„Майките“ - сериал на NOVA, тръгва в ефир от 20-ти март.

• 54 762
  • 931
  •   1
Отговори
# 420
  • Другата България
За мен това, че толкова години е останала говори, че се е опитвала - от  една страна да приеме Сашо, от друга - надявала се е съпругът ѝ да се промени.
При положение че нито в единия, нито в другия има наченки за каквато и да е промяна, то жената за мен е много закъсняла. Това го отчитам като грешка от нейна страна.

# 421
  • ту тук, ту там
Аз съм изцяло на мнението на МериАн.

# 422
  • София
С Диаволо, ама много мнения се постнаха докато напиша

Чакай, чакай, не се хващай само за едно изречение. 😋
Не одобрявам подобно залепване за телевизора и никаква помощ към жената. Писал съм, че мъжът е в другата крайност. И двамата носят вина. Дал съм и рецепти за справяне от мъжка гледна точка и към мъже. Дали ще проработи, ами не знам, но трябва да се пробва.

Само че в случая има замесено и дете, а тя мрази дори и него и наговори такива неща, че останах същисан. Меко казано. Не мога да я защитя, съжалявам.

Но това с футбола е по-скоро хрумка на Теодора Димова. Можеше да е съвсем друба обсесия. Проблемът е във факта, че мъжът е приел жена си за даденост и е спрял да и обръща внимание. На него така му е перфектно и си мисли, че и за нея е същото. Тук малко ми куца сценария. Прекалено черно и бяло и в двата полюса и двамата. За 50 минути да разкажеш цял живот и при толкова червени флагове от двете страни да няма опити за решаването им, не ми стои много убедително. Отделно, че отдавна е трябвало да се стигне до цивилизован развод.

Просто авторката акцентира над лошите майки, като всъщност по този начин иска да разкаже колко кардинално важни са те за отглеждането и възпитаването на едно дете. И обратното, как тяхната липса може да нанесе необратими щети върху детската психика и детето да се превърне в един неуверен човек, който не е готов за живота и проблемите в него или още по-лошото, в човек, който е отключил някаква 'патия' в себе си.

# 423
Като чета някои постове се чудя една и съща книга ли четете.
Един казва, че е биологичен син само на бащата, друг твърди, че е осиновен.

НЕ Е БИОЛОГИЧЕН. Но е искал дете, а тя не е била готова, затова казва нещо в смисъл, че Господ както реши. Той е не само футболен фен, страстта не е само заради Световното (аз без да съм болезнен фен, не мога да си представя да не се гледа Световно по футбол, иначе ежедневните мачове е наистина прекалено)той просто е свръхманяк.Болезнен и разрушителни и синът върви по този път.

Имаше една потребителка в бг мама Сауле или нещо подобно, с литературни награди. Трябва да се прочете нейния роман по темата с разрушени брачни връзки заради някаква уж, на пръв поглед невинна страст по спорта. Нейното е напипване на проблема, а тук е много схематично и без идейно, клъвнато отгоре, отгоре.

# 424
  • София
Че е нормално, нормално е. Коментирах изказване, че "и го е хвърлил и не го е поглеждал", което  не е вярно. Вижда се и от изградената връзка помежду им.

# 425
  • Другата България
Аз съм изцяло на мнението на МериАн.
А аз ти благодаря за откъсите от книгата, помогнаха ми да си съставя по-пълно мнение, защото само от епизодът снощи бях изцяло на страната на бащата, е, 80%.
С тяхна помощ обаче общата картинка се допълни.
Няма как да деля вината в %, но бащата е /почти/ наравно виновен за така създалата се ситуация. Да не кажа, повече виновен.
Насила хубост не става, банално, но факт. Това за майката, и въпреки него, тя се е опитвала, с години.
Да имаш дете не е само да го научиш да гледа футбол, да му предадеш твоята страст, с която то да компенсира майчиното отчуждение. Това за бащата. Явно и той се е опитвал....

# 426
  • София
Има и жени, които ги е страх да бъдат сами и не се решават да напуснат партньорът си, ако нямат вече друг избраник.
Възможно е и много години да минат докато не се появи възможност.
И при Марина виждаме, че точно в такъв момент и се изчерпа търпението за промяна.
В случая третия човек и даде стимул да вземе решението.

# 427
  • Другата България
Да, да, това вече го коментирахме, той се яви като “катализатор“.
Но в книгата не присъства такъв, Марина си тръгва сама.

# 428
  • София
Аз съм чела книгата, когато излезе преди много години, всичко съм забравила.
Сещам се само, че много ми хареса, а аз изключително рядко се впечатлявам от български автор.

# 429
  • София
Няма как да деля вината в %, но бащата е /почти/ наравно виновен за така създалата се ситуация. Да не кажа, повече виновен.
Насила хубост не става, банално, но факт. Това за майката, и въпреки него, тя се е опитвала, с години.
Да имаш дете не е само да го научиш да гледа футбол, да му предадеш твоята страст, с която то да компенсира майчиното отчуждение. Това за бащата. Явно и той се е опитвал....

