(Био)зеленчукова градина - нашето райско кътче (тема 59)

• 28 512
  • 746
  •   1
Отговори
# 15
Здравейте, и аз се включвам при вас в темата.
Да попитам, само при мен ли семената на патладжан изникват толкова бавно? За пръв път сея.

# 16
  • София
Бавно никнат сенената патладжан. Ако ги форсираш на по-топло става и по-бързо, при мен май тази година за около 8-12 дни, но и после доста повече време им отнема да кръстосат. Сях ги заедно с доматите, които вече насадих, а уикенда тепърва ще пикирам патладжан.

# 17
При мен "Сан Марцано" поникнаха първи, кръстосаха първи, растенията са най-големи. Семената са на "Опал Зи".
Патладжанът никне по-бавно от доматите. Сях ги заедно с доматите, последните започнаха да кръстосват, патладжанът не.
Вчера направих разсад "Рома", че първите на" Флорин" не поникнаха всички. Сега сложих семена на друга фирма ("Лактофол"). "Тсаконики" също не поникнаха всички, та сложих още. Насях и люти чушки от една позната, люти камбички и "Калифорнийска капия" (от Лидл).
Днес насях останалия от преди снеговалежа чесън и лук. Доволна съм от свършената работа.
Вече е наред овощната градината.

# 18
По случай 8ми март зарадвахме мама с оправянето на нейния двор и оранжерия.. Тази седмица е ред на нашия Simple Smile
Няко с опит с домат Малинов Ожировски. Изключително буен растеж прави, малко по листа прилича на чери, но не съвсем ..

Днес напазарувах доволно - пилешка гранулирана тор, бордолез и вар за дръвчетата, семена.. Започва се.. След 3м може и да охкаме и да пъшкаме от многото работа, но сега си я чакаме с нетърпение

# 19
Добро утро! Навън вали. Точно си мислех че утре ще трябва да пускам да полива от този вятър лехите изсъхнаха.
скаридка изобщо няма да охна. Само да имам време да вляза в градината. Вечер може за 15 минути, но в градината си почивам. Ето сега работя.

# 20
  • София
Тази година реших да сложа по-рано семена на Ръгби, Финал F1, Бийф Мастер F1,, Идеал.
Заедно с тях - и пипер Пловдивска капия  и патладжан два вида. Засях всичко на 01.03. Завити и директно на стелаж в хола,  нали стана много топло, през деня е около 25°С, нощем не пада под 21.
Правех тънките сметки да пикирам около 20-ти, а късните и консервните сортове да сложа на 23.03 преди да вляза в болницата.
Е да, ама не. Доматите никакви ги няма, минали са 12 дни. Вчера само от Ръгбито са се показали няколко.
На 06.03 сложих в две кофички два сорта черита, точно на пети ден се наредиха като войници. Пиперът и той започна да излиза.
Какво различно съм направила - миналите години слагах съдовете на радиатора на парното в кухнята. Малък е, нямаме друг, затова всеки ден въртях по два съда и доматите проникваха дружно на 5-ти, 6-ти ден. Сега пак ги сложих, но чак като престояха над 10 дни и не поникнаха, ще видим.
За бързото никнене на черитата обяснението ми е, че субстрата в малката кофичка се затопля много по-бързо от слънцето на прозореца.
Скрит текст:

Пипер

Останалите домати
Магданозът в сандъче, в къщи на топло е вече над 20 дни, няма го! 😳
Във вторник си взех ден отпуск и правих нова част на цветна градина.
Също така сложих друг магданоз - в леко повдигната леха, за да е по-топло, поливане, после домакинска хартия, семена, пак хартия, поливане, пресята фина почва, полиетилен. Да видим. Трета година правя опити и не ми никне магданоз, срам!!! 😀
Скрит текст:

# 21
sofyia , бързо възстановяване след болничния престой! 🤗 Ще стане разсадът, не се притеснявай.
При мен магданозът никне, но на това място, където го сея има един гаден плевел - вълча ябълка, завзема го и не мога да го отгледам. Трудно се плеви, много нагъл плевел, добре че е само на това място. Отказах се да сея магданоз. Свекърва ми отглежда чудесен.

