„Майките“ - сериал на NOVA, тръгва в ефир от 20-ти март.

• 54 893
  • 931
  •   1
Отговори
# 585
  • София
Ами оказа се, че съм прав. Благодарности за тези, които разказват как е по романа на Димова след като излезе конкретния епизод по главата.
Що се адаптация е това? Че то почти всичко е изменено? И стои нелепо, като един съвсем друг разказ Изтървал е целия смисъл и послания на главата от книгата.

# 586
Не съм чела книгата, но съм изчела всички коментари тук, включително и скритите текстове. Умишлено не я започвам, защото не искам да се вкопчвам във всяко разминаване с оригиналната история. Това категорично ще "убие" удоволствието ми от сериала.
Всяка от историите е много силна и затрогваща! Младежите са страхотни попадения. Никаква критика не мога да отправя и към актьорите от родителския състав. Щом всяка от майките ми стана противна, значи са свършили прекрасно работата. Поантата тук са те- отсъстващите (във всеки смисъл) майки на тези деца. И са именно такива.
Изненадана съм от броя на коментарите за визията, стойката или дикцията на някой от актьорите. Изобщо не ме интересува дали някой има ботокс, фъфли, шъшка или хвърля плюнки..изграждат си образите добре.
Дори и Братоева ми се вписва добре с леко отнесения си персонаж. Тя е някаква химера.. и е единствената женска фигура, от която получават внимание, разбиране и подкрепа (поне в епизодите до тук).
Нямам търпение за останалите две истории!

# 587
Любопитни житейски истории на децата, но прекалено натоварват образа на майката. А за края на класната не е реално - нещо в стил Оскар.
Ако беше започнал сериала със смъртта на Явора - щяхме да гледаме  Туин Пийкс 2 " Кой уби Лора Палмър "(Явора)"?

Последна редакция: сб, 12 апр 2025, 00:17 от mauigirl

# 588
Мен пък пъшкане и фъфлене ме вбесяват. Особено последната майка беше мъка, мъка! Слаба актриса с кофти говор

# 589
Явно не е проблем да кастат актьори с говорен дефект - Мирела ( не е актриса, но са я одобрили за ролята), Мартина Апостолова и следващото дете Калина ще бъде изиграно от Грета Георгиева, която леко шъшка, дано да не попречи на образа.
Добрият актьор може да изобрази персонаж с дефект в говора, ако е нужно. Но актьор с дефект в говора не би трябвало да има и ако случайно има, е трябвало да предприеме мерки още в НАТФИЗ. Представете си съскаща Жулиета или шъшкаща Дездемона, например.

# 590
  • София
Следващата история носи осъвременения вайб на 1-ви еп, дано да е по- добра.

Явно не е проблем да кастат актьори с говорен дефект - Мирела ( не е актриса, но са я одобрили за ролята), Мартина Апостолова и следващото дете Калина ще бъде изиграно от Грета Георгиева, която леко шъшка, дано да не попречи на образа.
Добрият актьор може да изобрази персонаж с дефект в говора, ако е нужно. Но актьор с дефект в говора не би трябвало да има и ако случайно има, е трябвало да предприеме мерки още в НАТФИЗ. Представете си съскаща Жулиета или шъшкаща Дездемона, например.

Именно, за това написах, че за нас може да е проблем дефекта в говора на актьора, но за тяхната гилдия явно не е.

# 591
Не съм чела книгата, нямам намерение да я чета, но следя сериала и ми е интересно да коментираме.
Постоянното сравнение на сюжета и героите в книгата и филма е досадно. Това са две различни творби. Има оригинални сценарии, има адаптирани,  стъпили на книги, сценарии. Но вторите не са илюстрация, визуализация на книгите. Литература и кино са различни изкуства. За филма решаваща дума има режисьорът. Той разказва историята и решава как ще ни я представи. А за крайния резултат влияние имат актьори, оператори, монтаж, грим, много неща са. Книгата си е на автора и толкова. Всичко зависи от него.
Нека обсъждаме сериала.

