Пролетно слънце и много витамин Д в НЕМСКАТА тема / 252

• 24 601
  • 741
  •   1
Отговори
# 90
Тъкмо идвах да покажа същия линк Blush

# 91
Успех с натуралните бои, ние ще си продължим по стария начин. И да покажете после красивите яйца.

Има нещо като наложен платеж и тук: Bezahlung auf Rechnung, мисля се казваше. Можеш да платиш до 30 дни след получаване на поръчката. Използвала съм го при Лидл и Отто например.

# 92
"per Nachnahme" е плащане с наложен платеж. Скъп и остарял метод, май почти никой не го ползва. Плащам само с методи, които ми дават някаква сигурност при проблеми с доставката. Неведнъж се е налагало да си искам парите обратно по "служебен път" за пратки от онлайн магазини, от които съм поръчвала многократно. Случвало ми се е изобщо да не ми пратят пакета, да не ми върнат парите след връщане на стоката и т.н.

"auf Rechnung" в БГ със сигурност никой не го практикува, къде ти такова доверие. Там даже ти се обаждат по телефона да потвърдиш поръчката и или плащаш предварително, или с наложен платеж. Никой не смее да ти предостави стоката без да вземе предварително парите.

# 93
А защо е скъп този метод? Аз един единствен път съм поръчвала така, бях си избрала сандали в магазин от голяма верига, но нямаха в наличност моят размер и ми ги поръчаха от друг магазин с доставка в къщи и наложен платеж. Нищо допълнително не ми струваше цялото това упражнение.

Аз обичам да поръчвам с плащане чрез Кларна. И понеже го правя често и винаги си плащам навреме ми пратиха предложение за gebührenfreie Visa Karte. Някой има ли отзиви от такава?

# 94
Макар и по-скъпа операция, все още си е удобно и понякога наложително. В немския ОЛХ - Kleinanzeigen си харесах нещичко ⅓ от реалната цена и е малко неудобно, защото естественото трябва да е близо за да мога да отида да си го взема, защото през пощата не става без да платя допълнително голяма такса за наложен платеж. Или плащаш много за доставка и наложен платеж в комбинация другата страна да е съгласна или пък хабиш време и гориво да ходиш до някъде си. В моя случай си струваше защото беше много изгодно, но си е занимавка... Преди да се изнесем в България продадохме доста покъщнина по ОЛХ с наложен платеж, преглед и тест - доста удобно.

# 95
А защо е скъп този метод? Аз един единствен път съм поръчвала така, бях си избрала сандали в магазин от голяма верига, но нямаха в наличност моят размер и ми ги поръчаха от друг магазин с доставка в къщи и наложен платеж. Нищо допълнително не ми струваше цялото това упражнение.

Аз обичам да поръчвам с плащане чрез Кларна. И понеже го правя често и винаги си плащам навреме ми пратиха предложение за gebührenfreie Visa Karte. Някой има ли отзиви от такава?
И на мен ми прати Кларна, но няма да си правя.
Аз пък милея за лапад. Май откакто съм в Германия не съм яла и не намирам тук. Имахме преди в градината в БГ и имам носталгия.

# 96
  • в сърцето на един мъж...
Синьо, много благодаря! Ще видя дали ще го намеря Simple Smile
Дени, то и аз нормални боядисвам, обаче нещо миналата година ми се искаше да опитам нещо различно и се бях запалила по едни яйца, дето приличаха на нощно небе. Та от там тръгнах да цапотя с натурални материали Simple Smile Не съм се вманиачила за здравословно или нещо друго, ами от чист кунст интерес Simple Smile

# 97
Лападът тук е плевел, виждам често, но не знам дали е ядлив или са различни видове. Понеже никога не съм яла такъв. Можеш да си събереш семена от бг, за да си сигурна, че е правилният вид.
Засяла съм си киселец в сандъче и лобода в градината, виреят и двете. Не че ги ползвам, за красота са ми Hug

# 98
Постни сърми с лапад от градината на баба много обичах и аз, затова миналото лято си направих с листа манголд и също станаха чудесни. Живот и здраве лятото ще направя пак. Супа си правя от пресен спанак (вместо лапад) и също ми харесва.

# 99
Пълно е по поляните с киселец и лапад. Обаче не може да се бере от всякъде и всичко. Първо много места се обработват с препарати, на други се разхождат кучета ... а и не всеки вид лапад се яде.
Аз имам асма, която не обработваме , и от там събирам листа за сармички.

# 100
И на мен ми липсва лапада. Виждала съм по поляните тук-там растения, които приличат на него, но не са.
Ако си ходим по Великден, ще си набера. Не знам само подлежи ли на замразяване?
Гея, една година боядисвах яйца с натурални бои - зелено с коприва и червено - с червено цвекло само тези с люспи от лук. Пълна трагедия, едни бледи цветове станаха и се отказах, само тези с лучените люспи биваха. Успех на теб и покажи резултата, моля!

# 101
  • Berlin
Виждала съм в турския магазин лапад понякога, те имат много зелении.

# 102
Спанак и манголд ям редовно, но лапад си е лапад 🙂 търся при турците от години и не намирам, а сред природата няма да го позная. Сигурно ще се отровя, хич ме няма с растенията.

# 103
В реве има пакети за грюне зосе и там една от съставките е лапад , ампфер ... иначе в турски и аз съм виждала. И при руснаците също.

Последна редакция: ср, 19 мар 2025, 15:29 от bella-ciao

# 104
  • в сърцето на един мъж...
Пипи, ето от миналата година с каркаде, тези със златното
Скрит текст:

А тези са с куркума, каркаде и зеленото е смес от куркумата и каркадето

Общи условия

Активация на акаунт