Термин Март 2025 г. - Тема 5

• 19 470
  • 335
  •   1
Отговори
# 255
  • Варна
Биби, понеже предното дете беше на АМ и си спомням че много трудно го оригвах. Почти не успявах, защото почти винаги заспиваше като пие от шишенцето. А другото ще е за някакъв период, имам предвид това че е изпило по - малко. Може просто да е било по - изморено и затова да е изпило по - малко. Наблюдавай го от сега нататък. Според мен са инцидентни случаи. Все пак не са машинки.
Но за оригването и при нас беше така. Сега това бебе с което съм в болницата, като изпие шишето от болницата се оригва. Отдавам го на вида биберон. Възможно е с хубавите биберони да не поглъщат толкова въздух и затова да няма въздух в коремчето за оригване. В болницата тук са от тези гумените с огромните дупки и мисля че затова сега се оригва. После в къщи като сменя биберона сигурно пак няма да се оригва така лесно.

# 256
И нашата не си изяжда количеството нито пък се оригва всеки път. По спомени бяха казали, че при АМ може и да не се оригне. Също и заапива по време на хранене, трудна работа е... уж трябва да намалим броя хранения за сметка на количеството, но не ни се получава,  до бебе си, някои са лакоми други не.

# 257
И аз не успявам да го оригна всеки път. А вчера и днес хапва по-малко и заспива по време на хранене. Тъкмо и аз се чудех дали е притеснително.

# 258
Добро утро, доколкото аз разбрах изписват, ако бебето не е свалило повече от 10 процента от теглото при раждане, и теглото при изписване е над 2500 гр.
Винаги в болниците бебетата падат с 200 грама моето се роди 2,550 и го изписаха 2,330 малко се заядоха с мен,но какво да се прави все пак е болница никой няма апетит там.Дори ми казаха че като си го храня с АМ бе било добре,но продължих .

# 259
  • Сливен
Здравейте, имам питане за лохиите. При мен има почти месец като след втората седмица почти беше спряло всичко и няколко дни по-късно тръгна едно воднисто течение от бледо към жълтеникаво и така до днес не е много, понякога само на салфетката при забърсване, но с доста остра, неприятна миризма. Има час чак за следващата седмица и се чудя дали при някоя от вас го е имало, нямам никакви оплаквания. Надявам се да ми пуснат микробиология, за да видя дали има нещо
И моите лохии си бяха бледи в края на изтичането с предните деца. И наистина миришат ужасно. Според мен са лохии и е нормално.
Относно оригването, и аз н успявам да оригна бебето всеки път. Също заспива.
Явно няма да се излиза скоро. Хем ще вали, хем температурите падат. Като гледам прогнозите, чак след 14ти ще се оправи времето. Но искам преди Великден да е излязла няколко пъти, защото ако въпросния Великден е топъл,  да отидем на вилата ( на двора) с родата. А ако не е свикнала, ще се изнерви бързо.

# 260
  • София
Привет, момичета!

Как сте?

Минавам да похваля бебешкото олио на Hipp, от всички тествани до тук това при нас попива най-добре.

Измивният им продукт също е приятна изненада. Бях взела Mustela и Bebo, но нещо не ми харесват как се абсорбират.

За хълцането, което май се случва при всички ни, по нощите четох, че помага залъгалката. Тествах, и сравнително бързо спря да хълца бебето. Явно на нощното хранене много ми се спи, не успявам правилно да я уригна и се засхълцва.

Ако някой има успешен метод да спиране на хълцането, моля нека сподели.

Успешен ден на всички!

# 261
Привет, момичета!

Как сте?

Минавам да похваля бебешкото олио на Hipp, от всички тествани до тук това при нас попива най-добре.

Измивният им продукт също е приятна изненада. Бях взела Mustela и Bebo, но нещо не ми харесват как се абсорбират.

За хълцането, което май се случва при всички ни, по нощите четох, че помага залъгалката. Тествах, и сравнително бързо спря да хълца бебето. Явно на нощното хранене много ми се спи, не успявам правилно да я уригна и се засхълцва.

