КРУИЗИ /Тема 20/

• 36 459
  • 583
  •   3
Отговори
# 120
  • София
Храната не зависи ли и от кораба, не само от компанията или корабът няма значение?

# 121
  • Русе
Храната не зависи ли и от кораба, не само от компанията или корабът няма значение?

Не мога да отговоря на въпроса, но моите наблюдения са следните:
За 3 круиза с различни кораби в рамките на 2 години с MSC в източно и западно Средиземноморие - храната в ресторанта беше абсолютно една и съща. Имам снимки от менютата, както и от ястията - всичко се повтаря на 100 процента. В бюфета със сигурност имаше различия, но като цяло храната е идентична.

Последна редакция: пн, 07 апр 2025, 18:36 от BOSS SAMORAI

# 122

Не мога да отговоря на въпроса, но моите наблюдения са следните:
За 3 круиза с различни кораби в рамките на 2 години с MSC в източно и западно Средиземноморие - храната в ресторанта беше абсолютно една и съща. Имам снимки от менютата, както и от ястията - всичко се повтаря на 100 процента. В бюфета със сигурност имаше различия, но като цяло храната е идентична.

Kато не ви харесва, си носете хляб, лютеница,замразени кебапчета и кюфтета,и ги давайте да ви ги пекнат!

# 123
Храната сама по себе си беше вкусна и с добри продукти. Но от 6 дена абсолютно всеки Божи ден закуската беше една и съща. Храната за обяд и вечеря беше абсолютно една и съща всеки ден и за двете хранения.
Каквото имаше днес за обяд, същото беше и за вечеря. На следващия ден менюто беше 1:1 с предходния ден.
2 вида супи, 3 разядки, пилешко и свинско, жилаво телешко. Плодовете пълен смях - само безвкусен пъпеш, чат пат диня и ананас, които почти винаги бяха свършили.
Хлебчета 2 вида - като нашите мини кръгли питки от Кауфланд.
Десертите - просто нямам думи. По 1 хапка петифури в отделни порцийки.
Всичко се сипва от персонал, редиш се и чакаш на опашка, служителите бавни, мудни, намусени. Много често нямаше никой зад витрината, а опашката се вие ли вие.
В 20:00 всичко приключва. Ако си гладен по-късно, само платени опции.
Имам още много да кажа.
Едва като минахме през Барселона добавиха малко разнообразие към менюто - хлебчетата станаха 3 вида и един ден имаше някакви солени суфлета към разядките.

# 124
water_nymph,
Вие само бюфета ли ползвахте? На вечеря в основния ресторант, ако сте ходили хареса ли ви?
За закуска е нормално храната да е еднаква, стига разнообразието да е достатъчно добро, а вие може да си разнообразявате всеки ден.
Как бяха иначе шоу програми, забавления, напитки?
Кое ви подразни в мениждмънта, наистина ще е полезно да споделите повече детайли.

Ние на Аида успяхме да направим резервация за специализиран ресторант за всичките вечери, и затова имахме възможност да опитваме всяка вечер различна храна. Иначе в двата морски дни на обяд ходихме в бюфета, и там си беше еднаква храната и в двата дни, но не ни е подразнило, защото си взмахме различни неща. Ако трябваше да се храним и 7те дни на бюфета и на нас щеше да ни омръзне.

