(Био)зеленчукова градина - нашето райско кътче (тема 59)

• 28 551
  • 746
  •   1
Отговори
# 30
Момичета, помагайте. Миналата година наши приятели си бяха купили домати от човек, който произвеждал в близко село. Минавайки през къщи, оставиха няколко домата, които да опитаме. Доматите бяха много вкусни, типичен селски домат, сладък и вкусен. Аз запазих и изсуших семена, но не съм сигурна дали не са хибрид. Посадих ги преди 2 седмици и всички изникнаха. Зная, че хибридните домати израстват като нормалните, но не дават плод. Има ли начин да разбера предварително, преди да пикирам и в последствие, преди да засадя в градината, дали семената са нормални или хибридни.
Слагам в скрит текст.
Скрит текст:

А тези са другите- нормалните, доста са отраснали. На 3 седмици и на 2 седмици.
Скрит текст:

И босилек, който бързо дръпна.

# 31
Семена взети от хибриден домат ще дадат плод, но реколтата няма да е със същия вкус и характеристики, или поне не цялата. Хибридът се разпада с поколенията.
Пример от моята практика: имаме тук едни любими домати тип Мила, които купуваме, когато нямаме собствена реколта. Със сигурност са хибрид. Всяка пролет вземам семена от зряло доматче и си правя разсад. Става здрав, силен , устойчив на болести. Раждат много. От 10 растения , 8 са с характеристиките, които искаме. 2 раждат дребни, ситни, кисели и с дебела кожа доматчета. Ако продължа да събирам семена от моята реколта, постепенно вторите ще стават повече.

# 32
При мен миналата година поникна ръгби, Ами не се различаваше от купените. Не съм събирала семена, от попадналите в градината. Може и да се получи

# 33
  • София
Има шанс да не е хибрид, но няма как да се познае по никакъв начин, освен ако не се разпознае точно сорта, и не е сигурно че е хибрид, какъвто е ръгбито.
Хубавото е както и другите са ти казали, че и да е бил хибрид, това не означава, че няма да роди, а просто че може да няма същите характеристики, а може да има характеристиките само на някои от родителите, но пак ще си е домат.
Ние днес повече се занимавахме да разчистим кончината в едната стая на пристройката, която се ползва за мазе и почти не успях да отделя време на оранжерията.
Все пак успях да насадя около половината пипер, който съм планирала. Да видим дали нещо ще стане така директно в оранжерията. Съседката казва, че сади на Благовец, което е 25ти март и и никне за около месец. Аз го насях седмица по-рано и след като мине застудяването се надявам да поникне и преди да мине месец Simple Smile
Насях 5 сорта, под малкият парник, торф отдолу, после семената, пак торф, полях и метнах найлон.
Скрит текст:

# 34
Днес успяхме да разглобим стария кокошарник. От месец не оставаше време, но най-накрая успяхме, така градината в северната част от къщата ще има няколко часа светлина.

# 35
Мерси момичета. Не, доматите които ми оставиха, не бяха ръгби със сигурност ( тях ги познавам). Все пак днес ги пикирах в кофички и се надявам да си е хубавия селски сладък домат.
Другите домати са меделина, немски салатен и чери.

# 36
Какво време само, а в неделя, докато бях в градината, часове наред над мен прелитаха ята щъркели, обожавам тези птици, явно попадаме във Виа Понтика, знам ли!

# 37
И над нас прелитаха щъркели. Явно всеки си се връща в гнездото.
Аз пикирах всичките си корени домати за оранжерията. Може би малко закъснях, но тази година за пръв път имаме оранжерия и се надявам да берем поне през юни доматки.

# 38
  • София
Идват три студени нощи.
При нас нищо не е цъфнало още, но знам, че в по-голямата част от страната овошките цъфтят.
Ако имате възможност и дръвчетата не са ви много големи, завийте с агрил.

Ето и до колко градуса издържат пъпки и цвят на овощните.
Скрит текст:

# 39
Sofiya, благодаря за таблицата. При нас цъфнаха джанките, бадемите и прасковите. Имаме и една млада кайсийка, уж с късен цъфтеж, но беше цъфнала и тя.

Последна редакция: вт, 18 мар 2025, 12:37 от скаридка

# 40
Само да споделя, че при мен миналата година магданоз много добре се получи в сандъче. Поникна всичко (като там е защитен от мравки) и след това директно на туфи или в редове си го прехвърлих на няколко места в градината. Вече е започнал да расте, дори брах два пъти.

Като цяло не съм във възторг от разсада си тази година. Домати все пак се получават прилично и до месец първите сигурно ще са готови за навън. Тук последната седмица на април позволява.
Патладжан ще се купува разсад, то се е видяло. Само няколко тцаконики пикирах и са добри, останалите дребосък.
Пипер ще пикирам първия до ден-два. Сладки дребни чушлета са и ще пикирам директно в сандъче и там ще си останат.
Лютите ще почакам още, много бавно се развиват.
Чорбаджийските + един едър сорт вървят добре.

За хибридните моят опит. Миналата година и аз бях сяла за проба чери от супер маркет (шарени). Трябва да кажа, че имах точно два корена с едри, твърди и без никакъв вкус чери домати. Даже и за туршия не ставаха и ги изхвърлих. Останалите станаха и брах точно до края на октомври от тях. Но по самото растение няма как да се разбере, защото се развиват точно като всички останали.

После ще актуализирам със снимки.

Последна редакция: вт, 18 мар 2025, 12:36 от ~Биб~

# 41
  • София
Биб, точно по твоят съвет на 01.02 сложих в сандъче, завих с фолио и стоя на стелаж в хола, на 22-23°С. Нищо не поникна, явно семето (купено е) не е добро.
Миналата седмица сложих пак в градината, от семе на комшийката, да видим.
Пак при баба комшийка какво видях в неделя - прясно поникнал магданоз, вече на 2-4 листа. Каза, че там са били 2-3 корена, оставени за семе. Като го е прибрала октомври, е изронила две китки и леко ги е заровила. И дори в нашият студен район семената са изникнали, когато е имало благоприятни условия.

Последна редакция: вт, 18 мар 2025, 15:48 от sofyia

# 42
  • На морето!
При нас е 3 градуса, но се усеща -3 и се опасявам, че цъфналата праскова ще измръзне. Sad Очаква се да паднат до -1 сутринта за около час, после пак отиват нагоре. Дано не е твърде зле за милите ми дръвчета.

# 43
  • София
И при мен има много работа. Трябва да пикирам  домата, а не съм . Но детето беше болно от училище и с всичко закъснях.
Цъфнала е кайсията , но дали ще задържи не знам. Завих я с тънък найлон това имах. Преди да завали вчера бях насадила лук и чесън , но имам още марулки за садене когато времето позволи.

# 44
  • София
Ужасно време. Всичкият ми разсад е в оранжерията, чудя се да ходя ли утре да видя как е, тъй като ще са минали двете най-студени нощи. Общо взето дали нещо е оцеляло, или да съм в неведение поне още ден.
Иначе и аз имам още много работа с разсада и по двора, но времето все не стига.
За дръвчетата също много ме е яд, седмица по-рано да беше застудяло, щеше да е много по-добре, а не след като тъкмо почнаха да цъфтят дръвчетата. Купихме някакъв агрил, оказа се че не сме прочели правилно и е много къс и успяхме само двете малки круши да завием. Дали нещо друго ще оцелее, ще се чуе по-късно.

Общи условия

Активация на акаунт