Термин Март 2025 г. - Тема 5

• 17 719
  • 335
  •   1
Отговори
# 315
Витамин Д3 педиатъра ми изписа още на първият преглед на 10 дни. Моят е с пробиотик, не е Вигантол и давам по 5 капки.

Момичета имам няколко въпроса:
1. Имат ли вашите бебета ситни пъпчици по лицето и по вратлето? Знам, че може да са от претопляне, макар, че никога не го навличам с дрехи, дори вечер спи само с боди с дълъг ръкав (около вратлето е свободно) и ританки.

2. Мажете ли лицето с нещо и с какво? В други теми четох, че някои мажат с крем за студено време или с фактор. Засега имаме само една разходка и не сме излизали от седмица, но трябва да купя поне крем с фактор, въпреки че количката е с UV защита.

3. Ползвате ли мобилно приложение/дневник за следене на бебето и кои?

4. Защо не сме активни във фейсбук групата? Smiley Толкова е лесно за бързи въпроси и отговори. Февруарките дори имат инстаграм чат.

# 316
  • София
Вит. Д педиатъра изписа за нашето бебе от 20-ти ден х 1 капка. Ще вдигнем на 2, когато педиатърката прецени (количеството зависи от теглото и вида и типа на кожата на бебето ).

На ортопед записах час около 45-ти ден за ранна диагностика. Иначе се ходи около 3 месец по спомен.

Bibi85 отговарям по точките, супер си ги описала.
1. Има ситни пъпчици, не са от претопляне при нас, в помещението е 22 градуса, 58 % влажност. Спи с боди и тънка пижама. През деня е с боди и ританки.
Педиатърката каза, че прилича на еритема токсикум неонаторум. Характерно за доносените бебета, случва се на всяко 5-то. Води се нещо като адаптационен обрив.
Изписа антихестамин 3*3 фенистил в малко водичка.

2. Мажа с крема за тяло засега, но още не излизаме. Когато времето позволи ще мажа с А Дерма и със слънцезащитен фактор 100 в началото.

3. Аз няма да ползвам, загубих данните след един update с голямото ми дете и този път ще разчитам на хартиен тефтер.

4. Аз не съм активна във фб групата, защото ми направи впечатление, че е създадена май месец 2024. Твърде рано ми се стори и ми се видя съмнително. След това, доколкото разбрах, създателката на групата сподели че не е бременна. Просто иска да сподели своя опит. И това ми се видя странно, представях си го като затворено общество “на един хал”, и фактът, че точно организаторът на групата е на друга вълна с вече по-различни теми покрай порастващите деца ме обърка. Затова не съм активна там.

# 317
Благодаря за отговорите Hug

Първо и аз бях влязла по погрешка в тази група, но после разбрах, че нашата група е друга . Създадена е от момиче от нашата тема.

https://www.facebook.com/groups/1130635554701075/?ref=share

# 318
За ФБ - направихме си Месинджър чат и там обсъждаме каквито въпроси възникнат покрай бебетата. Момичето, което създаде чата, сподели линк тук в темата.
Моите бебета също имат ситни пъпчици, които ту се появяват, ту изчезват. Педиатъра каза, че е нормално, с нищо да не третирам, и да не се притеснявам.
Лицето мажа с крема, с който мажа тялото. Още не сме излизали на разходка с количката.

# 319
Вигантол 2 капки на ден, давам от 20ти ден.

По въпросите на Bibi
1. Ту има ту няма пъпчици. Получават му се от мръсотия (ако е бил много навън), от топлото. А друг път не знам от какво, но сами си минават.
2. Лицето не мажа с нищо за момента, то и не сме излизали последните 10дни изобщо, но смятам да почна със слънцезащита, въпреки, че количката е с uv.
3. Не мога да си намеря приложение,каквото искам - а именно сама да си записвам в колко е яло и т.н.. не ми е важно да засичам колко време спи/яде, а масово попадам на такива с таймер.

