(Био)зеленчукова градина - нашето райско кътче (тема 59)

• 28 621
  • 746
  •   1
Отговори
# 45
Дано да няма много поразии по дръвчетата и разсадите!
Моят разсад е на село на прозореца. Гледам на датчика от СОТа, че е 10°С в стаята. На прозореца да е 5-6...
Дано в оранжерията да не са паднали много градусите!

# 46
DZ, в къщите вече не може да стане толкова студено, ще се стопира развитието, но няма да се провалят. За успокоение - от 10 съндъчета в подпокривното ми измръзна само едно, което бях сложила на високо и то от страната, където още не сме сложили вата под керемидите..А не е като да не беше студено -12, -14

# 47
скаридка нашето подпокривно се отоплява от комина на камината точно в тази част е с изолация и температурата не падна под 4-5 градуса в най- големите студове. Обаче осветлението там в проблем и ще трябва за догодина да купя лампи за доосветяване

# 48
J_M_M комина топли, коги има кой да го пали Simple Smile Точно тогава 2 седмици бяхме болни

# 49
Ние си живеем тук, в къщи мъжете ходят по къси ръкави. И сега гори, както навън е 2 градуса.
Излъга сливите. Може ли от тук нататък да правим присадки? На съседа сливата е много хубава. Той почина и се чертава близките му да продадат... Ще може ли да си захванем преди да и се е случвало нещо крайно?

# 50
Здравейте ,градинари и градинарки!От доста време чета темата и съм научила всичко от Вас за, което много благодаря на всички!Аз понеже нямам търпение да почне сезонът на 7 март си купих 7 корена с домати и ги засадих директно в земята за проба.До вчера всичко си беше наред.Завити са само с агрил без найлон. Днес по обяд ще отида да видя как е положението.

# 51
скаридка, благодаря!

Аз вчера заложих семенцата на сорт домати #25 в моята градина за тази година Simple Smile
Миналата година ги докарах до 30😁
Търсим си още нашите домати... Преди години ядохме уникално вкусни домати от свекървата на сестра ми. Розови, сладки и месести. Тогава нямаше къде да садя, после пък те загубиха семето. Та затова изпробвам толкова сорта. Търся ги!
Тази година имам надежда в 5-6 сорта, дано да си харесаме🤗

# 52
  • София
Успех, дано тази година откриеш твоят сорт!

Аз не се сдържах и дойдох до село. Не мога да не се похваля, но всичко е оцеляло!
Ураа. Дори и пикираният патладжан, който е доста топлолюбива култура е жив.
Доста са паднали температурите, навън над минус 6 , но явно двата слоя найлон и отоплителната са спасили нещата, макар да ми е измерило и вътре под найлона около нулата. Важен е все пак резултата, а той е че всичко е оцеляло. Следващите два дни все още са минусови температурите, но не толкова и щом предните два дни са оцелели, значи няма да има проблем и следващите две нощи. Сега вече грее слънчице и вътре в оранжерията е много приятно топло, над 30 градуса, предните дни беше и облачно и дори през деня вътре в оранжерията беше студено и нямаше как да се затопли нищо, за да помага за през ноща и да отдава топлина.

Така допълвам.
Имам един загинал корен домат, моя грешка. В края на малката оранжерия, съвсем близко до вратата на голямата, а точно в тази оранжерия отоплителната подложка не е посредата, а в другият край. Явно е било съвсем на косъм да оцелеят, след като все пак има един загинал, слава богу е само той.
Остана ми време да прегледам поникналите домати и тъй като голяма част не са изобщо поникнали, най-вероятно стари семена или пък са загинали поради различни причини, метнах още малко семена. Част от сятите за навън вече са за пикиране - Ръгби, Меделина, Момини сълзи и останалите патладжани, та уикенда с това ще се занимавам - с тяхното пикиране, както и със саденето на остатъка пипер.

