🎥 Всичко за филмите: Гледах! Искам да споделя! Ревюта, премиери, новини...LXV 🎬

• 43 841
  • 736
  •   1
Отговори
# 690
По-интересно е да се обсъждат и критикуват творбите на Джейн Остин,отколкото да се гледат... Yum Имаше филм такъв за четири приятелки обсъждащи романите на Остин,с Маги Грейс...

# 691
I know what you did last summer (2025): Не съм прирърженик на хорърите генерално, но оригиналните два филма са ми фаворит. Дженифър Лав Хюит ми е една от най-любимите актриси и двата фактора надделяха да го гледам на кино. Без да спойлвам ще кажа, че са се опитали да създадат модерен прочит на историята от преди почти 30 години. Действието отново ни пренася в Саутпорт, където група приятели се събират за годежа на двама от тях. Вечер на парти завършва с трагичен инцидент, при който загива човек. Година по-късно получават бележка, като в първите филми, че някои "знае какво са направили миналото лято", което започва същината на историята.

В спойлър слагам някои неща, за негледалите:

Скрит текст:
Хареса ми как имаше някаква достоверност от гледна точка на това, че полицията се появяваше при всяко убийство и поне се показваше, че не града им пука какво става. Достоверно беше и как местния бизнесмен не искаше да се разчува за събитията, за да не си прецака сделките.

Това, което не ми хареса беше завършека. Фактът, че Даника оживя, почти без последствия, след като беше намушкана с кука и захвърлена в океана, беше безумно. Много по-готино щеше да е само Ейва да оцелее и да остане сама, преживяла ужаса на събитията. Също така, леко странно беше Рей да е убиец, след като беше жертва в оригиналните филми. От една страна, трябваше да има замесен пряк свидетел, защото имитацията беше прекалено добра. От друга, съм 50:50 за изпълнението.

Съдейки по сцената след кредитите, ще има още една част. Това не звучи обещаващо и е вероятно да е разочарование, но беше загатната водеща роля на Джули (Дженифър Лав Хюит), което може и да ме накара да му дам шанс.

Генерално, ако човек харесва хоръри, които не са брутално откъм насилие и кръв, или е фен на оригиналните филми, препоръчвам. Давам 7/10.

# 692
  • Галифрей
По-интересно е да се обсъждат и критикуват творбите на Джейн Остин,отколкото да се гледат... Yum Имаше филм такъв за четири приятелки обсъждащи романите на Остин,с Маги Грейс...

Това не е вярно. Адаптациите по Джейн Остин се страхотни, освен тия по новите без  Sanditon. Също така филма с Ан Хатауей където тя играе Джейн е хубав  филм.

# 693
Препоръчвам "Лоши момчета 2" и "Върнете я обратно".
Анимацията беше хубава, не е най-доброто от Дрийм уъркс, но е приятна и забавна, история се развива бързо и увлекателно.
Tрилъра беше на ниво, каста беше добър, напрежението се натрупваше, само финалът беше малко незадоволителен, но като цяло си заслужаваше гледането.

# 694
Гледам, че се обсъждат филми за тримата мускетари, а никой не споменава "Мъжът с Желязната маска/The Man In The Iron Mask"(1998), защо? За мен е невероятен филм с каст, които играе брилянтно. Също е правен по книга (за съжаление не съм я чела) и е сниман във Франция. Лео Дикаприо блести в главната роля на Крал Луи и неговия брат близнак Филип (дори съм виждала неведнъж да го поставят като #1 в класации за актьори играли близнаци). А мускетарите Атос (Джон Малкович), Портос (Жерар Депардийо), Арамис (Джеръми Айрънс) и Д'Артанян (Гейбриъл Бърнс) са изиграни страхотно! Актрисата, която играе кралицата майка също беше известна актриса, но не й помня името...както и актрисата, която играе годеницата на Раул (синът на Атос), която после стана любовница на Крал Луи. Според мен този филм е изключително недооценен!

Последна редакция: ср, 06 авг 2025, 22:49 от Mermaid By Heart

# 695
О да, супер е. Наистина звезден каст има тоя филм. Simple Smile
Всички са страхотни в ролите си. Тук мускетарите са 30 години по-възрастни от историята в Тримата мускетари.

