Данъчни облекчения за деца - 2

• 4 448
  • 146
  •   1
Отговори
# 90
Здравейте, след колко време приблизително се изплащат данъчните облекчения след подаване на декларацията?

# 91
Т.е., където е ред 12 надвнесен данък, толкова ще изплатят ли? ДА
Здравейте, след колко време приблизително се изплащат данъчните облекчения след подаване на декларацията? Срокът е 30 дни, но ако няма грешка е значително по - бързо
Гадаейки, предполагам че най-голямого дете е само ваше....така че дори само за него не ви е стигнало облекчението.....(то е 6000 лв, а вашата данъчна основа е 5705,49 лв) така че бащата на общите ви две деца спокойно може да пише 12 000 лв....стига да има толкова данъчна основа.
И заради такива случаи във вашата декларация е трябвало да ограничите сумата на ползваното облекчение от вас в приложение 10 до размера на вашата данъчно основа и да напишете на ред 4 остатъка от сумата, която може да се ползва от бащите....
Благодаря! Честно казано не бях сигурна, че тези 570лв всъщност са сумата, която ще получа, иначе щях направо да си отбележа 1 дете и за другите 2 да пусне ММ. Ще видя след малко и в неговите данни какви са сумите, вероятно ще е над 12000.
Преди малко се сетих да звънна в НАП да питам - вдигна ми един господин, който ме посъветва в декларацията на ММ да пиша, че другият родител (тоест аз) е получил 380лв. Толкова идват пропорционално за двете ни общи деца.

А реално ако оставя празно поле в Приложение 10 ред 4 и изплатят на ММ тези 1200лв, после да не ни накарат да връщаме нещо? - ве сте се разбрали, според мен, ще бъдете ощетени ако впишете сума, не е достигнало облекчението за първото дете, какво остава за другите две?!

# 92
  • Mostly in my mind
Това, че получих имейл,че декларацията е приета означава ли,че няма грешка? Или тепърва ще я разглеждат?
Иначе моята сума е доста странна - 1199лв.

# 93
Не, означава че е приета, но има грешки, които се откриват по-късно.....Не е странна сумата, явно от работодателя са внесени стотинки и по-малко, а сумата се закъглява към пълен лев...така за две деца вместо 1200 лв ще получите 1199...един лев по-малко

# 94
Здравейте,  имам това съобщение след като подадох онлайн декларацията .
Имам суми от наложени платежи , но не ги декларирах . Да не би някъде да съм натиснала нещо и да съм ги декларирала ? Пълна мъгла ми  е тази декларация

# 95
Определено сте си декларирали данък за внасяне, а не данък за възстановяване ...ако нямате счетоводител, който да ви погледне декларацията, отидете в офис на НАП с ПИК кода да ви помогне някой служител...

# 96
Много Благодаря,  ще отида тези дни. Дано може да се коригира

Последна редакция: вт, 18 мар 2025, 10:43 от This_season

# 97
  • София
Скрит текст:
Моля за помощ и аз!

Боря се с декларацията. Навсякъде ми светна зелено и се изненадах колко бързо получих заветното зелено тази година. После се сетих,че никъде не съм попълвала банкова сметка. Видях, че в част ,IV има поле за банкова сметка, но не е активно за попълване. Трябва ли нещо друго да попълвам , за да се активира?
 Не ми дава да пипам на редове 10 до 12 ( пробвах без да имам ясна идея какво пробвам).
 Не ми дава и да сложа отметка на ред 12.1, за да стане активен за попълване евентуално.

Трябва да поставите отметка в квадратчето горе:

Не ми позволява да поставя отметка
Не позволява, защото няма данък за възстановяване, няма посочено данъчно облекчение......Трябва да има попълнени приложение 1 (доходи от трудови правоотношения), приложение 10 ( ползване на данъчни облекчения) и образец 2005 (декларация по чл.22в за деца под 18 год.) ако това е всичко де, може да има и други доходи или и деца с ТЕЛК..., тогава на скрийншота, точно в полето над сметката ще се е получила сума (600 лв за едно дете.....)
[/quote]

Благодаря за отговора! Приложение 10 и образец 2005 са ми заключени. Вероятно някъде не съм сложила отметка?

