„Майките“ - сериал на NOVA, тръгва в ефир от 20-ти март.

• 54 622
  • 931
  •   1
Отговори
# 885
  • София
А какъв пример даваш на това дете, ако непрекъснато нарушаваш принципи и морал?

# 886
Даваш му безусловната си любов и то се чувства сигурно и защитено в един безкрайно конкурентен свят.

# 887
И за мен бащата на Лия беше егоцентричен човек, напълно лишен от емпатия към детето си и като цяло лош баща.  Той си беше наумил, че тя е напълно некадърна и не става, но това очевидно не беше вярно, тъй като учителите и виждаха в нея достатъчен потенциал и дори я избраха. От него, обаче единственото, което чухме в речите пред майката, беше как трябва да се примири, да се откаже от мечтата си и да стъпи здраво на земята.  Имаше начин и да и обясни, защо за него е неприемливо предложението на продуцентите, да се опита да намери друг начин да я изпрати,  но не - водещото беше, че според него детето не става, а не, че няма пари.

Като цяло го смятам за пример, че дори и великият творец може и често е лош човек и родител.

Скрит текст:
Слагам в спойлер, да не се дразни някой, че в книгага мотивацията беше малко по-различна, там отказа награда, защото искаха да го награждават парично мутри, което определено влиза в разрез с принципите на всеки нормален човек, че даже е и опасно да се обвързва с такива.

# 888
Ето от такива възгледи как трябва да направиш всичко за детето си, се появяват ужасно разглезени хора т.н. "златни яйца".

# 889
  • София
Далеч по-ужасно е да покажеш на детето си, че нямаш достойнство и себеуважение, само и само да му угодиш.
Пък и винаги има алтернативи - стипендия, заем, самата майка каза, че има и други опции.
И да не бъркаме книгата и сериала. В книгата наистина бащата беше решил, че дъщерята е некадърна. В сериала не показаха такова нещо, даже и затова отиде на срещата, защото повярва, че ще я приемат и ще трябват пари. Просто унижението му дойде твърде много.

# 890
На мен лично историята на Лия ми въздейства най-много. Не защото е нещо нечувано, а защото заради инат, его и липса на родителски капацитет, я счупиха.

# 891
Просто бащата предпочете творческото си "произведение", вместо истинското си дете, това е според мен смисъла.

# 892
Ами аз съм на мнение, че по принцип не трябва детето като не става за нещо да го обнадеждаваш. Разбира се не е ОК просто да му кажеш "Абе ти хич не ставаш", но да се намери някакъв подход приемлив да го насочиш към нещо, в което има шанс... никой не спира Лия щом има интерес да се занимава с танц, но болезнените амбиции и желание като нямаш талант не водят до нищо хубаво.

# 893
Е щом я избраха, едва ли е без талант, дори и да не е следващата Мая Плисецкая, щеше да придобие опит и увереност, ако беше заминала. А сега трябваше да се откаже, преди да е опитала.
Това е първата предпоставка за провал - дори и да не си пробвал.
По принцип съм съгласна, че амбициите убиват, но когато са насочени от родител към дете, а тук беше обратното. Лия никой не я насилваше да изпълнява нечии амбиции. Тя го искаше. И родителите трябваше да я подкрепят.

# 894
  • Бургас
Ето от такива възгледи как трябва да направиш всичко за детето си, се появяват ужасно разглезени хора т.н. "златни яйца".

И в последствие  ще жънат плодовете на криворазбраната си любов.

По конкретният казус-човекът опита, не е като съвсем да е отказал. Другото щеше да е, че се е продал за пари. Нещо, което на днешно време почти за нормално минава. Има ли желание начини се намират,  все някой път ще се получи, но достойнството си веднъж  потъпчеш ли ...стойността ти пада.

# 895
  • София
Не мога да виня бащата на Лия за решението му. В сериала много ясно се наблегна на мутренското отношение на продуцентите и липсата на уважение към творбата и личността му - първо ги чака над 30 мин., абсолютно недопустимо за бизнес среща с подобна цел е да закъснеят толкова, после Борко превърна срещата в гощавка на по питие в комбинация с обяд, след това нямало да е филм, а сериал и като за капак - ще попроменят някои неща, за да се хареса на телевизията и да се вземат едни пари. Е, кой нормален човек, ценящ труда си и уважаващ себе ти, би се продал при тези условия? Мисля, че тук примера на бащата е по-важен за Лия, финансиране могат и с кредит да й осигурят, но това не е тема на сериала.

# 896
  • София
Трето наше дете заминава тази година да учи в чужбина.
Подкрепяме, плащаме, но и те имат стипендии, които си заслужиха със собствени усилия. Без тези стипендии и без капацитет нямаше да ги подкрепим, колкото и да ни беше мъчно и щяха да останат тук да учат и работят в съответствие с техните сили, а не на всяка цена.
Родител без достойнство обикновено губи уважението и на детето си с времето.

Последна редакция: пн, 28 апр 2025, 15:09 от Fever Ray

# 897
Историята на Лия е историята на липсата на любов. При другите имаше много и различни фактори, с които можехме да оправдаем родителите в една или друга степен. Тук бащата литературовед, сам занимаващ се с изкуство, тоест имащ всички предпоставки да разбира най-добре дъщеря си, не прояви съпричастност, като се оправда с ценностите си.
За мен тази история логично е на финала, защото пресъздава абсолютния вакуум във взаимоотношенията родители-деца. Като гледах Лия,си спомних едно интервю с принцеса Даяна, която каза: проблемът на обществото ни е липсата на любов.

# 898
В историята на Лия не разбрах, защо се разчиташе само на парите, които биха дошли от правата върху книгата, а не се търсеха други опции. Би трябвало, според мен, да има и план Б. Сякаш тези родители са спали досега и чак сега са разбрали, че детето може и иска да танцува. Мен това ме смути. Бащата го разбирам, защо отказа в сериала (kнигата не съм чела).

# 899
Е щом я избраха, едва ли е без талант, дори и да не е следващата Мая Плисецкая, щеше да придобие опит и увереност, ако беше заминала. А сега трябваше да се откаже, преди да е опитала.
Това е първата предпоставка за провал - дори и да не си пробвал.
По принцип съм съгласна, че амбициите убиват, но когато са насочени от родител към дете, а тук беше обратното. Лия никой не я насилваше да изпълнява нечии амбиции. Тя го искаше. И родителите трябваше да я подкрепят.
Избраха я, защото трябва да се плаща много пари в частна школа, затова. Като има талант да е влязла в държавното.
Думите "няма пари" са валидни в цял свят и за всички хора, без значение от възрастта и таланта им.
Като няма - няма.

Общи условия

Активация на акаунт