# 125
Ползвахме само бюфета, защото бяхме разпределени за вечеря в 18ч., въпреки изричното ми желание и заявяване в сайта на Коста за управление на резервацията за по-късната смяна. В 18ч аз обичайно все още съм по бански на някоя палуба.
Още щом пристигнахме в кабината заварихме мръсните използвани хартии в кошчето в тоалетната от предишните обитатели.
Душът пръскаше вода и течеше отвсякъде, климатикът беше повреден и духаше само и единствено ледено студено.
Капакът на всичко беше получаването на куфара ни - разцепен на половина почти.
Само който не е бил в кабина на гърба на асансьор, може да твърди, че не е шумно. При всяко едно преминаване на някой от 8-те асансьора се чуваше вууууууу вууууууууу, а когато минаваше този непосредствено залепен за гърба на кабината вибрираше и всичко.
И ни настаниха в тази кабина при полупразен кораб.
За 2 дена 4 пъти се наложи да отида до рецепция. Първия път пратиха да изчистят и да си поправят душа. Вечерта посред нощ почти трябваше да ходя да викам някой да ремонтира климатика, иначе още на следващата сутрин можеше да сме станали и на ледени висулки.
Пратиха човек, ремонтира го.
За куфара единственото предложение и то без извинение беше да занеса го занеса чисто празен, за да се опитат да го ремонтират…………
Чаках ги над 36часа да пратят някого да провери шума, не че не си го знаят. Добре, че така се случи, че бяхме вътре, когато дойде въпросния техник и заедно стояхме и се възмущавахме на всяка една вибрация и разтрисане. Каза, че ще репортне на рецепция за проблема, а те ще се свържат с мен. Познайте дали някой се свърза. Пак ходих. На втората вечер в 22:30 решиха да ни дадат друга стая. Без извинение, без комплимент, без нищо. Дадоха ни пак вътрешна, но поне по-широка и тиха.
Шоутата бяха пълна пародия. При МСЧ си бяха направо спектакли, декори, костюми, хореография. Да ти гледаш с кеф и възхищение.
Този път някакви пълни аматьорски изпълнения. Само певци, които не бяха нищо особено, една вечер играха нещо като сделка или не, после бинго. Ей такова отбива е на номера.

# 126
  • Горна Оряховица
Нашия круиз приключи. 30.03-06.04 с MSC World Europe.
Качихме се от Генуа.  Най-после намирам малко време, за да разкажа за круиза и да благодаря за съветите. Бяхме на кораба със съфорумка, видяхме се и запознахме децата Simple Smile
Маршрута ни беше:
Генуа - Рим - Месина - Валета - Море - Барселона - Марсилия - Генуа

Както написах горе началната ни точка беше Генуа. Летяхме на 29 март до Милано Бергамо. Запазих FlixBus точно преди да излети самолета, защото не бях сигурна дали ще сме на време, а удобния автобус тръгваше час след кацането и ако беше закъснял полета изгаряме с платената сума. Та кацнахме си на време и след почти 3 часа път с flixbus /удобно и чисто беше/ бяхме в Генуа към 19 часа. Първото впечатление от Генуа - ужас Sweat Smile
Апартамента, в който нощувахме беше близо до порта и явно тази част на града е за негрите и емиргантите. Мръсно, гадно, навсякъде те гледат, пияни и налягали по земята. Като цяло не се разходихме много из града и в деня на заминаването. Не ми хареса.
На сутринта стигнахме пеша до порта. Генуа е отлична точка за качване на круиз - всичко ти е на хвърлей разстояние - гарата, порта, хотел. Екскурзии от кораба НЕ СМЕ ПОЛЗВАЛИ. Цената е висока, не обичам "масовотото двицение" с група.

1ви впечатления от Кораба:
Миналата година имахе круиз с MSC Grandiosa и определено Grandiosa ми хареса повече от World Europa. Не знам дали защото бях с големи очаквания, че кораба е по-нов, по-голям и т.н.

