Живот на кантар - тема 3

• 36 290
  • 743
  •   1
Отговори
# 135
Елора, нищо подобно не съм казала. Казах, че няма как да няма Е-та Joy И че дори в домашните има, освен ако не се направи нещо за много бърза консумация.

Качеството пък изобщо не съм коментирала никъде.

# 136
Добре де, Геро как свали толкова много с коремната операция, пък Барби не може?
А дааа, сетих се. Само кафетата са и  14 със захар Grinning

Navy, фалшиво вкусни, пристрастяващи.
Ей, вчера ми идеше да си купя, почти бях на крачка.
Ама си викам неее, фастчета ми предстоят, няма  да се излагам.

Може би Молерите са най-качествени, поне тях знам, никакви е-та няма.
Но са ми много солени.

Мале wild poppy, друго съм прочела, извинявам се най-смирено Joy
Скрит текст:
Ох, ще сменям очилата Joy

# 137
Елора, нищо подобно не съм казала. Казах, че няма как да няма Е-та Joy И че дори в домашните има, освен ако не се направи нещо за много бърза консумация.

Качеството пък изобщо не съм коментирала никъде.

Методи за удължаване на трайността на домашна шунка без консерванти
Добро осоляване – Солта извлича влагата и предотвратява развитието на бактерии. Използвайте морска сол или хималайска сол.
Ферментация и зреене – Ако направите шунка по метода на прошуто (дълго зреене), тя ще има по-дълъг срок на годност.
Опушване – Студеното опушване (до 25°C) дава вкус и предпазва от разваляне.
Варене и вакуумно съхранение – Ако приготвите варена шунка, тя ще издържи по-дълго, ако се държи вакуумирана в хладилник.
Подправки с антимикробно действие – Чесън, черен пипер, розмарин, карамфил, дафинов лист и други спомагат за естествено консервиране.

...

Аз се сещам и за още един начин...

# 138
Баба ми какви луканки и суджуци правеше всяка година. Ами цяла зима си седяха на терасата на простора Grinning
Не са се разваляли.

# 139
Navy, нито добре осолено месо, нито опушено месо за мен имат нещо общо с шунка. Даже не си представям как накиснатото в сол месо, което се втвърдява, ще стане на шунка. На чесън, розмарин и изобщо на подправки, не бих разчитала да ме пазят от развиващи се бактерии в месото. Вярно, че в магазините обичат да овкусяват месо с изтичащ срок на годност, ама то е за да замаскират миризмата, а не за да удължат срока на годност.  Дълго зреене е хубаво нещо, но затова си трябват условия. Виждала съм едни витрини по няколко хиляди лева.

Не съм правила домашна шунка, само се каня от години да си взема шунковар. Събирам рецепти и чета за технологията. Правила съм обаче пастърма и филе-Елена. Само със сол и подправки. Но това е изсушено месо и е различно от шунка.

# 140
Здравейте,
Загледах се в предаването и няколко неща ми направиха лошо впечатление.
Първото е храната - не показват почти нищо  за това как се хранят, а някои от съветите и рецептите на диетоложката, за мен, са меко казано неподходящи за драстично отслабващи хора. Дайте им повече протеинче за възстановяване, нали тренират двуразово. Не ги тъпчете с плодове, а им обяснете що е то сложни въглехидрати за енергия. И така може да се получи достатъчен калориен дефицит без да са гладни. Какви са тези мюслита, филии със сладко и сладки плодове и сокчета...? А на закуска, веднъж ядоха салата - мерси!
Второ - защо карат хора без нулева физическа подготовка да изпълняват подобни екстремни и рискови неща като дърпане на трамвай, носене на тухли, спринт по стълби и т.н. Ами, че те дори нямат елементарен надзор от професионалисти от гледна точка на указания как да изпълняват съответните действия без контузии. Ето защо все се оплакват от болежки и половината бяха бинтовани на кантара. Това, че човек е 100 кг., дай да дърпа 5 тона, да мъкне чували и да обръща гуми на трактор. Ами, че толкова килограми със сигурност носят риск от повече травми... А кардиото къде е?
Третото безумие, за мен, са т. нар. "изкушения" - не само, че не е честно за участниците, но и карат зрителя да вярва, че хората във формата са неконтролируемо лакоми.

