ЯМР - съвети?

• 543
  • 10
  •   1
Отговори
Здравейте! Heart
Аз съм детето от миналия пост. (мога да го тагна Blush) Накратко, почнах да получавам парестези малко преди седмица, 2 седмици след ковид, от който още тогава получавах някакви нервни оплаквания, особено по лицето, в по-малки количества. От него ми остана и пукане в ушите, проблеми със синусите дълго време и гастро проблеми.
Мравучкания вече много по-малко получавам, главното ми притеснение са странните нервни болки. И от другата страна ми де случва да имам понякога, но най-силни са от дясно - вече седмица. Не са постоянни. От гръбначния стълб, надолу по ръката до лакътя; от кръста надолу по външната част на крака, главно до коляното, понякога и по-надолу. Когато се обостри,сякаш нервите ми там пламват, сякаш за възпалени. Имам сериозна хипохондрия обаче, и страхът това да е нешо от мозъка (не дай си Боже, някакъв тумор) доста силно ме изтезава.
Запазихме за ЯМР на главен мозък час от супердок - платен преглед за петък сутрин преди училище (първоначално беше за вторник, но този план пропадна). Не съм сигурна обаче дали да го оставя, или да изчакам още няколко дни до срещата ми с джп (по несвързан повод - трябва да си направя втора ваксина за ПВ). Мога евентуално да помоля за направление от нея (от невроложката не получих - ако развия моторни абнормалности, тогава). Не знам дали да чакам толкова дълго, но имам и огромен страх от самото ЯМР и, потенциално, откритията!
Ако някой има такова подобно преживяване, ще се радвам да го чуя. Hug

# 1
Ваксината за какво е, за папилома вирус ли?

# 2
Ваксината за какво е, за папилома вирус ли?
Даа.

# 3
От нея може да ти са проблемите.

# 4
Не виждам причина за този огромен страх от ЯМР. Нищо особено не е. А ако има нещо за откриване, нека да се открие по-рано, за да се вземат мерки. Не виждам полза от протакане.
Дано няма нищо, разбира се.

# 5
  • София
Запазете си час за лекар невролог (предполагам) вместо сама да си назначавате и запазвате час за ЯМР без да знаете точно кои области да обхванете.

# 6
Джипито не може да даде направление за ЯМР

# 7
ЯМР е безопасен, безвреден и не боли. Няколко пъти съм правил. Стига да не ти е проблем от затворени пространства, защото като легнеш на масата ще те вкарат в затворен участък, нещо като голяма тръба и ще чуваш шумове. Продължава около 15 минути и те изкарват. Важното е да нямаш нищо метално по тебе, в смисъл по дрехите и джобовете(телефон, ключове, монети, метални копчета), обици, пръстени, пиърсинг. Иначе може да се наложи да съблечеш дрехите в съблекалнята и да облечеш престилка на голо или върху бельото, ако по бельото няма ципове, копчета, катарами или метални закопчалки.

# 8
Няма да от какво да се притесняваш, изследването е напълно безопасно , но малко шумно, така че може да има възможност да ти дадат специални слушалки. Единственото друго което ще изпиташ, е една приятна топлина на лицето щом е на главен мозък.   

# 9
Не виждам причина за този огромен страх от ЯМР. Нищо особено не е. А ако има нещо за откриване, нека да се открие по-рано, за да се вземат мерки. Не виждам полза от протакане.

Не е от самата процедура, по-скоро от възможните открития. Но все пак благодаря!

# 10

Не е от самата процедура, по-скоро от възможните открития. Но все пак благодаря
Едва ли ще ти открият нещо опасно и не е добре предварително да се филмираш. Аз когато отидох на ЯМР на глава си бях въобразил че имам тумор в мозъка защото почна да ме боли често главата отзад където свършва главата и почва врата. Оказа се че имам шипове в тая зона и при определени положения на главата и врата има притискане на нерви от шиповете. Не е болка за умиране, но и не е опасно за живота.

Общи условия

Активация на акаунт