# 98
Здравейте, как да попълня приложение  10  на двамата родители, бащата има дан. основа 9000 , а майката 3000, в част 6 на приложението на бащата в ред 5= 12000,а в част 10 писах в колона 2 =9000 т.е. ,че майката ще ползва другата част, а в приложението на майката пиша ,че другия родител е ползвал 9000, как да ги попълня. Благодаря

Последна редакция: вт, 18 мар 2025, 17:13 от sunrise_67

# 99
Скрит текст:
Моля за помощ и аз!

Боря се с декларацията. Навсякъде ми светна зелено и се изненадах колко бързо получих заветното зелено тази година. После се сетих,че никъде не съм попълвала банкова сметка. Видях, че в част ,IV има поле за банкова сметка, но не е активно за попълване. Трябва ли нещо друго да попълвам , за да се активира?
 Не ми дава да пипам на редове 10 до 12 ( пробвах без да имам ясна идея какво пробвам).
 Не ми дава и да сложа отметка на ред 12.1, за да стане активен за попълване евентуално.

Трябва да поставите отметка в квадратчето горе:

Не ми позволява да поставя отметка
Не позволява, защото няма данък за възстановяване, няма посочено данъчно облекчение......Трябва да има попълнени приложение 1 (доходи от трудови правоотношения), приложение 10 ( ползване на данъчни облекчения) и образец 2005 (декларация по чл.22в за деца под 18 год.) ако това е всичко де, може да има и други доходи или и деца с ТЕЛК..., тогава на скрийншота, точно в полето над сметката ще се е получила сума (600 лв за едно дете.....)

Благодаря за отговора! Приложение 10 и образец 2005 са ми заключени. Вероятно някъде не съм сложила отметка?
[/quote]
в част III  слагате отметката на тези приложения, които ще попълвате, за да се отключат
sunrise-67
В прил.10на бащата на ред 4 пишете данъчната основа на майката, така че на ред 5 да се получи данъчната основа на бащата.
В прил.10 на майката - обратно - на ред 4 пишете данъчната основа на бащата и на ред 5 ще се получи нейната данъчна основа
И част 9 - таблицата в прил.10и на двамата ще фигурират навсякъде (на три мест) само и единствено собствените им данъчни основи...така е редно да се попълват дори в случаите, когато сругия родител няма въобще доходи или е решил, че няма да се възползва от това облекчение

Последна редакция: вт, 18 мар 2025, 18:04 от ЗориБ

# 100
  • София
Здравейте, след колко време приблизително се изплащат данъчните облекчения след подаване на декларацията?
Здравейте. Подадох на 14.03 и днес в 18.00 ми преведоха парите. София Люлин

# 101
  • Mostly in my mind
И аз днес следобяд съм ги получила. В четвъртък подадох.

# 102
  • София
ЗориБ, благодаря за помощта!
Подадох я. Звъннах на финала и в НАП, че бях сложила някаква грешна отметка, която ми разказа играта 😄.

За тези, които те първа ще се борят като мен си позволявам непоискан съвет. Звъннете в НАП - дават конкретни указания по телефона стъпка по стъпка. Те виждат какво е попълнено и става лесно. Минути отнема.

В тази тема получаваме също безценна помощ, за която благодаря сърдечно.

# 103
И аз се заблудих, че съм ги получила, ама това бяха парите за втория срок за учениците.

# 104
  • Mostly in my mind
И аз се заблудих, че съм ги получила, ама това бяха парите за втория срок за учениците.
аз не съм се заблудила. получени са при мен. парите за ученика ги получих миналата седмица аз.

Общи условия

Активация на акаунт