# 141
  • Някъде там
Никога не сме слагали селитра на луканката. Слагам едра сол леко мината през блендер и оставям в хладилник да поеме подправки 24 часа, тогава ги пълня и суша на проветриво място. После вакуумирам.
От години вече почти не купувам. Когато свърши тогава, взимам на Елко, не съм и гледала състава.
Шунка не съм правила, не я обича мм.
Но салама за който споменах му хареса.

Дерия я слушах, че трябвало да ядем киви с обелка,няма как да стане това. Обичам киви, но винаги моля някой друг да ми го обели. Имам непоносимост към такива мъхести неща. Та, ако ми каже на мен да ям киви с обелка, директно съм си тръгнала. 😃

# 142
Ох, аз похапнах малко с обелката.
Ама се зачудих после дали с нещо не ги пръскат, пък пак почнах да си го беля.

За банан четох, че също уж някои го ядяли с кората.
Това вече няма шанс да го направя.

Имам позната също установи, че може да яде банан само ако някой и го обели, защото явно от кората има нещо, което и причинява ужасни обриви.

# 143
Който иска да яде обелки и кора, аз съм пас.
Пп Джастев бели банана както маймуните го правят. Joy Много яко. Той го бели отгоре и го държи за дръжката. Аз наобратно, беля откъм дръжката.
Даже видяхме как е правилно откъм животинския свят в един научно популярен филм за маймуни. И Джастев вика: видя ли, тъй се прави. Човека е произлязъл от маймуна, ти си извънземно. Е, викам му: аз, нали това ти разправям, откак си ме взел. Joy

Последна редакция: нд, 09 мар 2025, 08:05 от Джаста Праста

# 144
Един познат си ядеше лимоните с кората и портокалите с кората.
И това няма да направя.
Дерия да си ги яде Joy

# 145
Един познат си ядеше лимоните с кората и портокалите с кората.
И това няма да направя.
Дерия да си ги яде Joy

Има логика, ама чак пък толкоз не съм дебела😉

# 146
Синът ми напоследък яде кивито с кората, а хал хабер си няма от предаването и Дерйа.
Доводът са му именно витамините. Поне гледам за му купувам “био” кивита, разчитайки на това, че са ги третирали по- малко с химикали.

# 147
Възможно е кората на кивито да е много полезна, както на ябълките, крушите, прасковите и подобни плодове, но от години купешките ги беля. Няма значение колко струват, дали са еко, колко време ги кисна в сода и какво ли не - всичко беля - и плодове и зеленчуци. Позволявам си да ядем с кората само домашни продукти.

# 148
  • Някъде там
Както каза Джаста, прекален светец и богу не е драг. Никоя крайност не е полезна.
Лимон да. Него го ям с кората, друго не.
Да ям банан с кора ми се струва ужасно.
Дори прасковата ми я белят,заради мъха, не само съм алергична, но и не понасям да докосвам мъхести неща.
Скрит текст:
Имаме малка овощна градина която чичо ми поддържа, както и лимон, банан, и киви в двора. Ами за да ги запази ги пръска с препарати, иначе не става. Та и домашното не е "еко-био" но е по добре от купеното да.
Има ли някъде клип за жената отслабнала 47 кг за 10 месеца?
По 4-5 кг на месец се пада и не изглежда много, но зависи как ги е сваляла.

# 149
Аз винаги съм яла кивито с коричката, и ми е много вкусно. Махам само дупето от едната страна, което е твърдо.
Не заради витамините, от мързел Simple Smile А и като се обели е едно такова кашаво.

Ама пък лимон с кора не си представям какъв киселяк ще да е, портокал - горчивеляк, а банан, хммм, то като  за животни ми звучи по-скоро, банановата кора е доста жилава.

Общи условия

Активация на акаунт