Предизвестие за напускане

• 1 309
  • 22
  •   1
Отговори
Здравейте,

Подадох предизвестие за напускане (3 месеца) , като го изпратих по куриер до счетоводството, което е външно наета фирма и се намира в друг град. Имам входящ номер и обратна разписка като доказателство, че е получено.

Мениджърът ми беше уведомен както по имейл, така и на живо, но той твърди, че предизвестието ми е невалидно, защото първо трябвало да бъде подписано от него, а след това изпратено на счетоводството. Въпреки че знаеше за предизвестието, каза, че ще го подпише едва след като се върне от отпуската, която продължи повече от месец.

Валидно ли е предизвестието ми без неговия подпис? Как бихте постъпили в такава ситуация?

# 1
Предизвестието трябва да  е валидно от датата на подаване.
Датата на  която е написана предизвестието.
Шикалкави и прави номера. Това са глупости.
Нали се сещаш, че това ако е вярно, то тогава един началник може да не сложи  подпис и ти да не можеш да напуснеш.
Кажи му, че ще подадеш жалба в ИТ.
Ако продължи с номерата ако можеш излез после болнични да му натириш носа.

# 2
Срокът на предизвестието започва да тече от деня, следващ този, на който е получено от работодателя. Не ти трябва подпис върху него от никого.

# 3
Пълни глупости са това. Важи от деня, следващ входящия номер на писмото. Ако примерно го подадеш на 10 март, дните почват да се броят от 11 март и тримесеца са до 10 юни. Няма нужда никой да ти подписва, нали ти си подаваш предизвестието, само ти подписваш.

# 4
На входящия номер трябва да има дата, нали?
Значи това  ще да е датата тогава.

Впрочем едно време жалби до ИТ трябваше да се пишат на ръка, пък да се носят, дълга и широка.
Сега и по имейла може да опишеш бързо и да пратиш.
После отговора може да му го изпратиш на него. А също до счетоводство и всякакви началници.
Да му видят простотията.

# 5
На този етап не ѝ трябва да се жалва никъде, просто си отработва предизвестието. Ако накрая откажат да ѝ оформят документите, тогава може да го направи. Не вярвам обаче да се стигне дотам, мениджърът явно просто блъфира.

# 6
А защо да не са жалва.
Ето формата

https://gli.government.bg/bg/node/6499

Работа за пет минутки.
Отговора го снима и праща не само на него, но и на счетоводството.

Ама е  трябвало да му каже, че е запозната със закона.
Тя не е запозната и е млъкнала.
Още на 20 години на една от работите тръгнах да разписвам договора и жената ми казва - Мойто момиче, млада си и ето ти един съвет. Трудови договори се четат, не се разписват. И не само, всичко на което си полагаш подписа се прочита. Много хубава лекция ми дръпна плюс и да се запозная задължително с кодекса на труда.
Изчетох го целия. Не че съм запомнила всичко.

# 7
Изобщо не ти трябва подпис от мениджъра върху предизвестието. Изпратено и входирано по каналния ред от счетоводството е напълно достатъчно. Срока започва да тече от датата, следваща датата на подаване. Мениджърът просто те баламосва и блъфира.
Резолюция е задължителна, когато напускането е по взаимно съгласие.

# 8
Или е идиот.

# 9
Тънкия момент с предизвестието е "датата, на която е уведомен РАБОТОДАТЕЛЯ". Счетоводството и прекия началник не са "работодател". И да, подпис на получател не е необходим. Но - писмото трябва да е изпратено до седалището или адреса на управление на предприятието. Адресирано до управителя, копие до прекия началник и счетоводството (евентуално). В разписката на куриерската фирма трябва изрично да е записано, че в плика е "предизвестие за напускане на работа". Иначе е ясно само, че лицето Х е изпратило нещо си. Би могло да е болничен, молба за отпуска или увеличение на заплатата.
Така, че ако си позволите да не отидете на работа след третия месец и ви уволнят дисциплинарно няма да е лесно да докажете в съда, че работодателя ви е предизвестен по законовия ред. Ако нямате и подпис върху заявлението.

ПП Не разбирам работодатели, които правят подобни въртеливо. Работника реши ли да напуска - ще го направи. Не е крепостен селянин все пак. А като се създават пречки, най-много да започне да се скатава.

# 10
ПП Не разбирам работодатели, които правят подобни въртеливо. Работника реши ли да напуска - ще го направи. Не е крепостен селянин все пак. А като се създават пречки, най-много да започне да се скатава.

Точно.

Бившата ми шефка така не искаше да ме освободи по взаимно съгласие, като каза - Ако искаш болничен излез два месеца, но няма да те пусна по-рано. (подозираше, че съм си намерила работа и искаше да ми направи сечено). Предложих ѝ за месец да си предам работата, както трябва, но не......В крайна сметка си платих неспазено предизвестие и си напуснах веднага.

# 11
Само на мен ли ми се струва, че трябва да представи молба в писмен вид до работодателя си, а не до счетоводството?

# 12
Не ти е необходимо съгласие от никого при предизвестие за напускане, стига да е подадено по каналния ред и да имаш входящ номер. Пишеш че си подала 3 месечно предизвестие? Предполагам че такова е записано в договора ти, защото традиционния срок е един месец, а по-дълъг срок се изисква само при специфични професии. Мой колега преди 2 години тръгна да напуска че си беше намерил работа в Холандия и си пусна 1 месец. Шефката отказа да го пусне с мотива че му иска да отработи два месеца, но той и показа договора подписан и от нея и там пише 1 месец. Тя пък се оправдава че когато договора е сключен сме били самостоятелна фирма и след това сме били присъединени към по-голяма фирма със статут на цех и в голямата фирма срока бил 2 месеца, ама човека не е получил нищо като анекс към трудовия си договор за подобни промени в  условията освен че се променя работодателя, който дефакто поглъща нашата фирма и при това положение би трябвало да важи какво е подписала шефката при сключване на първия му трудов договор. Знам че го беше уволнила дисциплинарно и се съдиха, но не знам кой е спечелил.

# 13
Ще е спечелил определено.
Тя от злоба си е позволила, но при дисциплинарно уволнение трябва сериозни провинения и да доказват.
А в случая тя е виновна.

# 14
Плюс това той не е подписвал анекс за удължаване на предизвестие, така че си важи 1 месец и никой не може копче да му каже.

Общи условия

Активация на акаунт