Абсолютно всичко е ок, без единият корен домат. Патладжаните, лютият пипер, непикираният разсад.
Ето една снимка.
Скрит текст:

А това е единственият умрял домат.
Скрит текст:

А това са външната оранжерия, вътрешните парници и отоплителните подложки, които са спасили почти всичко.
Скрит текст:

Последна редакция: ср, 19 мар 2025, 21:46 от Aila

# 53
# 54
Помощ, не успях да намеря в старите теми .. Бяхме коментирали препарат аналог на Натуралис -  Боверия Бассияна съдържа ..

# 55
Честита Първа Пролет Flowers Tulip Flowers Cherry Blossom Flowers Tulip

Тук студената вълна премина. До вчера имахме отрицателни темпаратури нощем до -4

sofyia, ще стане от семената на съседката този път! Иначе определено в семената е причината. Аз колко различни пробвах и накрая тук открих един магданоз, който го водят италиански и е точно като нашия - висок, едър. И от многото проби сега имам и от него и от къдравия, но не се оплаквам. Аз ползвам големи количества Blush

Бях обещала малко снимки да актуализирам, като ми остане време. Аз си правя по някоя и друга снимка, за да мога да следя как се развива разсада.
Това са доматите точно преди 9 дни, когато пикирах първите (10.03)
Скрит текст:
А това е снимка от вчера (19.03)
Скрит текст:
Останалите повечето ги пикирах и тях вчера. Дори и такива едва кръстосали, за да могат да имат повече шанс да догонят другите. Най-дребните оставих за другата седмица.

Подмених соларните лампи в градината. Това е една част от двора, лехите са ми в дъното.
Скрит текст:

И да не е само разсад. Цъфнаха нарцисите, синчец и започват зюмбюлите. Най-голямата ми радост е като започнат да ми цъфтят цветята Heart Eyes
Скрит текст:

Последна редакция: чт, 20 мар 2025, 17:00 от ~Биб~

# 56
Да се включа и аз с моите вълнения около студената вълна. Имам малък полиетиленов парник и от мерак сложих доматите още на 9 март. Първата седмица дръпнаха много в топлото, но с тия минусови температури в последните дни имам сериозни опасения дали ще оцелеят. Екпериментирам за първи път с термостат, който трябва уж да включи една духалка при по-малко от 5 градуса, но с нетърпение чакам да видя в събота ще има ли поражения. Хубавото е, че имам 15 корена, ако трябва, ще заменям с пазарски разсад.

# 57
  • София
Ако се е включила духалката има голям шанс да са оцелели. Стискам палци.

Аз да се похваля с друго. На девети март едни приятели бяха отишли на село да им дадем остатъка от аспержите. Аз преместих част от миналогодишните и търсех на кой да пробутам остатъка. Дори и моите да не са оцелели, явно тяхните имат шанс. Туку що ми пратиха снимка на подали се малки аспержа. Много се радвам, дано и нашите са оцелели и скоро и те почнат да се подават.
Скрит текст:

# 58
Здравейте, градинарки!
Да споделя как върви процеса и при мен.
Първо искам да изкажа благодарност на Aila, за насоките относно отопляемата подложка.
Имам лятна кухня, която е идиална за разсад, но неотопляема. С тази подложка играта вече е друга.
Спаси ми ежедневните упражнения по изваждане и прибиране на таблите.

Имам проблем с патладжана. Търся съвет дали малките растения ще израстнат или да заложа други семена.
Скрит текст:
Ето и малко снимки на домат
Скрит текст:
И малко цвят да има
Скрит текст:

# 59
  • София
Радвам се, че съм помогнала.
Теменужките и форзицията са страхотни!
Нищо им няма на малките растения патладжан, просто са поникнали по-късно, ще пораснат и те. Ако тепърва сееш нови, просто ще стигнеш след месец до същият етап на който са тези сега.
Аз бих те посъветвала, тъй като първите поникнали вече не са малки, да ги пикираш, няма смисъл още да ги държиш в тази табла, тъкмо ще освободиш и пространство за другите да растат.

Общи условия

Активация на акаунт