Данъчни облекчения за деца - 2

• 10 300
  • 307
  •   2
Отговори
# 285
  • София
На 19.03 подадох на дъщеря ми, превод няма. В понеделник ще отидем в НАП да видим какво става. Че и на бащата трябва да подавам и да не изпуснем срока.

# 286
На 19.03 подадох на дъщеря ми, превод няма. В понеделник ще отидем в НАП да видим какво става. Че и на бащата трябва да подавам и да не изпуснем срока.
Няма нужда да чакате да бъдат преведени на единия родител, за да подадете за другия. В приложение 10 записвате в Част Шеста сумата на годишната данъчна основа на майката и ще се види колко точно има да получава бащата.

# 287
При мен пък бяха светкавични,има няма 5 работни дни и ми ги изплатиха
И имейли имах.
Всичко беше точно!

Тази година си разпечатах миналогодишно-попълнената дейларация и се оправих по-добре

Благодаря за темата,мн е полезна !

# 288
Преведоха ми го на следващия ден. Подадох миналата седмица вторник или сряда, дойдоха на следващия ден.

# 289
Преведоха ми го на следващия ден. Подадох миналата седмица вторник или сряда, дойдоха на следващия ден.

В кое населено място? Възможно е и това да е от значение. Миналата година получихме за 1 седмица, тази година чакаме вече 20 дни.

# 290

В кое населено място? Възможно е и това да е от значение. Миналата година получихме за 1 седмица, тази година чакаме вече 20 дни.
Най- вероятно декларацията ви не е минала по облекчената процедура, а сте на проверка и затова има забавяне. Една сгрешена цифра в някое егн на бащата или децата веднага генерира декларацията за проверка, или ако сте сложила чек, че сте ползвала облекчението при работодател...

# 291
Аз я подадох онлайн в неделен ден, на другия ден понеделник в късния следобяд ми преведоха парите. Освен облекчение за деца, бях включила и облекчение за застраховка живот/за София иде реч/.

# 292
  • Бургас
За предишни години може ли да се провери някъде в сайта, дали мога да подам със задна дата ?
Мисля, че само 2023 и 2024 г съм получавала данъчни облекчения.
За 2025 сега подадох онлайн.

# 293
Не може в сайта да проверете...там се виждат само подадените от вас декларации с ПИК. Ако са подадени на хартия няма да ги видите,Ако е ползвано през работодател, тогава може да си направите справка с ПИКа за подадените данни по чл.73 ал.6 . Можете да се върнете 5 години назад. Ако има подавана декларация за съответната година без да е ползвано облекчение, то няма да можете въобще да я подадете он-лайн, а трябва да стане във вашия компетентен офис на хартия и след това да пусвете и Искане за прихващане или възстановяване на сумата.

# 294
  • Бургас
Зори, много ти благодаря за ценната информация!
От коя година е въведено това данъчно облекчение - от 2021 ?

И още една питанка имам !
Имам подадени декларации от работодател за доход (заплата) за минали години! Трябва ли да я потвърдя?
 И да и не - какво означава това?
Нещо ще има ли да плащам или не?
Изобщо не съм наясно с тези неща.

# 295
Зори, много ти благодаря за ценната информация!
От коя година е въведено това данъчно облекчение - от 2021 ?

И още една питанка имам !
Имам подадени декларации от работодател за доход (заплата) за минали години! Трябва ли да я потвърдя?
 И да и не - какво означава това?
Нещо ще има ли да плащам или не?
Изобщо не съм наясно с тези неща.

Данъчното облекчение може да ползвате от 2020г. насам. Давността на предишните години е изтекла. Друг е въпросът, че през 2020г. сумата за получаване е доста малка ( по 20лв за дете) в сравнение с тези за следващите години ( за 2021г е 450лв за едно дете).

# 296
В допълнение на Илияна и отговор на karzz, за всяка година има подадени данни от всеки работодател и съответно те се зареждат в отворената декларация за съответната година - потвърждавате ако сте съгласни с цифрите - информацията е първо брутната заплата за цялата година, удържаните осигуровки за твоя сметка и удържания данък. Именно от удържания данък се възстановяват пари, ако ползваш някакво данъчно облекчение.

# 297
  • Бургас
Идвам пак с питане - т. 12  Надвнесен данък 77лева (39,37 Евро)
Трябва ли да маркира т. 21.1 - за да ми се възстанови?

# 298
Предполагам имаш предвид 12.1 - да, като сложиш чек там ще се отворят за попълване полетата с банкова сметка, банката и ЕГН и трите имена на титуляра...внимавайте да не сбъркате  цифра

# 299
  • Бургас
Точно това, да. Благодаря ти, Зори!
В момента се опитвам да подам декларация за 2021г. Обаче с дан.облекчения за деца имам проблем. Няма подадени от работодател.
Тогава май бяха по 20 лева или нещо такова... Та се чудя, какво точно трябва да отбележа... И къде и изобщо....
Май ще спра до 2021г

Общи условия

Активация на акаунт