# 696
Този го гледах на кино, когато излезе (бях малка). Тогава ми хареса.

# 697
Мисля че мога да си позволя критика защото съм чела книгата , и да не ми допадна . Както казах харесах филма с Кийра Нийтли и не мисля че на някой който не му е допаднал трябва да си налага вкуса и предпочитанията на човек на който филма може да му е допаднал . За " Разум и Чувства " също си го позволявам защото и нея съм я чела . Филмът с Ема Томсън и Кейт Уинслет няма какво да кажа освен че е страхотен .

# 698
Нов филм с Ралф Файнс - той ми стана много по-симпатичен, откакто не му дадоха Оскар:

Обаче не обичам военната тематика...

# 699
  • Пазарджик/Лондон
Много харесвам Джейн Остин. От екранизациите на "Гордост и предразсъдъци" - за мен най-сполучлива е тази на BBC, с Colin Firth като Mr Darcy:).

# 700
  • София
Мат Смит от "Домът на дракона" се изправя срещу Райън Гослинг в новия "Междузвездни войни"
Действието ще се развива около 5 години след края на "Междузвездни войни: Възходът на Скайуокър" и ще представи непознат до момента период в цялата сага. Гослинг ще бъде в главната роля, като историята му няма да бъде свързана с тази на семейство Скайуокър, т.е. филмът ще бъде отделен разказ от света на "Междузвездни войни".
В статията има още полезни инфо-линкове към темата "пореден" SW
https://webcafe.bg/kino/mat-smit-ot-domat-na-drakona-se-izpravya … vezdni-voyni.html

# 701
  • "Аз съм пътешественик и мореплавател - всеки ден откривам нови земи в душата си" Х. Джубран
Харесвам много Мат Смит и донякъде Райън Гослинг затова се надявам, че не биха се навили да участват в поредния Стар Уорс проект освен ако не е читав. Надявам се като хардкор фен на МВ най-накрая да чуят феновете и да спрат с ужасните пропагадни и преизпирания на оригиналната история. Ще видим, за момента съм умерен песимист.

# 702
  • София
Лисабонска история (Lisbon Story) (1994)
https://www.imdb.com/title/tt0110361/

Гледах го снощи в Дом на киното.

Филм на Вим Вендерс.
Създаден е по повод паметната за нас, българите, 1994 година - същата, в която Лисабон е Европейска столица на културата, а киното празнува своето 100-годишно съществуване.

Звукорежисьор пътува от Берлин до Лисабон, за да помогне на своя приятел - режисьор, изпаднал в творческа дупка и мистериозно изчезнал, оставяйки след себе си само неизлъчен филм.

Филмът е като поема за града - в случая Лисабон.
Използва дълги кадри и спокойно темпо, като акцентът пада върху кварталите, музиката и светлината по улиците на Лисабон.
Това, което отличава филма, е фокусът върху звуците. Често пренебрегвани, но именно те правят града така жив.
Бонус е участието на музикалната група Madredeus, която придава хипнотична атмосфера за сетивата.

Дотук чудесно... НО!
Ех, това ''но'' 😊
До един момент философските монолози бяха добри - дори приятни.
След това обаче - прекалиха!
Превърна се в едно непрестанно кананижене на какви ли не сентенции.
Тези 100 минути ми се сториха цяла вечност, а сюжетът - вместо да се развие - все повече и повече се разпиляваше.
Краят също не ми допадна. Напълно разбрах болката на режисьора и защо е решил да скъса с киното и историите. Ако така го бяха оставили, щеше да има по-добър ефект.

Със сигурност ще се хареса на онези, които обичат киното като изкуство, а не само като развлечение. Този филм е подарък от Вендерс за тях - филм за звука, светлината, музиката и безкрайните възможности на града.
Само че аз бих добавил:
Вендерс като че ли забравя, че трябва и да разкаже нещо, което зрителят да може да почувства - без да е студент по философия и кинознание.
На мен ми стоеше почти през цялото време (особено след средата, където се изгуби балансът), като красива картичка с твърде дълъг надпис на гърба.

В заключение, филмът си заслужава!
Стои като едно приятно лятно пътуване без напрежение - любувате се на гледката, докато морският бриз ви гали косата... Но бързо ще забравите всичко, защото реално в него няма нищо особено дълбоко или емоционално.
Аз лично бих го поорязал малко, защото ми дойде прекалено претенциозно-показен.
-
6

# 703
# 704
https://youtu.be/bMgfsdYoEEo?si=DxsQRFyLpvUZ1Cka Последната четвърта част на " Заклинанието " . Надявам се тази част да е по добра от третата.

Общи условия

Активация на акаунт