# 320
Аз започнах да си записвам и активно ползвам приложението Baby Daybook. Там си следя най-вече за храненето, сън още не траквам, че сигурно ще лудна, че така и така много мъка при мен със кърменето 🥲
Слагам в скрит текст следващия емоционален изблик - на който му се чете мрън.
Скрит текст:
Много е странно - преди да родя имах абсолютно "ларж" нагласа за секциото и за кърменето. Никога не съм осъждала или смятала за странно например решенията по отношение на това при други жени, даже съвсем абсолютно съм била За това жените да си взимат решенията според усещанията си. Обаче, откакто родих, имам зверски съмнения за това дали беше правилно да избера секциото, макар че моят лекар много ме окуражаваше за естествено раждане. Изпитвам майчина вина за това, че все едно не съм й дала най-добрия възможен старт в живота. Рационалното ми аз много добре осъзнава, че не трябва, обаче емоциите ми друго ми говорят🥹

По същия начин и кърменето - реве ми се, като си видя помпата и още повече след като изцедя количеството след това. Говорих вече с Деси Пеева и ходихме и на място при Ася Демирева. Взех си всякакви чайчета, хранителни добавки. Бях много надъхана след срещите с тях, докато не започнаха запушванията и като цяло като виждам колко малък прогрес имам, а вече милата ми е на 29дни и осъзнавам, че времето, което имам да си увелича кърмата почти изтече. А още по-сломяващо ми е това, че като бях при Ася и при мамолог след запушванията и двамата казаха, че имам супер жлезиста тъкан и би трябвало да имам кърма за целия китайски народ, ама тц.

По обяд и следобедните часове почти нямам кърма, а вечер поне изцеждам по около 50-60мл, а сутрин рано след поредния power pumping час максимума ми беше 85мл. Това от двете гърди. Днес съм със поредното запушено каналче в дясната гърда. А бебето, като я слагам на гърда следобеда и засуква за 2-3 минути и почва неистов рев, докато не дам шише. Осъзнавам, че най-вероятно се дължи на това, че потока на кърма е супер слаб. Днес например към 13ч без да съм я кърмила кой знае колко, изцедих 15мл от двете гърди.
Да не говоря пък от цялата тази сага и емоции и недоспиване заради изцеждане главно как станах супер киселяк и мъжът ми го отнася.
И така, да се оплача и да си помрънкам.

Скрийншот от приложението:

# 321
Намерих ви чата във фейсбук. Тук съм изтървала линка за него, намерих го във фейсбук групата.За момичетата, които искат да се присъединят:
https://m.me/ch/AbY8GeTgeSivm5tG/?send_source=cm%3Acopy_invite_link

fearless благодаря ти, сега ще го кача. Понеже си променя режима, понякога забравям кога е било последното хранене, защото се случва да огладнява по-рано, а е предимно на АМ и искам да водя някакъв дневник Grinning

# 322
Fearless,

Скрит текст:
Напълно те разбирам. И аз бях секцио, бяха ме наплашили, че ще е "главесто" бебе, обиколката отговаряше на + 4 г.с., отделно имаше омотана пъпна връв, и аз много се притеснявах, че на термин мога и да не мога да родя естествено безопасно за бебето. АГ не ме и насърчи, каза, че секциото било най-безапасно и за двете страни. И най-тъпото е, че естественото раждане започва 2 дни преди датата за секцио и пак никой в болницата не ме насърчи, само една лекарка видях, че се чуди въобще защо е секцио. После разбрах, че системите, с които ни наливат много утежняват оттока при слизането на млякото. Аз се събудих с гърди като камък. А бях и с избор на акушерка, която освен да ме изцеди 3 три часа болезнено на ръка, май друго не направи. Ревала съм с глас. После всички ме питаха "стискаха ли ви гърдите в болницата" и като кажа, да, чак ми става тъпо, че доброволно съм се съгласила, че и платила.