Ако някой има успешен метод да спиране на хълцането, моля нека сподели.

Успешен ден на всички!

И ние ползваме олиото на Hipp.Повече ми хареса от това на Бочко.

# 262
Моите лохии вчера бяха такива светло жълти, две седмици след раждането , но без миризма. Следобед излязохме на разходка и още със слизането от колата усетих как потича нещо и пак беше кървене. Вечерта и днес пак нищо. Дразни ме това, че ту спират, ту пак почва кървене. Но още месец ще е така.

Иначе на мен не ми пречи, че не се е оригнал, но натрупва газове и е голям рев после. По принцип вечер спи спокойно, яде и заспива веднага. Дори аз се наспивам добре. Но снощи заради няколкото пъти, в които не го оригнах през деня го болеше корема и от 3 до 6 беше буден, мрънка и се превиваше. В 6ч. даже не си изпи дори половината мляко и заспа.

Maze_Girl моето бебе много хълцаше в корема, често хълца и сега, поне на 2-3 хранения. Не съм го чела, но и аз му давам биберона и бързо спира. Олио ползвам на Мустела и ми харесва. Бих пробвала на Хип, но моето е над половината и един нов лосион имам на Мустела Grinning Отделно моите за стрии така стоят. За щастие нямам никакви, но трябва да почна да се мажа, че и без това кожата ми е суха Grin

# 263
И аз съм доволна от млякото за тяло и олиото на Хип. Взех и от тяхното АМ против рефлукс, днес ще го пробваме. С оригването и аз имам голям проблем. Обаче и да се оригне, после пак се случва да повърне малко мляко. А пък друг път без оригване и всичко е наред.
Лохиите ту ги има, ту изчезват за няколко дни. Гадното е че не знаеш кога ще решат да текат обилно, и трябва все с достатъчно голяма превръзка да си

# 264
И аз съм доволна от млякото за тяло и олиото на Хип. Взех и от тяхното АМ против рефлукс, днес ще го пробваме. С оригването и аз имам голям проблем. Обаче и да се оригне, после пак се случва да повърне малко мляко. А пък друг път без оригване и всичко е наред.
Лохиите ту ги има, ту изчезват за няколко дни. Гадното е че не знаеш кога ще решат да текат обилно, и трябва все с достатъчно голяма превръзка да си

Аз също искам да сменя млякото и да пробвам Хип,че от Нан много връща мляко и се изнервям вече .Обаче ще питам педиатърката първо.
Ако е на АМ не е задължително да се оригне.Аз също не успявам всеки път да я оригна,особено на вечерните хранения,но не е проблем.

# 265
Здравейте
Каква козметика използвате?Ние използваме мустела, а за подсичане Бочко и мокри кърпички на Бочко .

# 266
На Биодерма лосиона за тяло, на Чико шампоан за тяло и коса, който мирише уникално, а кърпички редуваме всякакви. За подсичане спрейчето на Джинджира алба бебе, много съм доволна, че не мажа с пръсти, а само пръскам.

# 267
Аз основно Бебо,имам олио на Hipp и две кремчета на Мустела.Мокрите кърпи са на Бебо 0+.На Бочко не ми харесаха,че бяха много ароматни.

# 268
Олио и шампоан за коса и тяло на Мустела. Крем за подсичане Судокрем и Бепантен, редувам ги. Мокри кърпички на Памперс и Waterwapes.

# 269
КОЛИКИ!!!

Момичета, моят късмет с малчо е да имаме умерено силни (по мое мнение жестоки) колики. Като мама между два месеца (февруари и март), първа сред мартенчета и последна сред февруарчетата, искам да споделя моите открития относно какво можем да направим за тези стомахчета. Много скоро ще започнат при вас и все някоя ще изтегли моята къса клечка, надявам се да съм полезна. Априлски мами, знам, слухтите, предайте и дообогатете знанията. Коликите не са само в късните часове на светлата част на деня, може да има и сутринта, както и цяла нощ. Който твърди, че са само преди вечера, да си купи антифони и да заповяда в нас, аз спирам лекарствата на малчо и излизам.

