Данъчни облекчения за деца - 2

• 4 487
  • 146
  •   1
Отговори
# 15
Fireche, погледни началото на Приложение 10...най-горе...започва с таблица, в която се отбелязват ползваните облекчения при работодателя...обикновено не се чете и се слага отметка там - НЕ трябва да има отметка в таблицата....по-надолу на част VI трябва да чекнеш т.2 явно - 12000 за две деца, след това на ред 4 сметни разликата между 12000 и твоята данъчна основа и запиши цифрата там.На ред 5 ще се получи твоята данъчна основа (която е най-веротно около 6896лв). След това в таблицата, която си скрийшотнала ще се попълни в първата колона сумата на твоята данъчна основа, а ти запиши същата сума в следващата колона и потвърди приложението.

PB88, от работодателя до края на Януари е трябвало да си получите облекчението...проверете превода на заплата през януари дали не е бил повече от редовната заплата.

Последна редакция: пн, 10 мар 2025, 18:04 от ЗориБ

# 16
По-напред някой писа, че на роботодателя трябва да се "напомни" в смисъл - че все едно Е задължение на работодателя.
Забравих кой член беше - но да ви кажа, че НЕ Е задължение на работодателя, да подава данъчните облекчения за децата на родителите. Някои го правят, но е по тяхно желание.
Ако откажат, което имат право, всеки си подава индивидуално.
Причината доколкото разбирам от механизна е, че: работодателят плаща на майката парите, и после работодателят кандидатства пред НАП да си вземе сумата обратно. Но това НЕ е задължение на работодателя по принцип, а само ако иска да облекчи заниманията на майката. Еднакво правилно е да си поискаме сами парите.

# 17
Здравейте, сумата на ред 7 отрицателно число ли трябва да е? Не ми достига данък, това е ясно и зная, че няма да получа цялата сума, но се притеснявам да не объркам нещо...
Едит: видях, че и миналата година е било така, явно е нормално.
Скрит текст:

Последна редакция: пн, 10 мар 2025, 14:14 от Catherine13

# 18
Зори благодаря ти, да точно това ми беше грешката, бях отбелязала,че съм ползвала при работодател.

Успях,пуснах я.
Още веднъж благодаря.

# 19
най-голямото ми дете стана на 18г през 2024г. за него имам ли право на 600 лв? В момента е ученик
или трябва да пиша само за 2 деца? Мерси

# 20
Fireche, погледни началото на Приложение 10...най-горе...започва с таблица, в която се отбелязват ползваните облекчения при работодателя...обикновено не се чете и се слага отметка там - НЕ трябва да има отметка в таблицата....по-надолу на част IV трябва да чекнеш т.2 явно - 12000 за две деца, след това на ред 4 сметни разликата между 12000 и твоята данъчна основа и запиши цифрата там.На ред 5 ще се получи твоята данъчна основа (която е най-веротно около 6896лв). След това в таблицата, която си скрийшотнала ще се попълни в първата колона сумата на твоята данъчна основа, а ти запиши същата сума в следващата колона и потвърди приложението.

PB88, от работодателя до края на Януари е трябвало да си получите облекчението...проверете превода на заплата през януари дали не е бил повече от редовната заплата.

Сега проверихме, получил е 600 лв. през декември. Заради бонуса не ги е забелязал. Благодаря ви за съдействието.

# 21
rumka833, имате право на облекчение и за детето, което навършва 18 през 2024г.
Относно задължението на работодателя - написала съм, че му е задължение да подаде данни за изплатените възнаграждения, удържани осигуровки и данъци и това е на основание чл.73 ал.6 от ЗДДФЛ, в срок до 28
02. всяка година за всички работници и служители през годината.

# 22
По-напред някой писа, че на роботодателя трябва да се "напомни" в смисъл - че все едно Е задължение на работодателя.
Забравих кой член беше - но да ви кажа, че НЕ Е задължение на работодателя, да подава данъчните облекчения за децата на родителите. Някои го правят, но е по тяхно желание.
Ако откажат, което имат право, всеки си подава индивидуално.
Причината доколкото разбирам от механизна е, че: работодателят плаща на майката парите, и после работодателят кандидатства пред НАП да си вземе сумата обратно. Но това НЕ е задължение на работодателя по принцип, а само ако иска да облекчи заниманията на майката. Еднакво правилно е да си поискаме сами парите.

Не е така. Всъщност са длъжни да подадат ако рабатникът избере този начин.
Ето писмо на НАП до рабатодателите:
https://hronika-bg.com/%D1%80%D0%B0%D0%B1%D0%BE%D1%82%D0%BE%D0%B … 0%B4%D0%B0-%D0%BF

И от писмото:

# 23
И това е така, teta75, но факт е, че не се работи в тази насока - да ги принудят да спазят буквата на закона....и понеже има доста малки бизнеси, за които е трудно да извадят голяма сума пари, които после цяла година да приспадат...не ги гонят много...
А аз се бях изказала в друг смисъл, за това се обясних Grinning

# 24
Снощи пуснах декларацията с ваша помощ и днес в 12 часа ми преведоха 600 лева. Ама много бързо работят, бре! 😅

# 25
Снощи пуснах декларацията с ваша помощ и днес в 12 часа ми преведоха 600 лева. Ама много бързо работят, бре! 😅
Ехаа, супер!

Пък аз чакам имейл от Нап, казаха до 48 часа, а мина 3ти работен ден. За ПИК става въпрос.

# 26
След като си вземете ПИК, първо влизате с него и тогава системата изпраща и-мейл, който е валиден 48 часа, в и-мейла който ще получите има линк, който трябва да активирате....Be_Special, първата крачка я правите вие

# 27
Искам да благодаря на ЗориБ за помощта и изчерпателната информация, която даваш в тази тема! Супер полезна си на всички🌷
Моята я подадох, дано, ако има грешки, да ми кажат къде точно и какво съм объркала😀

# 28
  • София
На някой друг превели ли са парите?
По-конкретно за София се интересувам. Миналата седмица подадохме. Може би в различните офиси на НАП е различно.

# 29
На някой друг превели ли са парите?
По-конкретно за София се интересувам. Миналата седмица подадохме. Може би в различните офиси на НАП е различно.
Аз съм към НАП Люлин

Общи условия

Активация на акаунт