После започнаха тъпотиите с кантара, пък колко изяжда, пък с колко да дохраним, пък цеденото, опитвах се да кърмя бебето и после обслужвах помпата. Сън -йок, по час - два на ден. Аз имах и проблеми със засукването, твърде болезнено и ми се ревеше всеки път.

После дойде запушването, което мисля, че си причиних от тая "компресия", дето казват, че се прави. Щото моите консултации бяха по вайбър, което също отчитам като грешка.

За мамолозите, мастита и двата абсцеса, знаеш. Този понеделник все пак ме срязаха с пълна упойка за втория абсцес.

И като се.връщам назад си мисля, колко ли по-добре щеше да е, ако бях опитала естествено раждане - най-вече за кърменето, толкова болка щях да си спестя.

Утре съм на контролен преглед при АГ-то, хич не ми се ходи, щото и него обвинявам, антибиотика, който ми изписа при мастита хич не е бил.уместен. Можеше поне абсцесите да си спестя и петте дни с 40 градуса.

Скъсах се да рева, когато трябваше да изпия лекарството за.спиране. Бях направила всичко по силите си. И сега ми е толкова болно като го гушкам и той се обърне, за да суче уж.

И съм мн разочарована от лекари, акушерки, консултанти и всичко. Кърменето не трябва да е ядрена физика, и ние не сме чак толкоз тъпи, просто някъде се губи нишката.

Аз и на процедури ходих, дълбоката осцилация супер помагала за запушвания, при мен беше малко късно за нея, но се пробвах.

И така, и моето стана дълго, ама ... моето бебе няма да е кърмено :/, после ще си говорим за следродилна депресия и т.н. Аз не знам как не се побърках миналата седмица като ходех три пъти на ден за венозни антибиотици. Сега ходя през ден на превръзка. Добре че са бабите.

Аз го храня с АМ под час, уж за да пълни памперсите по-придвидимо и да не го боли нон стоп коремчето. От 23 до 03 правим една пауза от 4 часа, иначе на три. Не знам кога е уместно нощното хранене да се махне/стане по-голяма паузата.

# 323
Ако ползвам и приложение, съвсем ще се побъркам. Храня ги на поискване. Сърце не ми дава някой да се дере от рев от глад, пък аз да чакам да минат определените часове. Или пък да спи сладко пък аз да го будя, че трябва да яде.
Да помрънкам и аз малко
Скрит текст:
Чувствам се лоша майка, защото вече сме на месец, а кърма йок. Изцяло са на АМ Sad а мислех, че ще си ги кърмя (при тази промяна на гърдите, която стана по време на бременността). Пия чайове, в началото се наливах и с боза, гледам да цедя когато намеря време, опитвам да слагам и на гърда (но когато са гладни това е мисия невъзможна). Явно стреса и липсата на сън се отразяват много зле на кърмата. В началото успявах да изцедя около 50мл от двете гърди, а последните дни едва покривам дъното на шишето.

# 324
Аз наминавам само да споделя наблюдения за кърменето, макар повечето от дамите тук да са чели и направили консултации със специалист. Но току виж на някой му свърши работа моят опит.
Аз взех hands-free помпа на momcozy, поръчах от Германия преди раждането.
Ако я ползвам за 15 минути успявам да изцедя около 50 мл от двете гърди и ме дразни. Ако обаче я сложа на гърда докато бебето суче на другата, се събират за същото време 80-110 мл само от едната ми гърда, без въобще да забележа вакуума.
Друг е въпросът, че аз не мога да дам на бебето от шише, категорично отказва, плюе и реве. А всички баби, лели и тн съвсем спокойно си я хранят от шише, когато им оставя за 2 часа малката

# 325
Marmoleta кърмех на поискване и двете си деца, без дохранване, без изцеждане с помпа. Бях сигурна , че и с третото ще е така. Но не се случват така нещата и бебето е почти само на АМ. С батковците в болницата предлагах само гърда, затова и имах кърма. В болницата лекарите ме плашиха, че свалял тегло, да съм дохранвала, за да ни изпишат и от там намаля кърмата. Честно да ти кажа изобщо не се обвинявам и не мисля, че съм лоша майка.

