„Майките“ - сериал на NOVA, тръгва в ефир от 20-ти март.

• 54 629
  • 931
  •   1
Отговори
# 870
Акаша,абсолютно си права. Въобще не е задължително родителите да са кофти,за да се реализира детето им като лош човек със своите слабости и пороци. Както и малтретирани,недолюбени деца да се превърнат в агресори. Имам лични примери и за двете.
Не виждам и смисъл от разсъждение какъв бил замисъла,ако се търси някаква образователна цел. Хората със стабилни ценности не се нуждаят от това.Тези,които имат нужда от корекция в поведение и ценности нямат капацитет да вникнат в смисъла на подобни внушения чрез филм.

# 871
За мен отговорът на проблема в сериала е в последния епизод.
Семейството привидно перфектно не е такова. Майката иска на всяка цена дъщерята да бъде това, която тя сама не е била ( искала е инженер, а не научен работник в бан ( нещо такова беше в сторито)).
Мъжът- писател я пита " каква е разликата между мечта и копнеж".........
В копнежа има тръпка..... и т.н..... Важен момент кой за какво се бори.
И преди края от писателя пред ндк, към съученик " за това, че си се родил на тази земя, не си мисли, че някой ти и длъжен с нещо". - топ. ( отнесе шамар от малкия п...льо - много гняв и агресия и незачитане на авторитети).
Явора - каза им на раздяла " ........ защото вие ще станете инвалиди..."
Децата не я чуха, те чуваха " няма да ходим на екскурзия, ти ни изоставяш, ти си ни длъжна".
Това е проекция на днешните уж емпатични ценности всичко в името на детето ( всички майки бяха направили някаква жертва в името на детето, кой както я разбира и според обстоятелствата) и децата бяха научени, че някой им е длъжен ( по свой си начин), те не бяха научени да бъдат самостоятелни, независими и отстояващи това което са, независимо кой ги харесва или одобрява.
След всички сложни психологически образи, те ( децата) нямаха човешкото в себе си, а само егоизъм ( това е присъщо са възраста), но те не разпознаха човещината в класната си, бяха водени от заложено у тях.

# 872
  • В Космоса
Перфектни семейства няма, както и перфектни хора. Някога, някъде прочетох нещо от сорта, че осакатяването на детето от родителите е неизбежно и колкото и грубо да звучи, си е абсолютно вярно.

# 873
  • София
Абсолютно вярно е, че винаги има "осакатяване". Просто няма начин да не влияем на децата си. Те също ни оказват влияние.
Не е задължително да е негативно.

# 874
  • София
Майките е вече любимият ми драматичен, български сериал!
Актьорите бяха страхотни, особено децата- брилянтни, сцените бяха толкова натурално заснети без речетатив и похвати от школата, която само осакатява повечето българските таланти.
След епизодите с Дана, Калина и Сашко (повече заради феноменалната актьорска игра)  буквално не можех да дишам от мъка, не ми се говореше и исках само да мълча, толкова въздействащо пресъздаден драматизъм.
Не се сещам нито един друг български сериал да ме е разтървал по този начин.

# 875
  • Sofia
Теодора Димова пред Лора Крумова в момента

# 876
Имах големи очаквания, но уви, не се покриха. Това е лично мнение и съм далеч от мисълта да ангажирам някого с него. В крайна сметка нека не забравяме, че това е пречупеният през призмата на режисьора и сценариста роман. Сега изгубих и желание да чета книгата, защото поне аз обичам първо да чета книгата, а след това да гледам екранизацията. От всички  епизоди, най-много ме докосна историята на Захари Бахаров. Бива го за такива роли. В този ред на мисли, любимият ми български сериал е "Денят на бащата", в който именно Захари е главен герой. Уникален!

# 877
  • Mediterraneo
Аз пък нямах никакви очаквания, защото ненавиждам книгата. След прочита й се чувствах омерзена и омърсена, а чета много и всякакви неща. Рядко отвратително нещо за четене. Сериалът, обаче, ми хареса. Реших да го гледам, абстрахирайки се изцяло от помията, която усетих при прочита на книгата. И ако тук на всяка страница не се правеха паралели, сериалът само по себе си щеше да е съвсем приемлив продукт. Не можах да разбера защо непрекъснато се сравняваха с книгата, сякаш е първият сериал в света, правен по книга!

# 878
Сериалът ми хареса, книгата не съм чела. Единствено в последната серия не разбрах, за какво беше виновна майката, а не бащата. Също семейството на Лия не ми приличаше като да нямаше пари и нейното обучение да зависи от договора на баща ù с продуцентите. Напротив, имах чувството, че пари има, но просто бащата не му се дават пари за нейните танци.
Няма значение, каква е книгата, щом има осъвременяване в сериала, нека да е автентично и по-разбираемо.

# 879
Авторката Теодора Димова, в предаването на Фокус по Нова.
Интересен разговор, вижте го.

# 880
Може би вината на майката на Лия е, че не се караше с баща и, не настояваше, не поставяше ултиматуми. Но пък от друга страна, ако правеше така, щеше да бъде обвинена, че травмира детето си със скандали.
На мен най-противни от всички ми бяха бащата на Дана, бащата на Лия и майката на Калина. Другите в някаква степен ги разбирам, но тия три образа за мен са чудовища.

# 881
Е, защо бащата на Лия да е чудовище? Човек, който не иска да прави компромис с морала, това не е укоримо.

# 882
  • София
Нищо чудовищно или егоистично няма в това да откажеш да си нарушиш принципите.
В случая не става дума за животоспасяваща операция или средства, без които детето му не може да живее.
Не е задължително родител да жертва труда и вижданията си, заради детето си.

# 883
  • София
С какво баща, разделил децата си и поел отглеждането само на едно от тях с презумпцията  майката да не избяга от отговорност е по- добър баща от този, който не иска да наруши принципите си?

# 884
Хората сме различни, за мен като създадеш дете, трябва да направиш всичко по силите си, то да е щастливо, по начина по който то разбира щастието. А не да му обясняваш, че мечтата му е безсмислена. Имаше начин да и осигури обучението, не го направи.
Не понасям хора, като бащата на Лия, имам такива в обкръжението си.
И изразих личното си мнение.
Бащата на близнаците беше готов да ги гледа сам и го предложи. Може да не е бил идеалният баща, но поне се опитваше. Бащата на Лия директно и отказа.
За мен лично е ужасно още от малък да те научат, че си сам на тоя свят и никой, дори и родителят, нищо не ти дължи. Тази самотност поражда един страх, който те преследва цял живот. Може да си беден, може да си прост, но като полагаш усилия детето ти да успее, дори и с цената на собствените си възгледи за морал или изкуство, детето ти дори и да не успее, ще знае че не е само. За мен да знаеш, че си абсолютно сам на тоя свят е едно от най-болезнените усещания.

Последна редакция: пн, 28 апр 2025, 13:41 от Yellow flower 12

Общи условия

Активация на акаунт