Ако има неточности, моля, поправете ме. Всичко от изброеното не е реклама и аз не съм рекламно лице.

Предистория: Първо дете ми е, не знам какво да правя, баби наоколо няма. Малчо има фамилна обремененост за 6 месечни зверски колики (дааа, може да се застъпят със зъбите) + направи престой от две седмици на антибиотици в неонатологията, което скапа коремчето тотално!

NB!!! - Аз не съм медицинско лице! Това не са съвети как и какви лекарства да приемате! Преди каквото и да предприемете се консултирайте с педиатър!

============================
ПРОДУКТИ за помощ:
Продуктите за колики мога да ги категоризирам в няколко вида.

-------------------------------------------------------
1. Съдържащи семотикон. Семотиконът е активно вещество (лекарство), което намалява движенията на червата, което води до намаляване на тези болезнени газове, но запича. Параграф 22, боли го като има газовеи даваш продукт със семотикон, но се запича и го боли, като се запече спираш семотикона, но го боли от газове. Има едно положение, когато хваща и двете състояния, добре че стените и плочата са дебели, че се притеснявам от съседите вече.

Има няколко известни продукта на пазара, които съдържат семотикон и са масови:
- Еспумизан L - около 9 лева, 40 мг семотикон, запича на боклук. Трябва да се внимава и да се дава през хранене, не всяко. Намира се в аптечната мрежа.
- Lefax - Около 40-45 лв с доставката. Немски семотикон на Байер, купува се само от сайтове, няма го по аптеките. 42 мг семотикон. Уж не запичал... ама аз такива наблюдения нямам. Вкусен е. Можете да го впръскате в зейнала посиняла уста от рев, млъкват за около минута.
- Infacol - Около 10 лв по аптеките, семотикон 40мг, същото трябва да е като Еспумизан, не вярвам да има разлика. Все още не съм го пробвала.
- Anti Gas Oral Solution Drops - Под 20 лева, не е пробвано, но пак е семотикон.
- Дегазин Бебе - 10 лева 66мг семотикон, аз толкова голяма дозане се наемам да давам.

2. Пробиотици - тук няма какво да обяснявам какво е:
- Биогая (може и с витамин Д, ама трябва да се коригира  количеството на другия витамин Д - обикновено една доза 5 капки от това е една капка Вигантол) - Около 25 лева, давам я, помага ли или не - Божа работа.
- Lactoflor Kids Пробиотик - Около 10 лв, не съм го пробвала.
- Линекс Бейби Капки - Около 20 лв, не съм го пробвала.
- Aeris - Около 20 лева. Не съм ги пробвала

3. Лактаза - Лактазата е ензим, който се слага в млякото, за да разгради лактозата. (поправете ме при грешка, недоспала съм и едвам си събирам мислите) Не знам дали помага, но без него е по-лошо, сега поне млъква.

- Abokoliken - 20 до 30 лева, слага се в млякото директно преди консумация по 5 капки, бързо се изхабява. Стигна за около седмица.
- Colief - 30 лева - Готиното на Colief е,  че може да се "зареди предварително" в млякото. Попринцип неудобното е, че трябва да преседят 4 капки в млякото 30минути, ноооо! Има и вариант в листовката, където се слагат в топло мляко по 2 капки, което обаче трябва да преседи между 2 до 12 часа в хладилника. Какво правя аз? Според NHS АМ може да се разтвори и да седи до 24 часа в хладилник, нали не трябва да е пито и притопляно и да се връща в хладилника. Аз хващам и правя АМ за следващите 4 хранения, като слагам по 2 капки (половин разход! спестяваме!), като като дойде хранене имам готова бутилка, вадя я и веднага я бутам на уреда за затопляне. За нощните хранения е голямо удобство. Дали това е правилно - Божа работа и на лична отговорност.
- BioAmica - Около 20 лева, предстои да пробвам и ще докладвам. Предполагам е същото.
- Co-Lactase - около 20+  лева - Не съм пробвала

4. Неща съдържащи копър. Копърът много ги успокоявал. Уж не може да се "предобри"

Чайчета:
- Чай от семки на копър. - Почти е без пари, 1,50 за цяло пакетче, ще го пием поне месец - Два пъти на ден по 30 мл на бебе от запарка на чаена лъжица копър в 200 мл вода за 30 минути. Останалото да се допие от кърмачката. Дали помага? - Не пречи.
- Bekley Храносмилателен чай - 5 лева. Правих, не пречи.
- HiPP Био екстрактен чай копър - 5 лева. Не съм тествала.

