Предай нататък най-вкусния детски спомен с Dr. Oetker

• 11 470
  • 424
  •   1
Отговори
# 165
Боядисването на яйцата,продължаваме да спазваме традицията с майка ми ,а вече и дъщеря ми се включва.Месенето на козунаци с баба и мама,подреждането на масата и всеки детайл.Събирането на цялото семейство.

# 166
Нямам конкретен спомен от ранното детството свързан с Великден, в по-късна възраст обаче с братовчедка ми почнахме да ходим на църква за върбички на Цветница, а на Разпети петък да минаваме под плащеницата и да палим свещички за здраве. Същото предавам и на децата си, като включвам разбира се и традиционното боядисване на яйца в четвъртък и месене на козунаци в събота.

Последна редакция: вт, 01 апр 2025, 22:55 от Radina

# 167
Моят най-мил детски спомен от Великден е свързан със събиране на семейството. Всички ходихме на гости при баба и дядо. Ярък спомен е как дядо ми чете молитвата и окадява трапезата с тамян.  А баба е направила най- вкусните великденски курабии, толкова много, че ни дава за вкъщи и си хапвам цяла седмица след това. Вече като родител се старая да направя празника незабравим за най-малките. Всяка година боядисването на яйца е голяма радост за децата ми, купуваме различни бои, стикери и други материали за украса.

# 168
Боядисването на яйцата, правенето на курабиите в различните им форми, всички бяхме с оцветени пръсти и посипани с брашно и захар. Събирахме се всички с лели, сваковци и братовчедите при баба и дядо и започваше голямото борене на яйцата.

# 169
Моят най-мил спомен от детството свързан с Великден е богатата трапеза и цялото семейство и близки събрани заедно около нея,а ние децата  нямахме търпение да хапнем от невероятно ухаещите и вкусни още топли козунаци, да си изберем   най-пъстрото боядисано и силно яйце,за да разберем кой  ще бъде победител!Обичаите и традициите спазваме и до ден днешен, а сега  и децата ни ни връщат в  милите спомени от нашето детство.

# 170
Великден е най-големият и важен пролетен християски празник. Където и да съм винаги гледам да се прибера в бащиния дом за празника. 
Ритуалите,  които правим са да боядисаме яйцата, за правим козунаци,  да отидем на църква и да сме заедно на масата.

# 171
  • Пазарджик
Кой е вашият най-мил детски спомен, свързан с Великден? Кои споделени ритуали и до ден днешен ви карат да се усмихвате?
Моят най -мил детски спомен е боядисването на яйца в което участва цялото семейство.

# 172
Мил спомен ми е как с майка търсихме и събирахме интересни листа от растения около блокът ни и ливадата в страни от него за да шарим яйцата...🥰🥹

# 173
Моят най-мил детски спомен свързан с Великден е ритуала с чукането с яйца, бях непобедима, понеже баба ми беше подарила дървено червено яйце, което влизаше в редовна употреба. Blush До ден днешен си го пазя и ... използвам Joy

# 174
  • Пловдив
Най-милият ми детски спомен, свързан с Великден е приготвянето на курабийките.
Кухнята ни се превръщаше в цех, на кухненската маса се разточваха тестата и аз изрязвах с формичките, а майка - с чаша.
Остатъците от тестото тя разточваше пак, а аз "тайничко" си взимах и ядох Joy
След като излезеше първата тава от фурната, из целия апартамент се разнасяше едва невероятна миризма, която и до днес свързвам именно с дните преди Великден.
Готовите курабийки слагахме в тенджери и прибирахме, за да омекнат докато дойде празника. Обикновено, докато това стане, количеството сладки беше вече на половина, защото с татко много ги обичахме с кисело мляко (и все още ги обичаме така Heart)
Реших, че ще запазя тази традиция и сега с децата винаги печем сладки преди празници. Разликата е, че вече имам много и най-различни резци, а и украсяваме вече готовата продукция с фондан, роял айсинг и любимите на дъщеря ми захарни фигурки (перлички, пръчици, сърчица, звездички и т.н.т.).

Естествено, когато говорим за Великден не можем, да пропуснем и шаренето на яйцата. И нарочно пиша "шаренето", а не боядисването Simple Smile
С боядисването обикновено се занимаваха майка и сестра ми, а аз бях по рисуването - първите години със свещ, след това вече - с маслени пастели. Сега децата са тези, които "шарят" яйцата, аз съм до тях, да съдействам, ако има нужда и да извършвам "скучната дейност" по потапянето на яйцата в боите Simple Smile

# 175
  • Г. О.
Мама ми потъркваше първото червено яйце на челото за здраве. Спомням си емоцията по боядисването на яйцата, цялата подготовка, трепетното очакване как ли ще ги ошаря, миризмата на козунак... Естествено, после борбата с яйцата... Само хубави спомени и емоции.

# 176
Благодаря за чудесният въпрос!Моят детски спомен е когато баба замесваше голямо количество козунаци.Няма такъв вълшебен вкус.Малката къща ухаеше тооолкова вкусно,а резултата беше незабравим и до днес.Днес баба е на 89 години и няма тази възможност да меси,но за това пък аз опитвам всяка година.

# 177
  • София
Най-милите ми спомени са от приготовленията. Един ден всички се суетят около яйцата - колко са се пукнали, колко са останали, дали са добри боите, ярки ли стават цветовете, че и със съседи сме разменяли бои. Друг ден се месят козунаци. После се готви. А на Великден всички са около масата.
И със съседи и приятели разменяхме яйца. Навън като излизахме, задължително носехме яйца.

# 178
Боядисването на яйцата е " ритуалът", който помня с умиление от детството си. А днес още ме радва, когато настъпи момента и всички се събираме в кухнята , за да боядисваме яйца. Щастлива съм, когато виждам, че всички се забавляват. Стана традиция у дома децата да приготвят курабиите. Истинско удоволствие е да ги наблюдавам.

# 179
  • Там...
Най-милият спомен - как правим курабийки с мама Broken Heart

Общи условия

Активация на акаунт