Термин Март 2025 г. - Тема 5

• 19 565
  • 335
  •   1
Отговори
# 195
  • Сливен
Аз от едната крайност минах в другата - имали ли сте усещане за твърдост в едната гърда и наранени зърна? Мисля, че прекалих със цеденето с помпа и вчера и днес супер много ме болят зърната, а днес отстрани на едната гърда имам и като втвърдяване. Съветите са добре дошли
Втвърдяване като пълни гърди ли? Аз доколкото знам не е хубаво да се прекалява с цеденето, ако бебето суче редовно, защото можем да си докараме хиперлактация. Аз цедя само ако е спала повече и усещам гърдите си твърди. Иначе в болницата като ми слезе кърмата на 3 ден, цедях в банята под душа на ръка за да облекча. Беба още не сучеше добре, а помпата не дърпаше. Или да не се е запушило някое каналче, щом е твърда гърдата?
Иначе от неделя сме си у дома. В деня след раждането се чувствах много добре, обаче от следващия  ден имах доста неразположения.
Шевовете ме дразнеха, излезе ми хемороид колкото слива и не можех да си седя на д-то. Но до днес правя доста процедури и горе долу се възстановявам, все пак мина седмица вече. Редовно в банята се мия, кисна, вагинални душове, пръскам с цикатридина, слагам лед на хемороида, слагам кремче с марля и така. Както всички, спя малко.  Тя като спи през деня, на мен не ми се спи и гледам да свърша нещо. Бебка суче най- много вечер. Понякога давам и добавка.  Още не виждам да има колики. Спи си, хапва си, ака си. Единствено, че иска на гърда повече нощеска. Вчера от 1 до 4 си търсеше цицата. А днес 5 часа спа от 10 до 15. 😆 Имам си нощна птица. Още не сме излизали, а и нямам много желание. Искам да се възстановя и тв лека по лека да се адаптира. А и няма точен режим. Следя я.

# 196
А за наранените зърна - крема на Лансинох. Много помага, а и не трябва да се отмива като кърмиш, което доста улеснява.

# 197
Благодаря за отговорите. Отстрани на лявата гърда има зона, която усещам твърда и като натисна има лека болка, предполагам е каналче. Писах си на консултантката, с която се бях чула миналата седмица (нямах надежди, че ще отговори, понеже беше споменала, че ще е извън страната 2-3 седмици), но тя ми писа и препоръча да правя студени компреси и упражнения за гърдите + да не натискам много, за да не наранявам още жлезата, а само с лек лимфен дренаж да пробвам. Зърната точно и аз с Лансинох ги мажех, обаче нямах много облекчение, тя каза, че вече не го препоръчва, а каза да пробвам с кокосово масло..

# 198
Благодаря за отговорите. Отстрани на лявата гърда има зона, която усещам твърда и като натисна има лека болка, предполагам е каналче. Писах си на консултантката, с която се бях чула миналата седмица (нямах надежди, че ще отговори, понеже беше споменала, че ще е извън страната 2-3 седмици), но тя ми писа и препоръча да правя студени компреси и упражнения за гърдите + да не натискам много, за да не наранявам още жлезата, а само с лек лимфен дренаж да пробвам. Зърната точно и аз с Лансинох ги мажех, обаче нямах много облекчение, тя каза, че вече не го препоръчва, а каза да пробвам с кокосово масло..

Две ръце за кокосовото масло, в пъти повече ме облекчаваше. Иначе за буцата... На мен ми помагаше следното, отиди си вземи топъл душ, прави масаж към зърното, все едно изтикваш кърмата и после помпата и продължава масажа, аз се оправях така за няколко минути, даже и без душ.

# 199
  • Сливен
Тъкмо се сетих да ти предложа да пробваш с компреси. Дано се облекчиш бързо.
А относно кърменето, когато кърмех първото, дясната ми гърда много се разрани. Много ме болеше, не пускаше хубаво. Слагах я каката там, но така ме болеше, че се отказвах. И то докато мине, кърмата там намаля. Сучеше само от лявата. Сигурно е било грешка, но прекалено трудно я закърмих и за мен беше важно да суче и да се нахрани.  Качваше по кило на месец само на кърма от една гърда. С второто опитах да спася положението с дясната цица, но тя пускаше много малко и пак се отказах.  
Сега пък третото си харесва повече дясното зърно и захапва много хубаво 😆 Та доста често си суче от там. Макар, че от помпата забелязвам, че отново лявата пуска повече от дясната. Но може  третият път да е успешен и да кърмя редовно и от двете гърди.

# 200
fearless учудвам се, че консултант е препоръчал студен компрес. На мен пък точно топлите компреси са ми помагали в такива случаи. Дори след първото раждане с момичетата в стаята имахме запушвания и болки в гърдите. Пълнехме бутилки с гореща вода и си правихме топли компреси. Имам спомен и за компрес със счукано листо от зеле.

