Пролетно слънце и много витамин Д в НЕМСКАТА тема / 252

• 25 788
  • 741
  •   1
Отговори
# 645
Всички основни училища имат мисля занималня и през ваканцията 3 седмици. Деца от 10-11 год нагоре могат и сами да се гледат (в повечето случаи).

# 646
  • в сърцето на един мъж...
Аз не мога да разбера за какво е тоя вой? Не може ли примерно на самотните родители да им се даде повече отпуска или да се реши по друг начин този проблем? Аз нямам нищо против. Въпреки че има родители, които няма как да работят хоум офис, естествено те не могат да вземат много отпуска, обаче не се говори за тях изобщо.

# 647
Не може да им се даде повече отпуск, защото никой няма да ги наема на работа. По-добре някакви програми за децата през ваканциите.
Онзи ден четох нещо много хубаво. Фирмата Zotter (австрийски шоколади) организира безплатна занималня за децата на служителите си през лятната ваканция. Ако всички работодатели бяха такива...

# 648
И за мен занималните, достъпните занимални са решение, а не вземане не ваканцията. Не знам до колко у достоверно, но точно днес гледах, че България и Италия имат най-дълги ваканции, Германия е доста назад.

# 649
Нямам деца в ученическа възраст, но мисля също, че една занималня без пари и или на символична цена би решила проблема на работещите през ваканциите родители. Моите деца в България имат същия проблем.
И аз като синчето на Бибит броя оставащите дни отпуск и ми се свива сърцето. Слава богу,  имаме още една седмица през август. За която все още се чудим къде...

Последна редакция: нд, 20 юли 2025, 22:51 от Pippi_

# 650
  • в сърцето на един мъж...
И за мен е по-адекватно решение да се направят места, където да се занимават децата. Не може да ограничаваш всички заради определена група. И да, хубаво е работодателите да мислят в тази посока, защото всички знаем - доволните служители са доста по-продуктивни.

# 651
  • Немция
Не вярвам някой "горе" наистина да съкрати лятната ваканция при положение, че Германия е с една от най-кратките летни ваканции в Европа. Статии от типа какво мислят някои родители са "чесане на езици" и фабрикуване на новини.

По принцип се предлагат лагери тип camp на различни теми. В града ни от общината се предлагат летни занимални, курсове, безплатни или на символични цени - който търси, може да намери. Научавам за тях от брошура в пощата ни.
Нямам чувството да са масово посещаеми, защото лятната ваканция е сравнително кратка.

В България лятната ваканция е много дълга, обаче през учебната година няма дълги  междинни ваканции от 2 седмици например, дори зимната е по-къса в сравнение с моето ученическо време.

# 652
Аз както писах според моите наблюдения децата имат много нужда от ваканциите си и не би било добре за самите тях да се намалят. Гледам говори се за родители, работодатели, политици ... А би трябвало да се говори за деца.
За мен логично би било да се осигурят възможносто за достъпни зелени занимални лятото , летни лагери , повече и достъпни предложения ваканция на обменни начала и пр. Също може да се помисли за финансиране на ваканциите за роднини, които са готови да вземат децата на роднините си със себе си.
Например бабата заминава на море и взима внуци да може да ползва някакви по-изгодни и финансирани бази .
Да не говорим че се връщаме обратно към проблема с повишение на цените на транспорта и още повече на полетите. Роднините на много семейства не живеят в Германия. С две думи не знам какво биха правили "онези отгоре" , каквото и да значи това, но ако спрат да се държат като кокошки в кокошарник каращи се за разхвърляно просо , биха могли да направят нещо не толкова разочароващо тъпо.

# 653
При нас почти нищо не се предлага за по-големи деца. Има разни занимания (водени от доброволци), но те са за по 2-3-4 часа на ден и не всеки ден, т.е. се записваш за определено мероприятие. Моето дете едно лято преди Ковид беше на занималнята към основното училище, хареса му, но за съжаление е само до 4-ти клас. Сега 3 седмици ще се мотае около нас вкъщи... не иска да ходи никъде без нас. Съботно-неделно ще гледаме да ходим някъде и така.
Евентуално може да има някакви целодневни занимания в града, но не съм търсила, защото си знам стоката.

# 654
Синьо, остави го да почива, както му е комфортно към момента. Моят син беше същият до към 17-тата година. Но от зимата насам все е по купони с приятели и приятелки. Просто друг човек. Всяко нещо си идва с времето и е най-добре този момент да се изчака.

# 655
Всъщност моите спомени от ваканциите са за скука. Като изключим 2-то седмици семейна почивка, мен ме заточваха на село. От днешна гледна точко ми е било хубаво, навън по цял ден боса и на слънце, идваха и други деца и братовчеди. Тогава ми липсваха нашите. Но и в града да ме оставяха пак щеше да е скука, всеки нанякъде беше. Не знам тези  без села как са си прекарвали 3 месеца ваканциите с работещи родители.
Моето също отказва нещо да прави, в основното ходеше на занималня. Сега може да си стои сам вкъщи.
Реално може би 3 месеца са много и за децата в БГ.

# 656
Затова пък в Германия са си добре. 6 седмици ваканция лятото  и останалат аваканция разпределена през 6 седмици. На мен ми се вижда супер. Не ми е ясно за какво им е да го бутат . Работи.

# 657
  • Germany
Бях ви изпуснала и гледам, че моя болна тема обсъждате. За нашето семейство тези 6 седмици лятна ваканция винаги са били малко, а те искали да ги намалят... За по-малките ок, ама големите могат и сами да си стоят вкъщи и не разбирам защо ги мъчат с безсмислени щуротии до края на юли. При малкият ми син, който е 10ти клас, от 10дни не се учи, ами се чудят как да ги занимават с разни малоумни прокети или раходки и децата са оттегчени до смърт. Според мен, трябва да се работи в посока на разширяване на възможностите за извънкласни занимания и лагери на достъпни цени, а не да държим децата в задушните стаи и да ползваме гимназиалните учители за бавачки.
И да питам дали обсъдихте предложенията на някаква министърка да се дигне пенсионната възраст на 70г? Въобще не мога да си представя каква продуктивност би имал човек на тази възраст и как би издържал физически да работи на пълен работен ден...
Връщам се назад да ви чета.

# 658
  • Germany
Скоро четох, че в Дания, ако не се лъжа, са увеличили пенсионната възраст на 74 години

Последна редакция: вт, 29 юли 2025, 15:22 от PeaPink

# 659
По мое мнение продуктивността е пасивна. състои се в неполучаване на пенсия . за да има за още повече държавни служители и безумни проекти. То като сме заобсъждали безумиците в училище - няма кого да копират.
Днес трамваите нямат ток цяла сутрин нищо не върви. Добре че има мама такси и го карах моето на едно  мероприятие за убиване на време.

Общи условия

Активация на акаунт