На ресторанта, които ни бяха разпределили не ходим, защото въпреки че исках вечеря в 18 ни сложиха в 21 с нашите приятели. Ние вечеряме 18.30 - 19 и няма как да чакам до 21 часа тепърва са ми сервират. Храната беше 100 същата като в бюфета, защото вечер ходихме на ресторатна на приказка с нашите приятели, които хапваха по-късно там.
Animal Speak No EvilНа Grandiosa имаше достъп до цялата Power Walking Track Location на дек 16. Бях си планувала да бягаме с каката, че се готви за маратон, но не ни се получиха нещата. Не бях проверила, но очаквах да има същата писта за бягане и при MSC world Europe, но уви! Кораба не ми беше така "просторен". Имаше места, които трудно може да стигнеш за където си тръгнал.
Animal Speak No EvilНа дека където е видео тавана също не беше така внушително, както на Grandiosa-та. Беше по-късо и "сбито"
Animal Speak No EvilХраната - нямаше разнообразие. Мъжо е доста претенциозен относно храна. На 2 пъти нямаше нищо, което да хареса и яде пица...
Animal Speak No EvilМиналата година децата пиеха бананов шейк, тази година го правеха без банан?! Слагаха нещо като сироп, мляко и лед. Беше като ледено пюре
Animal Speak No EvilЗакуската беше еднообразна и даже нямаше често пъти банан. 4 вида плодове само.
Animal Speak No EvilКогато имаше повече хора на бюфета, слагаха колбасите, тестените изделия и други неща в чинията, а не ти да си избереш какво и колко искаш.
Animal Speak No EvilСамото качесто на изработка на кораба беше "евтино". Счупени елементи, некачествени материали
Animal Speak No EvilСтаята ни не се чистеше добре. На Grandiosa чистеха 2 пъти на ден, всеки ден сменяха кърпите. Тук не ни смениха чаршафите нито веднъж, пода го изчистиха само веднъж :dizzy_face
имаше 4 дни, в които шоутата се повтаряха
Animal Speak No Evil Персонала беше по-дръпнат, сърдит, никои не ни поздравяваше, а миналата година всички бяха усмихнати. В детския клуб знаеха имената на децата още от 2рия ден. Въобще коренна разлика

Flowers Hibiscusдетския клуб беше на ниво и този път. Единия аниматор даже беше от Grandiosa, позна ни и даже помнеше имената на децата
Flowers Hibiscusимаше по 2 различни шоута, едното в World Theater, а другото на същия дек Panorama Lounge
Flowers HibiscusЗа децата имаше и шоута в Luna park arena, които също ни харесаха
Flowers HibiscusСлузането и качването от кораба в 1вия и последния ден беше много  бързо, лесно и добре организирано. Отдавам го и на непопулярната начална точка. Масово хората се качваха от Барселона и Чивитавекия
Flowers HibiscusПицата беше по-добре от Grandiosa и повече видове.

ден 2. Чивитавекия.
Бях направила програма с влак и метро в Рим, но го даваха лошо време и реших да вземем частна обиколка, тъй като сме 2 семейства с по две деца. В tripadvisor и от форума на MSC във facebook имаше препоръки за Flavia и се радвам, че й се доверихме. Цената беше 500 евро. Дойде с ван за 8 човека. Предложи ни маршрут, но се съобрази изцяло с това, което ние искахме. Ние сме ходили вече в Рим, но нашите приятели и децата не бяха и за това искахме да видим всичко важно и основно, без да влизаме в Колизеума, музейте и т.н.  Флавиа ни взе от порта в 8.30 сутринта и в 16.30 искахме да сме на кораба.

ден 3. Месина.
Пристанището е в града, няма шатъл.
За тук се чудехме дали да идем с влак до Таормина, но кораба акостира в 12 часа и времето беше кофти. Превалява през целия ден и се отказахме от Таормина. Имаше частни турове за 350 евро за 8 човека с дегустация на каноли. Висока ми се стори цената предвид, възможността за лесно пътуване с влака до там и  нищо особено за виждане освен античния театър. В Месина направихме голяма пешеходна обиколка на всички забележителности. Въобще не ми хареса. Не е туристически град определено.

ден 4. Валета.
Не сме ползвали шатъли, слизаш от кораба и разходката започва.
Тук много исках да посетя Хипогеума Хал Сафлиени, но билетите се запазват доста по-рано, а и само аз исках, така че го оставям за друго посещение на Малта. Не сме ходили до сега в Малта и отново направихме пешеходна обиколка на Валета. За следващ път оставихме посещението на Долмените в Гозо. Малта ни хареса - чисто, подредено, много табели и насоки за туристите. Храната - нищо особено, нищо запомнящо се.

ден 5. На море Разходка из кораба, малко покиснахме с джакузитата, децата се възползваха от заниманията предвидени за тях. Аз ползвах фитнеса 3 сутрини и имаше доста хора в 6 сутринта. Пътеките за бягане бяха доволна бройка и имаше за всеки. Фитнеса е голям, но определено не стигаше въздуха...в целия кораб беше добре, но във фитнеса температурата беше доста по-висока и беше задушно.