Успявам да направя едно хранене с изцедена кърма и ако мрънка много вечер след хранене му давам гърда, макар че не пуска много и се изнервя понякога. Тези дни обаче се опитвам малко да стимулирам и успявам въпреки, че беше намаляла и аз като теб веднъж от двете гърди изцедих 20мл. Сега изцедих 60, като от лявата са само някакви капки. Просто опитай да пиеш поне 2 литра вода, яж всеки ден сурови ядки и изцеждай с помпа на 3 часа, за да стимулираш да тръгне пак кърмата. Забравих да кажа, че понякога пия чай за кърмачки на Хип. Пробвай и докато цедиш леко да масажираш гърдата към зърното и сякаш тръгва повече кърма. Изцяло на кърма няма как да бъде моето момче вече, но поне докарвам кърма за едно хранене.

А приложение ми трябва, защото му слагам капките за колики 30 минути преди хранене. А напоследък се случва да забравя кога е ял покрай домашните на батковците, че имат някои затруднения или покрай домакинските задължения. Отделно понякога работя на компютъра и ми се губи някой час. Но не яде точно на 3 часа. Понякога на 2.5 часа е гладен, друг път вечер прави 4 часови паузи.

Последна редакция: ср, 09 апр 2025, 10:41 от Bibi85

# 326
Аз използвам Беборан, харесва ми.
Иначе аз родих естествено и бях доволна/спокойна, въпреки че в началото исках секцио.. Ние нали бяхме на антибиотик в болницата и чак след време четох и осъзнах, че този антибиотик сигурно е унищожил всички "полезни" бактерии от раждането, та кел файда за естественото. Масово са на антибиотик след раждане...
Кърменето не ми се получи, голяма мъка, заради него според мен бая жени изпадат в депресии... е приех го, поне в болницата се мъчех с консултант и се надявам да е опитала малко коластра, всичко казват, че тя е най-важна. Сега цедя малко количество и съм решила този месец да приключвам. Бебето си наддава и така ще порасне. Познавам здрави възрастни, които са кърмени, както и такива, които не са... както и обратното.
Малко се чудя за слънцезащита, аз си се мажа, но една позната разправяше, че откакто има и всички се мажат са се увеличили и случаите на рак на кожата... не знам какво да мисля. Никоя от нас не е мазана май....

# 327
Относно слънцезащитата съм чела, че до 6м не трябва да се мажат.
Иначе, ние досега бяхме на антибиотик, но вече не, та кой знае колко полезни бактерии са останали, въпреки че само я кърмя.

# 328
  • Варна
И аз е изцеждане успявам да направя едно ядене за деня.
Да попитам, след болничния 42 дневен има още един от личния на детето.
Но трябва ли да се подава или попълва нещо при работодателя относно майчинството или се прави от работодателя. Питах счетоводителката ни и тя мълчи като пукъл.

# 329
Да, като изтече 42 дневния от болницата, педиатъра или ЛЛ издават трети изравнителен до 135тия ден. Заедно с него попълваш приложение 1 (има го в сайта на НОИ, раздел формуляри за временна неработоспособност и бременност и раждане). На работодателя представяш болничния + попълнено приложението.
И аз е изцеждане успявам да направя едно ядене за деня.
Да попитам, след болничния 42 дневен има още един от личния на детето.
Но трябва ли да се подава или попълва нещо при работодателя относно майчинството или се прави от работодателя. Питах счетоводителката ни и тя мълчи като пукъл.

Общи условия

Активация на акаунт