Американски колеж - тридесет и първа тема

• 53 711
  • 776
  •   1
Отговори
# 540
Последните 2 години започваха на 11.09. Изпращат мейл.

Благодаря!

# 541
Миналата учебна година започнаха на 09.09. Аз съм Ок, и детето също!

# 542
  • софия
Започват една седмица преди 15-ти (пет работни/учебни дни).

# 543
Предполагам, че годината ще започне на 9 септември, тъй като 8 е почивен.

# 544
Извинявайте, че нахлувам в темата с въпроса за началото на новата учебна година. Кога ще стане известна датата?
Ох, дано да мога догодина и аз да питам същото 🤣 макар че колкото по наближава, толкова по-невероятно ми се струва, досега ми беше толкова далеч, че все едно...но сега вече ми е друго...

# 545
Мецане, не се филмирай, не е толкова трудно влизането в колежа, ще се справи детето 😉

# 546
Аз понеже следя седмокласната тема, нали ни предстои, и си писах как искам само АК и защо, за мен е резонно. Ами изядоха ме, ама не ми пука... всеки сам решава за себе си.
https://bg-mam.ma/p/1790282/49933599

Аз ще го запиша в АК, ако влезе, защото никак не е сигурно и хич не е лесно да се влезе. Защото нито една държавна гимназия не намирам за подходяща. СМГ и НПМГ не са за него, защото, макар че много му се удава математиката, не обича да решава. НЕГ не става в никакъв случай, доказано е, немският не е неговото. Твърде вероятно и ФЕГ ще се окаже същото, защото френският е труден колкото немския и той не е показал досега никакъв интерес към френския или към нещо свързано с Франция. ИАГ не виждам за какво му е, в България няма никаква реализация с испански. В АЕГ ще си клати краката не само в 8-ми, а и до средата на 9 клас и като свикне да не учи, върви го търси после. И то не остана нищо. В АК ще си учи още от първия ден на нивото, което има по английски, там се учат и другите предмети на високо ниво. И съм чел много примери от АК, че и енергоспестяващите деца, какъвто е моят, по някакъв начин успяват да ги накарат да учат и сами да си гонят резултатите. Точно това му трябва. Ако трябва, само филии с пастет ще ям, но там. Само дано влезе. Вместо 2х100 предпочитам да изкара достатъчен процент на изпита за АК. След това НВО ми е през...🤣 може даже и да не се яви. Ако не влезе в АК, тогава жална ми майка, щото и 2х100 да изкара на НВО, не виждам подходяща гимназия за него.

# 547
Аз лично ти стискам палци, но пак ще кажа, не фиксирай и фокусирай това като крайна цел с летален изход.

# 548
Мецане, прекрасен пост. 1:1 са и моите разсъждения.
Успех на детето. Силно ще стискам палци.

# 549
  • София
Мецане, ще прегориш до април Simple Smile
Вярно е, че е много хубаво човек да се чувства добре и да вземе възможно най-много от гимназията си, но също е важно да открива възможности на неочаквани места. Нагласата "това, или нищо друго" е  деструктивна, особено в днешно време, когато професионалният път и социалната динамика са все по-непредвидими за повечето хора.

# 550
  • София
Мецане, стискам палци да приемат детето, но моля те, не му предавай тази нагласа! Моля те!

Никога няма да забравя, как докато чакахме малкия син да излезе след изпита, излизага деца и плачеха. 14-годишни деца плачеха и се гушкаха в родителите си! Няма училище, университет или кариера, които да го заслужават.

И да не го приемат там, а аз съм сигурна, че точно твоето ще го приемат, ще учи някъде другаде, ще си намери приятели, среда и ще се реализира прекрасно. Нищо не е на всяка цена!

# 551
Ох вече и аз се надявам да го приемат Simple Smile

# 552
Мецане, децата си намират пътя, вярвай ми, говоря от опит. Писала съм не веднъж, голямата бълнуваше испанската и въпреки моята родителска преценка, че на детето езиците не се отдават и в гимназиата ще научи един испански само, а с него какво ще прави сетне, дума не казах, подкрепях я в желанието й ... И да имаше точки на НВО за там. На изпита на АК отиде на шега. Как и защо за 2 мин. реши че иска там още нямам обяснение. И не, АК не е просто само една езикова гимназия, всички предмети се учат на доста високо ниво. Профилите е ясно. Част от единия изпит с който кандидатства беше мат, и да, имаше и профилен материал, порешава малко и се справи повече от добре.
С малката имахме аналогичен опит. До последно не знаеше къде иска, само знаеше че не иска да остава в СМГ. По Бел не блесна на НВО (85т.) имаше и стигаше до двете английски. Реши че ще иде на изпита за ПЧМГ в последния момент, и те така.
След толкова години мога да кажа, че и двете са на мястото си и са щастливи с избора си.
Така че, не се фиксирай, не товари и малкия с твоите желания, нека е спокоен и се подготви добре в 7 клас. А ние март ще му стискаме силно палци 😉

# 553
Мецан разбира се няма да предаде своите мисли и разсъждения на детето си.
Но е похвално, че нямайки никакъв личен опит с други училища, е успял да изгради много точна преценка (за себе си) според темперамента и характера на детето си къде то би се чувствало най-добре или кое училище би му "свършила най-добра работа".
Похвално е също така, че сподели своите мисли публично.
Неговото мнение (без да има личен опит) изцяло съвпада с моето, а аз имам такъв с няколко елитни частни и държавни гимназии.
Разликата е, че ние избрахме ИА (но разсъжденията бяха същите за едно от моите деца, за останалите две разсъждавах по различен начин).
Разбира се ИА не може да е сравнява по никакъв начин с АК. (прием, изпит, обучение, всичко е много разлчино)

# 554
Абсолютно, Фран, според мен всеки заинтересован родител може да направи правилна преценка. Аз също знаех, че АК не е за малката, макар да я поканиха от резервите, дори не й казах, вече беше записана. Не че щеше да има дилема, познавайки я 😆
Хубаво е да мислим и имаме план, но само казвам, че не трябва в никакъв случай да се отчайваме ако нещата не се случат точно, както сме си ги представяли. Понякога това, което ни се случва в движение, правейки планове за нещо друго, е по-доброто!

Общи условия

Активация на акаунт