# 22
  • София
sofyia , бързо възстановяване след болничния престой и от мен!
И аз две години мъчих магданоз на едно място в градината много упорита бях , а то се оказа че има мравуняк наблизо и явно всичко са отнасяли. Смених мястото миналата година и сега тази ще му е втора на магданоза.
Ето и кофичките от мен . Доматите може и да ги пикирам , но се чудя дават студено другата седмица ако ги пикирам  исках да си останат навън под парник  дали ще издържат. Чушките сладки и люти едва сега тръгват . Семената слагах на 25.02 и на 28. 02.
Скрит текст:

# 23
  • София
Софи бързо възстановяване.
Браво за цветната градина.
И аз си почивам в градината, но напоследък все бързам за някъде и това леко ме напряга.
Миналата година насях около капковото магданоз и цяла година брах, предни години не успях.
В Сф валя, но на село като отидох по обяд не беше. Половинката е сял моркови, магданоз и Пащърнак уике да, но без влага надали ще проникне нещо.
В оранжерията всичко беше ок. Даже ми се струва че ръгбитата Насадени вторник са дръпнали Simple Smile
Преместих всичкият Разсад поникнал и не поникнал в оранжерията. Доматите само под единият найлон. Патладжана и под малкият парник. При застудяване то ще го мисля дали да не ги върна.
Насадих направо и поникналите краставички Тести Кинг и Суйо, под големият найлон. Уикенда ще им сложа и на тях малки парничета. В края на оранжерията в ъгъла сложих и тиквички поникнали.
Насях отново от белият домат, има още няколко сорта, които не искат да никнат, ако до събота не са ще нахвърлям отново семена от тях.
Издължениете Мила са се пооправили, ще има за пикиране.
Има вече много коренчета патладжан за пикиране и ще си имам занимава уикенда. Поне другите домати още не са кръстосали и ще ги пикирам по-нататък.

# 24
  • София
Как сте градинари?
Днес времето беше страхотно, успяхте ли да отметнетв малко работа в градината?
По план днес трябваше да пикирам патладжан, което правих, но не успях да приключа. Пикирах зелен патладжан от мои семена 40 бр, остават обаче малко повече утре да пикирам пак зелен, но от купени семена пикирах и класически черен "Бг патладжан 12" - 30 бр, като остават още толкова за пикиране. Пикирах и всичкият Шарен патладжан Листада 37 бр, както и някакъв хибрид патладжан Рания всичкият общо 16 бр.
Не съм убедена, че всички ще оцелеят, но дотук са 120 броя, имам още 70 сигурно да пикирам. Ще садя навън под малките парничета като се по затопли трайно, каквото ми остане ще раздам на съседите.
Скоро ще стават по-късно сятите ръгби, Меделина и Момини сълзи за пикиране, но останалите хич не съм доволна как са поникнали.
Утре се надявам да направя разбор кое не е поникнал и да метна пак семена.
Ако остане време ще видя и пипер да насея.

Скрит текст:
Зелен патладжан

Ръгбитата имам чувство че двойно са пораснали за 4 дни. Тревата около тях също..

Краставичките, които насадих в четвъртък са живи, както и тиквичките.

# 25
Браво, момичета, вещи сте в градинарството. Аз още се мъча да оправям двора след строежа. Засега обръщам с права лопата. Остават големи буци след мен, някъде разтрошавам с ръце. Отгоре слагам речен пясък, защото почвата е глинеста. Трябва да направим пътеките, а също и да се насипе черноземна пръст в целия двор, за да дигнем нивото. Дотам ми стигат знанията и опитът. Grinning

# 26
Аз с вилата копая. С лопата не се оправям. Днес 1/4 от двора е фрезован и почти 20 кг картофи Пикасо са насяти. Пикираният патладжан дръпна доста. Ръгбито кръстосва, сложих и малко Сан Марцано.дават го да застудява и не знам дали всичко което изнесох в парника да не върна в къщи.

# 27
J_M_M, пиперът прилича на този, който сях на 14.02. По това време заложих семена на 4вида пипер. Само този неще да никне. От 100 семки са изникнали 30 и върви много бавно в сравнение с другите. Ако ти е единствен вид, имай го в предвид.

София, нещо съм изпуснала. Дано не е сериозно. Бързо възстановяване🤗

# 28
DZ на пакетчето пише 14-21 дни.
Аз след един прехвален разсад, с който изпатих една година купувам от два различни производители, ако не стане ще съм с купен само.

# 29
Дано всичките да ти поникнат.
При мен точно 30дни след засаждането е това положението Sad

Последна редакция: нд, 16 мар 2025, 09:28 от DZ

Общи условия

Активация на акаунт