Нашите цветя - тема 27

• 23 751
  • 771
  •   1
Отговори
# 675
Момичета,помагайте........
Тази година всички цветя на терасата ми тръгнаха много добре и започнаха да цъфтят.Викам си ей тази година ще са супер.....и греда....днес забелязах,че вербената ми е побеляла (предполагам брашнеста мана).До сега такова нещо не бях имала и не знам как да третирам.Моля,помагайте,че всичко ще иде на кино! Имам си сакъзчета, мини розички,бегония,няколко вербена и други,на които не знам имената Blush
С какъв препарат мога да третирам и мога ли да го комбинирам с някакъв препарат против разни мушици,въшки и буболечки.За сега не виждам листни въшки,ама профилактично да се застраховам.
Дано успея да ги спася! Благодаря ви предварително!

# 676
  • In transit
Последно пръсках с дифкор за брашнена мана. Нормално е от влагата и дъждовете да се завъди по някои растения. Най-добре е да питате в някоя агроаптека какъв фунгицид ще ви предложат за пръскане. При мен имаше ефект от третото пръскане, през седмица.
За листни въшки също питайте, има доста препарати, някои могат да се комбинират, но дали с фунгицида може, не съм сигурна.

# 677
Mikkey, благодаря за отговора!  Утре ще отида до агроаптека и ще питам.Дано да успея да ги спася.Всеки ден си ги оглеждам и им се радвам.Вчера нищо не забелязах, а днес вече побелели.При нас два дни валя и влагата е голяма,може би за това така.Днес като ги видях,направо ми призля.
Като хора с опит с отглеждането на цветя,какви са ви наблюденията...какъв е шансът да оцелеят при третиране с препарат?
Ето няколко снимки:
Това е поразената вербена

а това сакъзче днес разбрах какъв цвят ще бъде
имам си лавандулка,,още вербена
а до сега не знаех,че петуниите са ароматни

# 678
  • In transit
едно мамче, чудесни са ти цветята. Напръскай само вербената с фунгицид. Другите, ако нямат мана, не ги пръскай, според мен. Ще я пребориш, не се притеснявай.

# 679
Наскоро някой питаше за борба с брашнеста мана и писах, че съм чела, че със сяра се бори. има препрати със сяра. Аз бих пръскала всичките, защото дори и да не се вижда още, че тръгне и по тях.

# 680
Ако се клъцне това мушкато където е пръста и се сложи в саксия сега ще тръгне ли?

# 681
Много е голямо, раздели го по дължина на две чепки и махни повечето листа. Ще се вкорени разбира се, но доста време ще му трябва да стане цъфтящо растение.

# 682
  • In transit
Diorela, аз питах. Но дифкор-а взе, че подейства. Наистина е възможно да се заразят и някои от другите, ако са съвсем близо, но при мен нямаше наоколо друго растение.

Като видях на Реа мушкатото се сетих, че преди време ви бях питала за едни мушката, които ми бяха начупили, как да ги прихвана, директно в почвата или във вода. Половината ги сложих във вода и си пуснаха много бързо коренчета, а другите в саксия. Също се хванаха бързо. Май само със сакъзите удрям на камък с прехващането. Никак не ми се получава. Joy

И да ви покажа едно от любимите ми цветя. Heart Eyes

# 683
Момичета следя темата от доста време. Съживяваме двора на село, от миналата година съм започнала, но има още много работа. Качвам ви снимки на цъфналите в момента цветя. Като днес засях и далии. Дано ми цъфтят много тази година. Много се радвам на цветята.

# 684
  • София
За брашнеста мана и мана, докато си набавите препарат, спешно може да пръскате с йод и натриев бикарбонат. На 5 л вода се слагат две пълни супени лъжици сода и по 2 капки на литър йод + прилепител. Разбира се дъждът ще ги измие, затова по-често.
Лекувала съм сиво гниене по ягоди във вегетация така, много успешно!

# 685
Май само със сакъзите удрям на камък с прехващането. Никак не ми се получава. Joy

https://zelendom.bg/sakyzcheta/?cn-reloaded=1

# 686
  • някъде другаде
Аз сега си купих семена за  сакъзчета и мушкато да видим ще поникнат ли.

# 687
  • Mostly in my mind
Аз за втора поредна година имам памуклийки по сакъзите. Sad Терасата е същата. Саксията, цветето и пръстта са други. Веднага я почистих и я махнах от другите саксиите. Като че ли те нямат. Не  знам какво става.
Има едно гнездо с лястовици в близост. Възможно ли е те да носят гадинките?
Миналата година се побърках от пръскане на какво ли не. Нищо не помогна и изхвърлих всичко. А сега пак така добре са тръгнали...

# 688
Сакъзи не съм сяла от семена , но мушкати съм . Много бавно растът може би края на есента ще цъфнат . Цъфтят 2 3 години и след това им намаля цъфтежа и за това не ги харесвам и са празни . Аз моите които купих ги чакам да се съвземат и ще ви ги покажа . Тая година семената не искат да покълват .

# 689
  • Mostly in my mind
Едит: в още една саксия има, по-малко. Ега ти напастта...
Почестих с мокри кърпа от тия дезинфекциращите и напръсках с препарат за стъкла. За пръв път така правя. Прочетох във фейса. Колко ще действа,ще стане ясно.

Общи условия

Активация на акаунт