зала в края на 80-те. Не знам на колко години трябва да е човек, за да му се чудим, че използва компютър, но сигурно над 100.

# 233
Първия интернет в България е от 1990 г. Но масово навлезе може би след пет и повече години, в смисъл да не трябва човек да ходи в интернет клуб и да не заема дуплекса на телефона Simple Smile
Но да, достатъчно време мина за да бъдат компютърно грамотни и възрастните.

# 234
  • София

Общо взето на всички роднини на мъжа, жена му е виновна за всичките проблеми,туй то 😀
Многократно съм го казвала, но то е, защото всички мислят, че мъжа е идиот и се борят кой да го направлява. Даже и като не е идиот и никой не го направлява никой не вярва. Майката е убедена, че тя го е командвала напълно преди и сега го командва жена му. Тя му е казвала звънни на леля Пена и той и звъни, сега като жена му не му казва да се обади на майка си и той не се обажда Simple Smile

# 235
  • Другата България
Скрит текст:

Е, реално в темата аз не помня да съм прочела за случай синът да се скара с майка си за нещо тяхно и снахата да е обвинена.
Проблем основен, за мен, е че при много конфликтни ситуации свекърва-снаха, втората вместо да изясни нещата директно с причинителя, се обръща към мъжа си. И от там следват 200 + излишни развалени телефони и съответно син се скарва с майка си.
Скрит текст:
Преди да ме нападнете - снаха съм - много далеч от това да съм свекърва или тъща - не винаги съм на едно мнение с майка му. Дразнила съм се на нейни постъпки/думи спрямо мен, ама имам глас, тя също. Говоря директно с нея. Сега за детето ни, за момента само едно, също - каквото имам да кажа - казвам директно. Тя също де. И се разбираме, приятелки не сме, но цивилизовани отношения имаме.
За ММ и майка ми се отнася същото - когато имат неразбирателство някакво - коментират си и изясняват един с друг. Както и с баща ми.

Ясно, че има такива свекърви, които са по-крайни и със снахата не коментират, но такива хора (за съжаление познавах) и със собственото си дете няма да са склонни на разговор и някакво разбиране - такива - вън изцяло от живота на семейството. Ако, детето им държи да си се чува с тях. Без да въвлича половинката и децата им в това общуване.
Плюс сто, както се казва.
Няма да се изморя да го казвам, и да го пиша, същото. Проблемът е в комуникацията. Независимо по коя ос - снаха - свекърва, или свекърва - снаха. И синът е по средата, и според зависи от фактори и обстоятелства, следват скандали и проблеми или с майка, или със съпруга. И пак няма да е случил, и пак ще има недоволни.
А колко по-лесно е да се изяснят двете, независимо за какво....та нали обичат един и същи мъж?
Винаги водещото за мен е било това, прекалено много си обичам детето, за да му причинявам излишни проблеми в семейството. Но пък и случих на снаха, която не си поплюва, директно си ми казва когато - каквото, обсъждаме, коментираме, и разбира се, аз се съобразявам с казаното, защото това вече е тяхното семейство, техния живот. Дори и да има понякога нещо, с което не съм съгласна - да се оправят двамата, не ми е работа да си вра носа.

# 236
  • София
И аз съм за директния подход. Даже в повечето случаи другото ми звучи смехотворно. Голям човек съм, не съм дете, някой (свекървата) ми казва нещо накриво или прави нещо, което не ми харесва и аз вместо да реагирам на момента, тичам като ученичка да я "обаждам" на мъжа ми.
П.П. А и в дългосрочен аспект ми се вижда губеща тактика. Като виждат, че не смея да реагирам, ще продължават да ме притискат за други неща, докато в един момент не поддам. Но ако видят още в началото, че без проблем казвам "не", когато нещо не ме устройва, много по-бързо престават да ме притискат. Така стана с роднините на мъжа ми, така стана и с майка ми.

# 237
  • Другата България
Именно, директната комуникация винаги е за предпочитане.
Спестява много излишни караници и скандали.

# 238
Е да де, само че има и такива, които независимо какво им казваш, директно, индиректно, и както и да е-те просто не вдяват. Това е.

# 239
Е да де, само че има и такива, които независимо какво им казваш, директно, индиректно, и както и да е-те просто не вдяват. Това е.
Или ако вдянат, надават вой до бога как не ги уважаваш.

Общи условия

Активация на акаунт