Капки:
- Gripe Water - 100+ лева за дневен и нощен сироп. Сиропът е с копър и джинджифил, това му е различното. Не се продава в аптечната мрежа, американски е и се поръчва от един сайт. В процес на тестване е, ще докладвам.
- Санколик - Около 30 лева. Емулсия, която се разтваря и се дава по 0,5мл с капкомер (включен в пакетчето) преди ядене. Харесва ми, че има глицерин в него и това теоретично трябва да помогне за изхождането. В момента още го тествам. Може да се дава до 15 пъти на ден.
- Nanibell - Около 20 лева, не съм пробвала, но е същата работа.
- Газ Бимби Капки - Около 20 лева - Ще ги пробвам като изразходя запасите.

5. Хомеопатия:

- Камилия Колик Бейби - Около 1лв на хранене. В процес на тестване е, вчера дадох след баня, но не знам успехът дали е заради банята или това.

Механични възможности за облекчение:

- Изгладена топла кърпичка на коремчето - Няма риск от изгаряне, ок е за скоро паднали пъпчета, но си е трудоемко и върши за кратко работа.
- Сешоар - Безотказно работи, има риск от прегряване + изгаряне, много трябва да се внимава.
- Топъл компрес за многократна употреба - има риск от прегряване + изгаряне, много трябва да се внимава
- Люлеене на ръце - не го препоръчвам, докарах си плексит, сега не мога да си държа детето или да го занеса до повивалника.
- Излизане с количка - правили сме го по нощите без значение дали е студено или вали. Не всеки път работи.
- Возене в кола - Като излизането с количка, но термо контролиран вариант.
- Седене по корем - Нашият не иска, нито на ръка, нито на нечии гърди.
- Дълга топла вана - Работи добре при водолюбиво дете и зараснало пъпче.
- Бебеносене в слинг/кенга - Не съм пробвала заради моите болежки.
- Взимане на леглото залепено до вас и завиване заедно с одеало - Риск от заспиване на майката, което е опасно. Гарантирано събуждане с потно бебеи втасъл протекъл памперс. Grinning

Решения за запечено дупе:

- Кърма - Аз имах и замразих кърма, сега давам на два дни, отпушва се положението.
- Кличмички - Имам, не съм пробвала и се надявам да не се наложи.
- От капките с копър, които имат и глицерин

За подсичане:

1. Джинджира Алба Спрей - До 3 пъти на ден, много помогна.
2. Судокрем - Превантивно и редовно го ползвам на всеки/почти на всеки памперс.
3. Weleda Baby - Превантивно, много го хвалят.
4. Bepanthen - Уж помогна, но Джинджирата е по-добра според мен. Не си взимайте крем, а маз.

В момента аз давам нещо със семотикон, кърма на два дни веднъж за размекване, пробиотик и нещо(едно!) с копър (капки, чай, косми от ташаците на бял еднорог).

Източници:
https://galen.bg/mama-i-bebe/zdravo-bebe/koliki-bebeta?gad_source=1
https://koliki.bg/produkt/gripe-water-night-time/?gad_source=1&g … sIMcaAk0dEALw_wcB

Извод:
Всичките тези неща могат да доведат до фалит в изтънелия ни бюджет. Много е вероятно нищо да не помогне, а само леко да замаскира/облекчи симптомите. Има само едно единствено гарантирано лечение - времето. Това лечение трябва да се подпомогне с редовното пиене на вино от мама. Трудно е, не си сама, направила си всичко възможно! Просто това е период и няма почти нищо какво да се направи.

Надявам се да съм полезна.

Последна редакция: ср, 02 апр 2025, 09:23 от The_Black_Hole

Общи условия

Активация на акаунт