ден 6. Барселона
Ползвахме шатъла 4.50 евро за двупосочен билет.
Мислехме въобще да не слизаме, но не ни свърта на 1 място. Ходили сме в Барселона 3 пъти и въобще не ми харесва града, няма какво да видим или правим повече. Пешеходно отидохме до Саграда, не са напреднали много от миналогодишното ни посещение:sweat_smile:

ден 7. Марсилия
Както съм споменавала и преди Марсилия ми е най-гадната точка за посещение от порта до града. MSC предлагат техен шатъл за 17 евро Sweat Smile Има безплатен, който "крият в тайна". Ходи се пеша около 1км /зависи къде спира кораба/ , автобуса пътува около 15-20 мин и спира на La Joliete до мол
https://maps.app.goo.gl/ybKotiTn57mKa62b9
Сутринта слязохме  към 8 от кораба и в 8.30 бяхме на спирката на шатъла. Нямаше посочено разписание и питахме охраната  - казаха шатъла идва в 9 и е на всеки 35мин. Бяхме решили да идем до Екс ан Прованс и трябваше да хванем шатъла, после да вземем метро до гарата Сейт Чарлс, но в Uber ми даде цена за такси от 10 евро за 4мата и направо си викнахме такси , взе ни от порта и ни закара доректно на гарата. Купихме билети за автобус la car по 7 евро в посока на човек до Екс ан Прованс. Автобусите са на 10 минути. Не ми се вярваше, но факт. Нямаше движение и стигнахме за около 30 мин.
Екс ан Прованс НИ РАЗОЧАРОВА, изгубени 3 часа с пътя и разглеждането. Очаквах нещо китно, интересно, романтично. Набързо се разходихме и обратно в Марсилия. Ние миналата година бяхме там, нашите приятели не и за това ги насочихме към влакчето Les petitis train по маршрут 1 до катедралата. Ние решихме да се качим на маршрут 2 и отново разочарование. Не слязохме на точката за слизане Musée d’Arts Africains, Océaniens & Amérindiens. По пътя на обратно решихме да слезем  на един светофар, защото беше близо до La Joliete и спирката на безплатния шатъл. Определено Route 2 на Les petitis train не си заслужава 30 евро за 2ма възрастни с 2 деца.
Шатъла бързо ни закара до кораба и в 3 часа бяхме вече на джакузитата.

Като ви чета коментарите Aida и Costa май също ще ни разочароват. Та следващия круиз ще се оглеждам за Royal caribbean. Не че сме претенциозни, но просто явно очаквах нещо повече от по-големия и по-нов кораб на MSC. Нашите приятели също бяха миналата година с MSC не помня кой /близнак на Grandiosa / и също им беше харесало прекарването на кораба повече от сега. Оглеждам се за фиорди или нещо по-екзотично от фор дьо франс, но ще го мислим че лятото не може да мърдаме от работа.

Последна редакция: вт, 08 апр 2025, 13:36 от Jeini

# 127
  • Русе
Jeini, благодаря за подробния разказ, който напълно се припокрива с нашите впечатления от самия кораб и храната като цяло. Кабината я чистеха добре и в ресторанта имахме много усмихнат и дружелюбен персонал. Ние бяхме една седмица преди вас  по същия маршрут.
Единствено в Екс Прованс попаднахме на много голям пазар в центъра за всякаква храна, цветя и текстил, повечето от които производство на занаятчии и беше много приятно и колоритно.
За втори път бяхме в Марсилия и така и не открихме къде е спирката на безплатния шатъл в града. Ако може дай точна локация. По данни на пристанището тръгва в 9,00  но не го дочакахме, а се придвижвахме с градски транспорт до гарата.

