„Майките“ - сериал на NOVA, тръгва в ефир от 20-ти март.

• 54 804
  • 931
  •   1
Отговори
# 720
Малко факти от книгата.
Калина е родена на 07.04.1990. Световното е 2006, 2004 може би е имало европейско. Годините продължават да са мутренски.
Бащата на Калина - Емил, е споменат в книгата, зарязал е майката бременна в 4-тия месец и е заминал за Канада през Куба (1989 г.). Студентките навъртат повече от 1500 лв сметка от секс телефон. В книгата Калина не търси нотариус, а грижите за бабата са описани натуралистично - което е спестено в епизода.
Като е отразено почти всичко от книгата с по-сгъстена хронология и осъвременяване, и смекчаване на образа на майката Петя като външен вид. В книгата е далеч по-противна.
Великолепна игра на всички акъриси, дори Братоева някак светна.
Не знам коя от вас какви майки с подобни отклонения познава. Мнозина са защитени от гадостите на живота, било с късмета да живеят в по-добра среда или с разума да изберат такава.

# 721
Да, разбрах. По коментарите ви разбрах, че  Явора е била убита. Малко не разбрах края.
Тя вече от 6 епизода е убита.

# 722
Да, разбрах. По коментарите ви разбрах, че  Явора е била убита. Малко не разбрах края.
Ти сериозно ли го мисли това? След всички кадри, които показаха? Много брутално самоубийство ще да е извършила, ако беше така.

# 723
  • София
Страхотно е екранизирана книгата в този епизод, дори беше по- въздействащ.
Историята на Калина е последна преди убийството на Явора, за разлика от сериала.

Книгата
Скрит текст:
В самото начало е вечерята в Чешкия клуб, почти до буквичка пресъздадена, абсолютно перфектна изиграна сцена. Завършва в спешното, след това е обира и скоро след това получават огромна сума за телефон.
Оказва се, че навъртяната четицифрена сметка е от секс телефон и те няма, как да я платят. Баба Сия получава инсулт, този момент е много силен в книгата и през цялото време се моли да умре, за да не тежи на Калина, представяйки си, колко мъчителен ще бъде животът и, ако остане обездвижена на легло.
Изписват баба Сия от билницата с парализирана една половина на тялото. Калина поема всички грижи около баба си, а майката се гнусяла от миризмата и избягвала дори да влиза в стаята. След известно време при промивките Калина забелязва, че раните по гърба на баба и се увеличат и веднага изтичва до поликлиниката, където намира лекуващ лекар и сестра, които идват и преглеждат баба Сия и обясняват на Калина, как да се грижи за нея. Тя свиква с всички задължения и дори отново тръгва на училище, но в един момент свършват медикаментите. Тогава е моментът с нотариуса, връщайки се в къщи майка и вдига скандал, че иска пари и Калина си тръгва.
В същото време баба Сия си мисли, че Калина може и да ги е напуснала, след всичко което и се е струпало. Започва да си спомня за нейният съпруг, който също е прекарал инсулт, но е бил късметлия, че е починал. Веднага след смъртта му, майката забременява, а бащата избягва в Канада, докато е 4-ти месец. Нито един лекар, не се съгласил да направи аборт, защото майката нямало да може повече да има деца, а тя все се надявала, че той ще се върне. Но той не и писал никога и дори най- вероятно не знаел, че има дете.
Калина се оказва, че е отишла при Явора, разказва и всичко. Тя и помага като местят баба Сия в хубава болница и само след три седмици тя се подобрява, вече може да говори нормално, раните заздравят, може да върви, бутайки количка. Явора помага да изчистят къщата, събира пари от свои богати приятели и плаща всички сметки, купува дрехи и учебници, лекарства.
Баба Сия се прибира в къщи, няколко дена след това предлага отново да си вземат наематели, започват да се карат пак с майката и в този момент Калина целува баба си и излиза на общата среща с Явора.

# 724
  • Бургас
А защо убиват Явора? И кой -децата ли Flushed?

# 725
Ама моля ви се как така защо убиват Явора ?!? Има хора които не искат да знаят какво става във филма ,докато го гледат ....

# 726
  • Бургас
Аз от тук го разбрах...Rolling Eyes  Те дават така или иначе в начало, но аз мислех, че е метафорично.

# 727
  • София
Да изчакаме финала все пак.

# 728
За мен Петя Силянова направи този епизод. Малко извън темата, но от години търся без никакъв успех един филм(или телевизионен театър) с нейно участие от 80-те "Покана от Париж", където играе любима учителка.Също по темата отношения ученици-учител.
Малко пресилено беше със снимането както на "студентките", така и на Калина,но явно виждане на творческия екип.

Историята на Лия, според мен е последна, защото малко да обърне понятията и да покаже, че и "правилното "родителстео може да наранява. Това хрумване(да оставят тази история последна) май най-много ми харесва от филма, към който иначе съм резервирана, но го гледам от любопитство.Защото и в живота е така - драмите са видими в семейства с алкохолизъм, болести, изоставяне,неглижирсне. Но ако сме честни, драми в детските души може да има и в най-"правилните" семейства. Зависи от кой ъгъл се вижда родителството.

За потребителя, май Дяволо беше, за убийството е напълно достатъчно 1,2минути екранно време, вкл и като отговор на всички въпроси, които възникват у зрителя.Не по сюжета, а по размислите, към които темата провокира.

# 729
И аз мисля,че сериала ще приключи като книгата с убийството.Няма да има обяснение,разяснение,последици,свободна интерпетация.Все ми се иска да ги видя,но едва ли ще развалят идеята на книгата за собствени изводи и интерпретация на всичко.За мен Калина трябваше да си е последната история,не знам на някой прави ли му впечатление,че във всеки следващ епизод Явора има повече екранно време и реплики.

# 730
Христос Возкресе!

С интерес ще проследя финалния епизод!
След което ще си отдъхна и потърся по-лежерна тематика в сералите🙈
Лека нощ!

# 731
Загледах се в една серия в четвъртък. Затова не знаех, че още от първи епизод е убита Явора и разследват убийството й. Извинявам се, че коментирах, като изгледах само1 серия.

# 732
  • Mediterraneo
Никой нищо не разследва Simple Smile

# 733
Разследват, монолозите на децата са пред следовател и психолог.

# 734
  • Враца
Ще ни кажат и кой я е убил или ние ще трябва да си отговорим?

Общи условия

Активация на акаунт