# 592
Често ходя на театър и там лошата дикция и особено крясъците ме вбесяват, даже ми докарват главоболие, но в последният епизод майката не ми направи лошо впечатление с дикцията си. Всичко и се разбираше и според мен не беше дразнеща.
Четвъртият епизод беше най-близо до моята реалност. Заобиколена съм от кариеристи и мога да разкажа как си третират децата, така че това което видях във филма беше нищо, в сравнение с това, което съм виждала аз в реалността. Но не е коректно да показвам чуждо мръсно бельо, не е и моя работа хората как си гледат децата. Но може би защото реалността ме е шокирала много повече, последната серия даже ме разтовари емоционално. Идеше ми да кажа на Деян: ти ако знаеш какви родители има, твоите са даже грижовни.
Единственото, което не ми се връзваше в историята, съпоставяйки я с реалността е, фактът че Деян учеше в обикновено, а не в скъпо частно училище. Но да кажем, че ще го отдадем на факта, че родителите не са любящи и загрижени. Щото ако бяха като моите познати, щяха да плащат между 14 000 и 18 000 годишна такса. Аз същото си го помислих и за Никола от първия епизод, но не исках да го споделям тук.
В моя свят децата на професори и бизнесмени не учат в държавни училища и нямат достъп до деца от категорията на Дана Общуването с подобни хора съзнателно се избягва. Но нали книгата е писана преди 20 години, та вероятно за това и не е осъвременена.

# 593
Мартина Апостолова не е най добрата актриса . Наскоро си припомних малко от С Река на сърцето и там е същият бот . Безизразна и опулена и рецитираща през едни стиснати устни без грам емоция , но тук ролята и според мен доста и пасна както и на Рая Пеева . Гледах епизода днес понеже в четвъртък пропуснах, и мога да кажа че тази серия най много ме докосна стана ми мъчно за Деян . Тук и двамата родителя са пълни егоисти и майка му и баща му. Сестра му или по скоро близначката му не показа и тя кой знае каква любов към него .

# 594
  • София
Жълто цвете, 18-то училище е много по-добро от някои частни училища, вкл.с изучаването на различни езици и с добрата база.
За Никола казаха, че е сменил 4 училища, защото майката се е карала с учителите, а и това е училището на баща му, в което е учил след преместването си в София, затова бащата каза, че не иска повече да го местят.

# 595
Не съм гледала досега въпросната Мартина Апостолова, не ми е позната като актриса, но в тази конкретна роля беше добра, според мен.
Ако е трябвало да изобрази студена, неемоционална, дистанцирана майка, то тя се справи, защото аз видях точно това. Дори и говоренето през зъби се вписваше добре в образа.

# 596
В трейлъра се чудех дали не е Невена Бозукова или Искра Донова руса.

# 597
  • Sofia
Жълто цвете, 18-то училище е много по-добро от някои частни училища, вкл.с изучаването на различни езици и с добрата база.
За Никола казаха, че е сменил 4 училища, защото майката се е карала с учителите, а и това е училището на баща му, в което е учил след преместването си в София, затова бащата каза, че не иска повече да го местят.

Във филма 18-то училище не ми се връзва със скъпарските квартали, до които си ходят пеш или с колело, така че то е ползвано само за база според мен, а не че е конкретно това училище.

# 598
  • София
Дори и да не е конкретно 18-то във филма, видимо не става дума за някое квартално училище.

# 599
  • Mediterraneo

Ако беше започнал сериала със смъртта на Явора - щяхме да гледаме  Туин Пийкс 2 " Кой уби Лора Палмър "(Явора)"?

Ами той реално точно така си започна сериалът. Показаха финала на книгата, един вид. И сега всички се чудят кой уби Палмър.

Епизодът си заслужава само заради играта на Деян. Не знам защо всички сте се вторачили в книгата, а не гледате спокойно сериала, без да се чудите какво и как е написано. Адаптация е това, не пресъздава буквално книгата. И по- добре, де, че тя е рядка помия.

Общи условия

Активация на акаунт