Само че акцента са децата и техните нужди и кой родител те чувстват по-близки и от отсъствието на кой родител ги боли повече... Мисля, че отговорът е ясен тук.
А отделно, ако попитаме Дана и Александър какъв избор ще направят (тук го нямаме най-лесното измъкване и двамата, няма вече двама, 'двамата' се е счупило), то те ще изберат бащите си. Никакъв спор не може да има.
Вече за Никола не съм толкова сигурен. Той се чувства отчужден и от двамата. И някак си не на място и не достатъчно обичан и разбиран в това семейство, в което той е по-скоро пречка на техните адреналинови изживявания (не визирам само БДСМ сценката). И все пак ако тук попитаме измисления герой Никола си мисля, че той ще избере по-скоро 'майката' Макар че тя си му каза без да иска, че той е по-скоро 'пречка' и не планиран.

# 430
  • София
Много интересна дискусия сте заформили. Според мен, ако беше избран баща-геймър, който по цял ден е зад някакво устройство и е запалил и сина си, повече щеше да пасва на настоящата реалност, дори и да не съвпада с идеята на Теодора Димова. Пък и с нищо нямаше да я наруши - тук акцентът изобщо не е върху типа обсесия, а това, че бащата е получил живота, за който си е мечтал (семейство, дом, топла вечеря, всички в къщи, жената за фон, на разположение, дете, с което си споделя страстта по футбола/все-едно-по-какво), но някак е пропуснал, че Марина не се чувства удобно в тази роля и трупа ли трупа напрежение.
За мен, обаче, историята не беше представена добре този път. Ако не бяха препратките с книгата, които споделяте (Благодаря за което Kissing Heart ) изобщо нямаше да се ориентирам какъв ѝ е проблемът на Марина.
Без да съм спортен фен, мен в началото ме подразни ужасно - прибира се, мъжът ѝ и детето гледат екзалтирани мач, а тя очаква, че ще скочат да ѝ вземат торбите от ръцете, минава им пред телевизора, сърди им се нещо, абе - ужас. Ми аз като седна да гледа "Майките" хич не искам ММ да дойде да ме занимава с нещо баш в тоя 1 час, че и да ми чупи стойки. В последствие се оказа, че то това е ежедневие, даже ежеЧасие, ама все пак - епизода започна с някакъв, видимо, изключително важен мач и нейната неадекватна реакция.
Ясно, че много трудно се адаптира сценарий, но все пак зрителят трябва да остава с ... правилното усещане, да е внушено това, което е предвидено. А тук малко се смесиха нещата. Ако гледам между другото, докато гладя, примерно, и не хващам всички изпуснати реплики или наситени със значени кадри, може да видя един мъж-домошар, намерил път към детето си, близки са и една майка, която малко лети в облаците. Взе, че срещна един и айде, изведнъж реши, че този живот не го ще вече. Истерията накрая с обидите към детето още не мога да ги проумея...

# 431
Накарахте ме да си припомня главата за Александър,преди три години я четох втория път и явно само копелето ти съм запомнила и ви подведох.Осиновявен е и не по нейно желание,детето просто от малко е усещало,че тя не го обича истински въпреки старанието и.

# 432
  • Другата България

Само че акцента са децата и техните нужди и кой родител те чувстват по-близки и от отсъствието на кой родител ги боли повече... Мисля, че отговорът е ясен тук.
Скрит текст:
А отделно, ако попитаме Дана и Александър какъв избор ще направят (тук го нямаме най-лесното измъкване и двамата, няма вече двама, 'двамата' се е счупило), то те ще изберат бащите си. Никакъв спор не може да има.
Вече за Никола не съм толкова сигурен. Той се чувства отчужден и от двамата. И някак си не на място и не достатъчно обичан и разбиран в това семейство, в което той е по-скоро пречка на техните адреналинови изживявания (не визирам само БДСМ сценката). И все пак ако тук попитаме измисления герой Никола си мисля, че той ще избере по-скоро 'майката' Макар че тя си му каза без да иска, че той е по-скоро 'пречка' и не планиран.
Ама разбира се, че ще чувства баща си по-близък.
Та нали заедно гледат футбол, той го е научил на това, доколкото схванах, основно на това.
Това е сближило двамата.
Докато майката го караше да се изкъпе, да си купи нови дрехи....дори го заведе да му купи.
Несъществени нещица.

Така че отговорът и за мен е ясен, но отново ще кажа - не е важен този отговор, а ПРИЧИНИТЕ, довели до него.
Да не говорим и че един родител стига да иска, може чрез обща страст, както в случая, така да манипулира едно дете в негативен аспект спрямо другия родител, че свят да ти се завие. Не казвам, че случаят е такъв, поне не явно.
Сетих се и за примера, който същия баща даде на сина си - когато майката подкани многократно за вечеря, бащата се разкрещя по нея пред детето, защото какво - нарушава му/им гледането на футбола. Blush

# 433
Много е дълбока тази тема и няма само един виновен.
На мен бащата малко ми изглежда като да е в емоционален инцест със сина. Жена му го вика да спят, оня търси дистанционното да гледа ТВ със синчето. И после какво пак оправдание имаше.
Както и в предишния епизод, за така създалата се ситуация вина имат и двамата родители. Но майката е в центъра на събитията, защото е единствена и си е наша...и, нали...бащински инстинкт нямало.

# 434
Все повече се питам защо създателите на филма не са пресъздали историите точно както са в книгата.

Общи условия

Активация на акаунт