Последна редакция: вт, 08 апр 2025, 15:38 от BOSS SAMORAI

# 128
  • Горна Оряховица
Jeini, благодаря за подробния разказ, който напълно се припокрива с нашите впечатления от самия кораб и храната като цяло. Кабината я чистеха добре и в ресторанта имахме много усмихнат и дружелюбен персонал. Ние бяхме една седмица преди вас  по същия маршрут.
Единствено в Екс Прованс попаднахме на много голям пазар в центъра за всякаква храна, цветя и текстил, повечето от които производство на занаятчии и беше много приятно и колоритно.
За втори път бяхме в Марсилия и така и не открихме къде е спирката на безплатния шатъл в града. Ако може дай точна локация. По данни на пристанището тръгва в 9,00  но не го дочакахме, а се придвижвахме с градски транспорт до гарата.
https://maps.app.goo.gl/ybKotiTn57mKa62b9 тук спира шатъла - влиза излиза се през бяла метална врата. Може да си пуснеш street view човечето и да видиш точно как изглежда.
 В екс Прованс също попаднахме на пазара, но минахме транзит, аз не купувам сувенири. Хапнахме някакви сладки неща, но не беше нещо WoW. В основния ресторант бяха много позитивни и готини и при нас.

# 129
  • София
Като ви чета коментарите и се радвам, че  за първи круиз запазих непопулярните Havila (Havila Polaris), там отзивите са преобладаващо положителни, но липсва каквато и да е шоупрограма. 2 джакузита, сауна и фитнес са всичките "развлечения", но храната поне по отзиви е на много високо ниво.

Няма търпение да споделя отзиви от първо лице.

# 130
Чудя се вече къде да се насоча и аз за следващ круиз. От МСЧ бях впечатлена и почти нямаше за какво да се хвана. И този път очаквах същото, разочаровах се главоломно.
Чета коментарите на хора във фб във фен групата на кораба. Всички са с подобни впечатления. Нямам представа на какво се дължи това. Надявам се сега като се те позиционира корабът в Европа и нивото да се вдигне. Не можах да повярвам как може да няма пица  нито веднъж на бюфета на кораб на италианска компания.
Единствено напитките бяха на приемливи цени. 7.80 коктейли, 4Е корона, 2.5Е еспресо. Бейлис 6.50Е.
Спомените ми от МСЧ бяха за доста по-високи цени.

# 131
Чудя се вече къде да се насоча и аз за следващ круиз. От МСЧ бях впечатлена и почти нямаше за какво да се хвана. И този път очаквах същото, разочаровах се главоломно.
Чета коментарите на хора във фб във фен групата на кораба. Всички са с подобни впечатления. Нямам представа на какво се дължи това. Надявам се сега като се те позиционира корабът в Европа и нивото да се вдигне. Не можах да повярвам как може да няма пица  нито веднъж на бюфета на кораб на италианска компания.
Единствено напитките бяха на приемливи цени. 7.80 коктейли, 4Е корона, 2.5Е еспресо. Бейлис 6.50Е.
Спомените ми от МСЧ бяха за доста по-високи цени.

Вие на репозишън ли бяхте?

# 132
Да. Корабът беше тръгнал от ОАЕ в края на февруари към Средиземноморие. Ние се качихме в края от Тенерифе до Генуа.

# 133
Чета отзивите за Смералда и тук и фб групите. Всички са крайно разочаровани. Преди две години посрещнахме Нг на него и всичко беше топ. Храна, забавление, персонал. Нищо общо с това което се коментира в момента.
Последните две години сме пътували няколко пъти с Коста и МСЦ Храната на Коста винаги е била на ниво.
За Мсц си мисля, че по новите кораби държат ниво, съдейки от Виртуоза. На другите два които бях миналата година Музика и Симфония, пълна трагедия. Менюто  еднообразно  и бедно. Една и съща храна  и в бюфета и ресторанта. Като единия круиз беше новогодишен и би трябвало храната да е една идея по-добра.
Много искам да пробвам Аида Косма, но като чета отзивите и за него се разочаровам.
Явно нивото пада на масовите фирми. Като гледам какъв бум е на БГ агенции да организират круизи за луди пари.

# 134
  • София
Като имаш гарантирана каюта, колко време преди круиза се разпределят картите?
И какво значи корабът да е на репозишън и как това влияе на качеството, доколкото разбирам.

Общи условия

Активация на акаунт