# 201
Да, и аз инстинктивно под топъл душ днес я размачках и пуснах помпата на режим стимулация само. Но тя също ме изненада с това - пращам статията, към която ме препрати тя за повече инфо, ако и на друга й потрябва. https://ohnamama.bg/bebe/karmene/tvyrdi-gyrdi-i-bolka-ot-kyrmene … eva-razkazva-2275

# 202
На мен също студени компреси ми казаха.

Случвало ли се е след хранене, а и като сложите бебето да лежи, то да започне да кашля и едно такова сякаш течност има, чува се като хъркане на моменти като диша. Чудя се дали не се връща мляко някак нагоре…
Днес педиатърката каза, че трябва да спи под наклон 40 градуса, но нейната възглавничка е доста ниска. Май ще взимам някаква антирефлуксна, че гледам, че тя е под някакъв наклон, някоя ползва ли такава?

# 203
Rimmona, ние сега я държим поне 20-30 минути леко изправена преди да я оставим да си спи в легълцето след ядене, защото при нас връщаше по-често. Също самото легло нагласихме да е по-повдигнато откъм главичката- ако ви се регулира. Ако не се, можете под матрака да поставите една сгъната хавлия, която да направи лек наклон.

# 204
  • София
Привет, Момичета! Ние сме си от вчера вкъщи. Наложи се да поостанем в болницата и престоят ни се удължи на общо 7 нощувки, тъй като бебето имаше леко повишено CRP, и беше на антибиотик за 5 дни. Казаха ни в средата на третия ден, бях се приготвила вече за изписването и доста тежко ми стана и си поревах бая, докато осъзная, че всъщност е за наше добро, и е по добре да се вземат мерки дори при минимале риск, и да сме под наблюдение два пъти дневно и с лекари наоколо, отколкото да стане някоя беля и да търсим по нощите болници.

Първата нощ мина нормално, бебето е само на кърма засега, надявам се така да продължим по към 5. - 6. месец и да добие имунитет през кърменето, че този антибиотик много ме изплаши.

За наклона на легълцето направи ми впечатление още в болницата и като се прибрахме вчера пъхнах една плажна хавлиена кърпа навина на руло под матрака на бебето в най-горната част. Получи се приличен наклон и се надявам да помага.

В стаята в болницата беше 24 градуса, квъщи се старая да е пак толкова в бебешката - окоо 23/24, но не помня влажността колко беше с каката. А в болницата пък нямаше уред, който да показва. Тези от вас, които имат уред, каква влажност на въздуха са ви препоръчали ?

# 205
Maze_Girl, спокойно, супер много деца са така. Моят го държаха две седмици. Важното е, че децата са наред!

Момичета, оплаквам се от колики. Сега взех и Лефакс да видим как е... Някакъв ад е. Стопи ми лагерите. Затоплено, Абоколикен, Богая, Колийф, Еспумизан, косъм от бял еднорог... всичко пробваме... Стискайте палци да подейства нещо. Онзи ден така се дереше, като последен вариант излязохме, кротна се.

# 206
На мен също студени компреси ми казаха.

Случвало ли се е след хранене, а и като сложите бебето да лежи, то да започне да кашля и едно такова сякаш течност има, чува се като хъркане на моменти като диша. Чудя се дали не се връща мляко някак нагоре…
Днес педиатърката каза, че трябва да спи под наклон 40 градуса, но нейната възглавничка е доста ниска. Май ще взимам някаква антирефлуксна, че гледам, че тя е под някакъв наклон, някоя ползва ли такава?
Днес ходих педиатърката и което хърка тя каза че от секретите и да слагаме малко физиологичен разствор и ако има нещо да го издърпваме с такава машинка където се издърпват сополите понеже бебето само не може да ги изкара както нас.А за възглавничка каза че е още малко за възглавничка по нататък.

# 207
Аз го слагам върху себе си по коремче, успокоява го. Сега взехве и ние лефакс, страх ме е само да не се запече. Иначе даваме и абоколикен, биогая, линекс.

Аз продължавам да си страдам с моя абсцес, болките продължават въпреки че миналия петък имаше разрез и дренаж. Реве ми се. Утре съм на второ мнение. И съм толкова разочарована от лекари/отношение/организация. Уж ходя при "добрите" и пак отношението е...
Трета седмица съм в някакъв филм с това запушване/мастит/абсцес. И сега и тези колики. И всичко е толкова скъпо и с такива надценки в кварталните аптеки, разлики по 7-8 лв. от ozonе на капки.

Пробвайте и с бял шум, на нас ни помага, и такава машина поръчах и костилки... чувствам се безпомощна.

# 208
Белла, ти при кого ходиш? Аз днес си запазих час при Младен Младенов, защото при мен запушването е вече и на двете гърди и доста си наболява.. правих цяла вечер компреси със зелка, пия ибупрофен и правя дренажи и гимнастика, но бебето много се мъчи и не засуква почти, та затова дохранвам повече с предишно изцедена кърма или АМ.

# 209
Ще пиша на лични.

Общи условия

Активация на акаунт